BIST 9.722
DOLAR 32,58
EURO 34,98
ALTIN 2.426,59
HABER /  EKONOMİ

Etiyopya'da iki Türk firması yağmalandı

Etiyopya'da hükümet karşıtı gösteriler bu kez ülkedeki yabancı firmaları vurdu. Göstericiler aralarında Türkler'e ait firmalarında bulunduğu yabancı çok sayıda şirketin fabrikalarını yağmaladı.

Abone ol

Etiyopya'nın Oromo eyaletinde iki Türk firmasına ait fabrikalar yağmalandı. Polis Başkent Addis Ababa'nın 35 kilometre uzağındaki Sebbeta bölgesinde güvenlik önlemleri alırken, hükümet karşı gösterilerde yabancı firmalara ait çok sayıda iş yeri zarar gördü.

Geçtiğimiz yıldan bu yana hükümet karşıtı gösterilerin arttığı Etiyopya’da son hedef ülkedeki yabancı şirketler oldu. İlk olarak caddedeki araçları ateşe veren göstericiler Sebbeta'daki Türk firmalarının da yer aldığı çok sayıda yabancı şirkete ve çiçek tarlalarına zarar verdi.

Bölgede hala onlarca polisin güvenlik tedbiri aldığı görülürken sokakların boş olması dikkati çekti.

TÜRK FİRMASI YAĞMALANDI

Yağmalama sonrası en fazla zarar gören şirketlerden biri de uzun süredir Etiyopya’da üretim yapan Türk şirket BMET Kablo oldu. Fabrikanın ofislerini yağmalayan ve yatakhaneye girerek işçileri darp eden saldırganlar olay sırasında çok sayıda işçinin paralarını ve pasaportlarını gasbetti.

Fabrikanın ofis ve yatakhanesinin kötü vaziyette olduğu görülürken iş makinelerine ve ürünlere ise zarar verilmediği belirtildi.

Olay günü bölgeden kaçan Türk işçiler aynı gece apar topar Türkiye’ye dönüş yaptı. Söz konusu şirketlerin yetkilileri ise yaşananlar sonrası açıklama yapmadı.

Son yıllarda Afrika’daki yatırımlarına hız veren Türk iş adamlarının Etiyopya’da yaklaşık 3 milyar dolarlık yatırımı bulunuyor.