BIST 9.709
DOLAR 32,59
EURO 34,86
ALTIN 2.491,05
HABER /  GÜNCEL

Et-Balık fiyatları sabitlendi

Bakanlık, zincir marketlerin ardından kasaplar ile de anlaşmaya vardı. Türkiye Kasaplar Federasyonu ile yapılan anlaşma doğrultusunda Et ve Balık Kurumu'nun ürünleri uygun fiyatla tüketiciye ulaştırılacak.

Abone ol

Karkas etin kilosu kasaplara 12 liradan verilirken, kıymanın kilosu anlaşma sağlanan market ve kasaplarda EBK'nın tarifesine yakın bir fiyatla vatandaşa satılacak.

Örneğin Et-Balık tarafından kilosu 16,50 liraya satılan dana kıymanın kilosunu kasaplar 18 liradan satışa sunacak.Dana kuşbaşı ise 20 liradan tüketiciye ulaştırılacak. Aradaki fark, EBK'nın vergi mükellefi olmamasından kaynaklanıyor.Tarım Bakanlığı ile bu konuyu masaya yatırdıklarını bildiren Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, talebe göre cevap vereceklerini söyledi.

Günlük 30 ton karkas et için 81 ilde gelen talebe sırayla cevap vereceklerini belirten Yalçındağ, ihtiyaç duyan kasapların federasyona başvurması gerektiğine dikkat çekti.

EBK'nın satış mağazalarındaki yoğunluğu azaltmak için Ramazan başından itibaren bazı marketlerde Et-Balık ürünlerinin düşük fiyattan satıldığına işaret eden Tarım Bakanlığı yetkilileri, benzer bir anlaşmanın da kasaplar ile yapıldığını söyledi.

Vatandaşın mağdur olmaması için fiyat etiketlerine bakması gerektiği tavsiyesinde bulunan üst düzey bir yetkili, ''Ucuz ürün almak için Et- Balık'ın anlaşmalı olduğu zincir market ve kasaplar tercih edilmeli.Ramazan'da yüksek fiyatla satış yapan marketlerin tuzağına düşmeyin." uyarısında bulundu.

Et ve Balık Kurumu satış mağazaları ve anlaşmalı marketlerde dana kıymanın kilosu 16,50 liradan satılırken dana kuşbaşının kilosu 19,15 TL'den alıcı buluyor.

Tarım Bakanlığı'nın et fiyatını düşürme çabalarına destek olmak amacıyla Et Üreticileri Birliği, Türkiye Perakendeciler Federasyonu ve Türkiye Kasaplar Federasyonu, Ramazan ayı boyunca zam yapmama kararı almıştı.Ramazan başında marketlerle EBK ürünlerinin satılması yönünde anlaşma sağlanırken Bakanlık geçen hafta da Türkiye Kasaplar Federasyonu ile EBK tarifesinden kıyma ve kuşbaşı satma konusunda bir araya gelmişti.Bu arada Uruguay'dan ithal edilen angus ve hereford cinsi ağırlıkta olmak üzere toplam 12.500 adet dananın, kesim yapılacağı illere nakli sürüyor.

Uruguay'dan getirilen danaların bir bölümü Bursa'ya gönderildi. TIR'larla Bursa'ya şu ana kadar 1.700 adet hayvan getirildiği, toplamda 3 bine yakın dana geleceği öğrenildi.

Danaların, EBK'nın Bursa'daki eski kombinada kesimine başlandı. Yetkililer, danaların İstanbul, Ankara, Sakarya ve Eskişehir'e de gönderildiğini ve kesimlerinin sürdüğünü belirterek, 12.500 hayvanın tamamının 10 günde kesilerek dağıtılacağını söyledi.Sakarya'ya getirilen 3 bin angus cinsi hayvanın kesimine de başlandı. Günde ortalama 200 kesim yapılacağı öğrenildi.