BIST 9.645
DOLAR 32,56
EURO 34,89
ALTIN 2.430,20
HABER /  EKONOMİ

Euro neden yükseldi tek bir açıklaması var!

Euro neden yükseldi sorusunun yanıtını NTV Para'daki köşesinden veren ekonomist Mahfi Eğilmez, Avrupa Merkez Bankası'nın aldığı en son para politikası kararını analiz etti.

Abone ol

Dr. Mahfi Eğilmez, NTV Para'daki bugünkü köşesinden şunları yazdı:

"Avrupa Merkez Bankası’nın kararlarını şöylece özetleyebiliriz:

AMB, mevduat faizini eksi yüzde 0,2’den eksi yüzde 0,3’e düşürdü. Piyasa beklentisi eksi yüzde 0,4’e düşürmesiydi. Aylık 60 milyar euro tutarındaki varlık alımlarıyla yürütülen parasal genişlemenin süresi Eylül 2016’dan Mart 2017’ye uzattı. Piyasa beklentisi süre uzatımı yanında miktarın da artırılmasıydı.

AMB’nin kararıyla parasal genişleme süresi uzatıldığı ve faiz düşürüldüğü halde euro, diğer paralara karşı hızla değer kazandı. Örneğin Euro / dolar paritesi 1,06’lardan 1,09’lara, Euro / TL kuru 3,08’den 3,16’lara yükseldi.

AMB, parasal genişlemeyi uzatır ve mevduat faizini düşürürken euronun dış değeri niçin yükseldi?

Bu gelişmenin bir tek açıklaması var:

AMB’nin kararları piyasa beklentilerinin altında kaldı. Gerçekleşmenin beklentilerden farklı olması, euronun aşırı beklentiler sonucu olması gerektiğinden fazla değer kaybettiğinin realize edilmesine ve dolayısıyla kısa sürede yeniden değer kazanacağı beklentisinin doğmasına yol açtı. Bu yeni beklentiyle piyasa euro satın almaya yönelince euronun dış değeri yükseldi.

Bu gelişme bize beklentilerin ve beklenti değişikliklerinin piyasalar üzerinde en az gerçekleşmeler kadar önemli olduğunu bir kez daha göstermiş oldu.