BIST 9.056
DOLAR 32,32
EURO 35,12
ALTIN 2.301,84
HABER /  EKONOMİ

Eurobank Tekfenin sermaye başarısı

Eurobank Tekfen Four Seasons Oteli'nde düzenlenen ve 2008 performansı ile 2009 hedeflerini açıkladı.

Abone ol

Eurobank Tekfen 2008 yılında 40 milyon 95 bin lira net kar elde etti.

Eurobank Tekfen'in, Four Seasons Oteli'nde düzenlenen ve 2008 performansı ile 2009 hedeflerinin açıklandığı toplantıda konuşan Eurobank Tekfen Genel Müdürü Mehmet Sönmez, geçen yılın banka için büyüme yılı olduğunu ifade ederek, 6 yeni şube ile 2008 sonunda şube sayısının 42'ye ulaştığını, personel sayısının yüzde 22 büyüme ile 609'dan 744'e çıktığını bildirdi.

Sönmez, 150 milyon lira sermaye artışı gerçekleştiğini, ödenmiş sermayelerinin 230 milyon liradan, geçen hafta 380 milyon liraya yükseldiğini kaydederek, Türkiye'de sermayesi en güçlü bankalardan biri olduklarını, 2008 sonunu yüzde 15,94 sermaye yeterlilik oranıyla kapattıklarını söyledi.

Toplam aktiflerinin yüzde 27,8 artışla 3 milyar 587 milyon lira, toplam kredilerinin yüzde 31,5 artışla 1 milyar 228 milyon lira, toplam mevduatlarının yüzde 49,6 artışla 1 milyar 717 milyon lira, özkaynaklarının ise yüzde 10,4 artışla 305 milyon 542 bin lira seviyesine geldiğini belirten Sönmez, 2008'i 40 milyon 95 bin lira net kar ile kapattıklarını ifade etti.

Eurobank Tekfen'in perakende bankacılık alanına gireceğini bildiren Sönmez, ''KOBİ'ler ve mikro ölçekli firmaların yer aldığı ve yaklaşık 2,5 milyon firmanın faaliyet gösterdiği segment, perakende bankacılık olarak adlandırılıyor. Şu ana kadar kurumsal ve ticarilere yönelik hizmet veriyorduk. Yeni yol haritamızda küçük işletmeler ağırlıklı bir perakende bankacılık modeli var'' diye konuştu.

Türkiye'de bankalarda 18 milyon müşteri bulunduğunu dile getiren Sönmez, bankacılık nüfusunun yüzde 80'inin toplam finansal varlıkların yüzde 30'unu, yüzde 20'sinin ise toplam finansal varlıkların yüzde 67'sini oluşturduğunu kaydetti.

Sönmez, bankacılık nüfusunun yüzde 20'sini oluşturan üst segmente girme kararı aldıklarını belirterek, perakende bankacılık faaliyetlerinin küçük işletmeler ve yaygın özel bankacılık müşterilerini kapsayacağını söyledi.

''MEVCUT ŞUBELERİMİZDEN BAZILARI KARMA ŞUBELERE DÖNÜŞECEK''

Mehmet Sönmez, mevcut şubelerinden bazılarının ticari ve perakende bankacılık müşterilerine hizmet verecek şekilde karma şubelere dönüşeceğini, bu yılın son çeyreğinden itibaren makroekonomik koşullar paralelinde perakende bankacılık alanında hizmet verecek kanallar ve şubeler açılmasını hedeflediklerini bildirdi.

Üst yönetime yeni yöneticiler katıldığını ve insan kaynağına yeni yatırımlar yapmaya devam edeceklerini anlatan Sönmez, ''Uzun dönemde ana hedefimiz pazar payımızı büyüterek, küçük ölçekli bankalar arasından çıkıp orta ölçekli bankalar arasında yer almaktır'' dedi.

Eurobank Tekfen Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erten de global krize değinerek, Türk bankacılık sektörünün yaşanan küresel krize çok sağlam bilançolarla girdiğini, 2001 yılı tecrübesinin büyük bir önemi bulunduğunu ifade etti.

Erten, BDDK ile Merkez Bankasının çok aktif davrandığını ve alınması gereken tüm tedbirleri aldığını, sorunun bankacılık sektörüne yönelik tedbir alınmasından ziyade reel sektöre yönelik tedbirler olduğunu vurguladı.

Mehmet Erten, ''Bazı tedbirler daha erken alınabilirdi. Tedbir paketlerinin giderek piyasaları daha rahatlatacağına inanıyoruz. IMF ile imzalanacak bir stand-by anlaşması kesinlikle güven ortamının tesisinde temel taşı olacaktır'' şeklinde konuştu.

İçinde bulunulan ortamda cari açık ve enflasyon sorunlarının yerini işsizlik ve iç talebe terk ettiğini, işsizlik ve iç talep canlanmasının Türkiye'nin önündeki en önemli sorunlar olduğunu vurgulayan Erten, ekonomik birimlerin kararlarını yavaş aldığını, çekinceli davrandığını, güven ortamına büyük ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi.

''EZBER DEĞİŞTİ, DEĞİŞECEK''

Mehmet Erten, hastalıklar konusundaki yaklaşımları da anımsatarak, ''Diliyorum ki aile hekimliği yaklaşımı, yani olayların önünde olma, önden tedbir alma alışkanlığı giderek artar ve yerleşir'' dedi.

Beklentilerine de değinen Erten, bankacılık sektörünün büyümesinin yavaşlayacağını, ilk çeyrekte çok iyi karlılık göreceklerini, ancak tedbirin elden bırakılmaması gerektiğini, aktif kalitesinin muhafazasının ve kredilerin canlı konumunun sürdürülmesinin önemli olduğunu, kredilerin dikkatli yönetilmesi gerektiğini söyledi.

Reel sektörün yeniden yapılanmasına bankacılık sektörünün katkıda bulunacağını vurgulayan Erten, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Yaratıcı çözümler yerini geleneksel ürünlere bırakacak. Türkiye'de 2001 krizi sonrasında bankacılık sektörü yeniden yapılandırıldı. Belki bu kriz de reel sektörün yeniden yapılandırılması ve uluslararası normlara uyumu için fırsat teşkil edecektir. Bankalara da önemli görevler düşüyor.

Risk yönetimi esasları yeniden belirlenecek, kontroller artacak. Devlet hem reel sektörde hem de finans sektöründe daha belirleyici olacak. Uzun zamandır ihmal edilen finans sektörüne yönelik bazı yapısal tedbirler bu vesileyle alınacak. Ezber değişti, değişecek.''

İsviçre'de bulunan en büyük bankalardan biri olan EFG Grubunun bir üyesi olan Eurobank EFG'nin toplam aktiflerinin 82,2 milyar avro ve 2008 yılı karının 652 milyon avro olduğunu bildiren Erten, Tekfen Holding'in de küresel krize çok sağlam bir bilanço yapısıyla, yüksek bir nakit varlıkla girdiğini, 2008'i karlı bir şekilde kapattığını kaydetti.