BIST 9.645
DOLAR 32,57
EURO 34,89
ALTIN 2.435,70
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Evren ilçesi Kırşehir'e bağlansın mı?

Ankara'nın en uzak ve küçük ilçesi Evren'in Kırşehir'e bağlanmasıyla ilgili tartışma artık yetkililerin de gündeminde.

Abone ol

Başkant Ankara'nın ilçesi olmasına karşın gereken ilgi ve özeni görmeyen Evren ilçesi ciddi ciddi Kırşehir'e bağlanmayı düşünmeye başladı.

Evren'den Mehmet Şahin Keskin'in haberine göre, "Uzun süredir halk arasında acaba olabilir mi? İyi mi, kötü mü olur" gibi sorularla tartışılan Evren'in Kırşehir'e bağlanması durumu yöneticilerin de gündemine girdi.

Ankara'nın en küçük ve en uzak ilçesi olan Evren İlçesi deyim yerindeyse öksüz ve ihmal edilmiş bir çocuk gibi, oy sayısının düşük olmasından mıdır? Yoksa merkeze uzaklığından mıdır bilinmez ama ne siyasetçiler tarafından ziyaret ediliyor, ne de yeterli bir hizmet alabiliyor.

Bu durum ise yöneticileri zor durumda bırakmasının yanında, en çok ilçe halkını ve ilçenin geleceğini etkiliyor. Adı Ankara'nın bir ilçesi olması sebebiyle de hiç bir destekleme ve teşvik kapsamına giremeyen sanayileşmenin sıfır olduğu, ekonomik teşebbüslerin sadece temel ihtiyaçlardan öteye gidemediği bir ilçe Evren.

Oysa ki verimli toprağı, Ankara yakın bir alternatif sahil niteliği taşıyabilecek olan Hirfanlı baraj gölü, bozulmamış arazi ve doğasıyla tam bir anadolu beldesi olan ancak keşfedilmek için sesini duyurmaya çalışmasına rağmen kulakların tıkandığı bir ilçe.

İlçe bu gibi ilgisizlik ve umursamazlıktan kaynaklanan sebepler dolayısıyla Evren İlçesi halk arasında konuşulan ama yıllardır gündeme alınmayan birşeyi yapıyor. Kırşehir'e bağlanmak fikrini gündemine alıyor.

Kızılırmak'ın bitimi ve Hirfanlı Barajının başlangıcı olan yere yapılan ve Kırşehirle birleşmeyi sağlayacak köprü inşaatında sona gelinmesi umutları artırıyor. Bu köprü sayesinde Kırşehir ile Evren İlçesi arası
sadece 35 km'ye düşecek, oysa ki Evren ile Ankara arası 180 km..

BELEDİYE BAŞKANINDAN YEŞİL IŞIK

İşte bunu dikkate alan Belediye Başkanı Nedim Keskin Kırşehir'e bağlanma fikrinin düşünülebileceğini ancak Evren'in Kırşehir'e bağlanması için komşu ilçe Sarıyahşi'nin de bağlanması gerektiğini, çünkü Kırşehir ile fiziki bağ kurabilmek için Sarıyahşi'den geçileceğini bununda ancak Sarıyahşi'yle birlikte alınacak bir kararla olabileceğini belirtti. 

Bu konuda Sarıyahşi Belediye Başkanı Fatih Ünsal'la yakın tarihte görüşülebileceğini belirten Keskin, büyük ilin küçük ilçesi olacağımıza küçün ilin küçük ilçesi olmak daha mantıklı diyerek sözlerini destekledi.

Öyle ki nüfus oranlaması yapıldığında Ankara'ya oran yaklaşık %0.0006 gibi çıkarken Kırşehir'e oran yaklaşık %2 çıkmaktadır. Diğer yandan kalkınma bölgesinde öncelikli sırada olan Kırşehir'e bağlanılması durumunda vergi oranlarının düşeceği ve bu düşen oranlarında yatırımcılar için ilçeyi cazip hale getireceğide savunulan fikirler arasında.