BIST 9.722
DOLAR 32,52
EURO 34,93
ALTIN 2.425,53
HABER /  DÜNYA

Evler törenle yıkıldı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar Mamak’ta kentsel dönüşüm bölgesindeki evleri yıkılan hane sahiplerine “Evleriniz tamamlanana ka...

Abone ol

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar Mamak’ta kentsel dönüşüm bölgesindeki evleri yıkılan hane sahiplerine “Evleriniz tamamlanana kadar kiralarınızı ödeyeceğiz” dedi.
Mamak’ta Kentsel Dönüşüm kapsamındaki evlerin yıkımı düzenlenen törenle gerçekleşti. Törene Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel, Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül ve ev sahipleri katıldı.
Kentsel dönüşümü halkla birlikte hoşgörü içinde yürütmek istediklerini söyleyen Bakan Bayraktar, “Burada 3 mahallemizde toplam 5 bin 850 konut yapılacak. Görüyorsunuz buraları hepsi salaş evler, doğru düzgün yolu yok, parkı yok, hastanesi yok. Bunlar modern hayatın gerektirdiği donatılarıyla bezenmiş yerleşim birimleri şekline dönüşecek” diye konuştu.
Vatandaşların rızası, talebi doğrultusunda projeyi yürüttüklerini söyleyen Bayraktar, “6306 sayılı kanunu çıkardık, bu kanunla vatandaşlara verilen hakları da lehlerine kullanacağız. Ayrıca burada hak sahibi olan bin 750 kişinin evleri tamamlanana kadar kiralarını ödeyeceğiz. Biz vatandaşın lehine insanımızın menfaati neyse onu yaparız. Bugün geldiğimizde noktada vatandaşlar kentsel dönüşüme yüzde 85 destek veriyor. Türkiye’de hükümetin yaptığı çalışmalarla konut fiyatları düştü. Bir taraftan hane halkı küçülüyor diğer taraftan Ankara’nın nüfusu artıyor. Bütün bunlara el birliğiyle destek vermemiz lazım” ifadelerini kullandı.
Afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi kanunu çıktıktan sonra geçen yıl 5 Ekim’de kentsel Esenler’de dönüşümün başlatıldığını hatırlatan Bayraktar, “Kentsel dönüşümü dalga dalga Türkiye’nin her tarafında devam ettiriyoruz. Dün Yozgat’taydık” dedi.
Türkiye’nin arıtk IMF’ye borçlu olmadığına da değinen Bayraktar,” Gezi parkı ile ODTÜ üniversitesinden yol geçecek bahanesiyle önümüzü kesemezsiniz. Bizden daha çok çevrecilik edebiyatı yapamazsınız. Biz ağaç dikmede yeşillendirmede hepsinde Avrupa’yla yarışıyoruz. Bugün Türkiye’nin 170 noktasında otomatik hava kalitesini ölçüm istasyonu var. Bunlar önceden var mıydı?” şeklinde konuştu.
Ankara’ya Mamak’a gecekonduların yakışmadığını söyleyen Bayraktar, sözlerine şöyle devam etti:
“Deprem bakımından Ankara 2’inci dereceden deprem bölgesi. Deprem olduğu zaman deprem bakıyor mu burası A partisinden yıkmayalım diye. Deprem her tarafı yıkıyor. Onun için bizi sevene de sevmeyene de yardım edeceğiz. 81 ilimizde kentsel dönüşüm faaliyetleri sürüyor. Türkiye genelinde 170 bin birim ve konut yıkımı dönüşümünü başlattık. Yıl sonuna kadar 200 bini aşacağız. 2014’ün sonuna kadar da 400 bine ulaşacağız. 20 yılda 6 buçuk milyon konutu değiştireceğiz. Enerjiyi savurmayan, pırıl pırıl binalar yapacağız”
TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel’de kentsel yenileme kapsamında TOKİ olarak 58 ilde 222 projede 268 bin konutluk kentsel dönüşüm projelerini başlattıklarını kaydederek, “Altınağaç, Karaağaç ve HüseyinGazi Mahalleleri’ni kapsayan kentsel yenileme projesi yaklaşık 574 dönümdür. Bu proje alanını 1 yıl önce gecekondu alanı olarak ilan ettik. Bakanlar Kurulu ile acele kamulaştırılmasına kara verilmiştir. Proje kapsamında toplamda 5 bin 847 konut yapılması planlanmaktadır. Bu konutların 100 adeti hizmetli dairesi olarak tahsis edilecektir. Bu projeyle birlikte Ankara genelinde 7 ilçede 19 projede 47 bin konutluk kentsel dönüşümü gerçekleştirmekteyiz. Bu konutların yaklaşık 17 bini tamamlandı. 7 bin 200 konutun inşaatı devam ediyor. Mamak’a yapılması planlanan 14 bin 246 konutun 4 bin 500’ünün inşaatı başlanmış ve bunun 2 bin 106 sıda hak sahiplerine teslim edilmiştir” şeklinde konuştu.
TOKİ olarak en çok yatırım yapılan illerden birinin de Ankara olduğunu ifade eden Karabel, “Ankara’da ki yapmış olduğumuz ve yapmakta bulunduğumuz toplam konut miktarı 112 bindir. Bu çerçevede 63 bin konut bitirilmiştir. TOKİ’nin Ankara’ya yatırımı 9 buçuk milyardır. Türkiye genelinde 2003-2013 yılları arasında 604 bin konut rakamına gelmekteyiz. Yapmış olduklarımız Tükiye’ye hayırlı olsun” dedi.
Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül ise Mamak’ta 7 ayrı noktada kentsel dönüşümün devam ettiğini belirterek, şöyle konuştu:
“Bu projeyle yaklaşık 50-60 yıldır çarpık yapılaşmaya maruz kalan Altınağaç, Karaağaç ve HüseyinGazi Mahallelerini çarpık yapılaşmadan kurtarmak ve riskli yapıların biran önce modern konutlara dönüşümünü sağlamak, mülkiyet sorunları ve topografik sorunları olen hak sahiplerini bu problemden kısa bir zaman içerisinde kurtaracağız”
Proje alanının 574 bin metrekare olduğunu kaydeden Akgül, toplam yıkılacak olan gecekondu sayısının bin 430, toplam hak sahibinin ise bin 750 olduğunu söyledi. Üretilecek konut sayısının 5 bin 850 olduğunu da ifade eden Akgül, “Proje alanının yüzde 57’si yeşil alana yüzde 21’i proje alanına ve yüzde 22’si ise imar yolları ve sosyal donatılara ayrıldı. Konut tipleri ise 60 metrekare 2+1, 70 metrekare 2+1, 100 metrekare 3+1, 110 metrekare 3+1, 134 metrekare 4+1 daire olmak üzere 5 çeşit konut tipi bulunmaktadır” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Altınağaç, Karaağaç ve HüseyinGazi Mahalleleri’nde kentsel yenileme projesi kapsamındaki bin 430 konutun yıkımına başlandı.