BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,99
ALTIN 2.335,50
HABER /  DÜNYA

ETA silahsızlanmaya devam açıklaması

ETA, "silahsızlanma dahil tüm çatışmaları aşmak için diyalog ve anlaşma" talebinde bulundu.

Abone ol

AB ve ABD terör örgütleri listesinde olan, İspanya'nın Bask bölgesindeki ETA, 24 Şubat tarihinde gerçekleştirdiği silah tesliminin devam edeceğini açıkladı.

Bask bölgesindeki Gara adlı gazetenin internet sitesinde yayımlanan bildirisinde ETA,  silahsızlanma süreci için herhangi bir şart öne sürmese de ETA mahkumlarının durumunun iyileştirilmesi talebini yineledi. 2011'in Ekim ayında silahlı faaliyetlerini kesin bıraktığını açıklayan ETA, İspanya'da hükümet ve diğer siyasi partilerin "kendini feshedip, ortadan kalkması" talebi hakkında ise hiçbir yorumda bulundu. Bask bölgesindeki yeni süreçte aktif rol almak isteyen ETA, "silahsızlanma dahil tüm çatışmaları aşmak için diyalog ve anlaşma" talebinde bulundu.

Bu arada 20 Ekim 2011 tarihinde silahlı faaliyetlerini bıraktığını açıkladıktan sonra 11. bildirisini yayınlayan ETA'ya İspanyol hükümetinden aynı cevap geldi.

İktidardaki Halk Partisi'nin Genel Sekreteri Maria Dolores de Cospedal, "ETA tiyatroyu artık bıraksın ve kendisini feshetsin. Bunu hemen yapsın. ETA artık dışarıda kalmalı" dedi.

Bask özerk yönetimi hükümetinin sözcüsü Josu Erkoreka da "ETA en kısa zamanda, şartsız, tek taraflı ve geri dönüşü olmayacak şekilde silahsızlanmalı. Zaman, söz değil eylem zamanı" açıklamasında bulundu.