BIST 8.743
DOLAR 32,34
EURO 35,12
ALTIN 2.237,04
HABER /  MEDYA

Etyen Mahçupyan'a Başbakanlık'ta sürpriz görev

Gazeteci- yazar Etyen Mahçupyan, Başbakan Ahmet Davutoğlu'na başdanışman oldu. Akil insanlar heyetinde de olan Etyen Mahçupyan'a bu görevi Başbakan'ın teklif ettiği öğrenildi.

Abone ol
Zaman Gazetesi'nden ayrılarak Akşam Gazetesi'nde yazmaya başlayan gazeteci-yazar Etyen Mahçupyan, Başbakanlık Başdanışmanlığı görevine getirildi. Akil insanlar heyetinde de yer alan Etyen Mahçupyan'ın başdanışmanlık görevi medya dünyasına bomba gibi düştü. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen yıl 24 Nisan 1915'in yıldönümünde yayımladığı mesajın ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu da Türkiye ile Ermenistan arasındaki 'normalleşme sürecini' geliştirecek önemli bir adım attı.

AHMET DAVUTOĞLU TEKLİF ETTİ 
 
'Akil insanlar' heyetinde de yer alan gazeteci- yazar Etyen Mahçupyan, Başbakanlık Başdanışmanı oldu. Sabah'ın edindiği bilgiye göre, Mahçupyan'a Başbakanlık Başdanışmanlığı teklifi bizzat Başbakan Ahmet Davutoğlu'ndan geldi.

Geçtiğimiz hafta İstanbul'da düzenlenen Akil İnsanlar toplantısının ardından Başbakan Davutoğlu, Mahçupyan ile görüşerek, Başdanışmanlığı görevini teklif etti. Mahçupyan'ın, Davutoğlu'nun teklifini kabul ettiği ve atamasının yapıldığı belirtildi. Davutoğlu'nun kararında Mahçupyan'ın Türkiye'nin demokratikleşmesi, sivilleşmesi, devlet ve toplum konularındaki 'duruşu' ile akademik katkılarının etkili olduğu öğrenildi. Hrant Dink'in öldürülmesinin ardından Agos Gazetesi'nin Genel Yayın Yönetmenliği'ni de yapan Etyen Mahçupyan, kamuoyunun paralel yapıya karşı tavrı ile de yakından tanıdığı bir isim. Mahçupyan'ın Başbakanlık'taki 'ilgi alanları' arasında çözüm süreci, Ermeni meselesi ve 'hükümete mesafeli kesimlere yönelik çalışma yürütmek' olarak sıralanıyor. 

"AK PARTİ İLE KOALİSYON YAPANIN ELİ GÜÇLENİR"

Mahçupyan, Zaman Gazetesi'nde yazarken AK Parti ile koalisyon yapanın elinin güçleneceğini söylemişti. Etyen Mahçupyan, laiklerin, pasif ve tarafsız olduğunu, Kürt siyasi hareketinin ise çözüm sürecindeki tek partnerinin AK Parti olduğunun bilincinde olduğunu söyledi.





ETYEN MAHÇUPYAN KİMDİR? 

1968'de Robert Koleji'nde lise eğitimini tamamlayan Mahçupyan, 1972'de Boğaziçi Üniversitesi Kimya Mühendisliği'nden mezun oldu ve aynı üniversitedeki işletme alanında yüksek lisansını 1974'te bitirdi. Ardından Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nın iktisat bölümünde, uluslararası iktisat alanındaki yüksek lisansını 1977'de tamamlayıp bu bölümde 1977-1980 yılları arasında akademisyen olarak çalıştı. 1980-96 yılları arasında üstdüzey şirketlerde yöneticilik ve kendi kurduğu şirketlerde işadamlığı yapan Mahçupyan, 1996 yılından itibaren entelektüel işlerle uğraşmak üzere ticari işlerini tasfiye etti.


etyenmahcupyan.jpg

1995–96 yıllarında Yeni Demokrasi Hareketi içerisinde yer alan yazar, 1997'de Radikal Gazetesi'nde köşe yazarı olarak çalışmaya başladı. 2000'de Radikal gazetesinden ayrılıp bir süre Yeni Binyıl gazetesinde yazmıştır. Ardından Mayıs 2001'de Zaman Gazetesi'nde köşe yazarlığına geçti.[1][2] 2007'de Hrant Dink'in öldürülmesinin ardından bu gazetedeki sürekli yazılarını sonlandırmış ve Agos gazetesinin genel yayın yönetmenliğini üstlenmiştir. Bu görevini 2010 Kasım'da bırakmıştır. Mayıs 2014'te Zaman gazetesinden ayrılmıştır.