BIST 8.972
DOLAR 32,33
EURO 35,04
ALTIN 2.282,26
HABER /  SAĞLIK

Estetiğin gözdesi kadın cerrahlar!

Geçtiğimiz Günlerde Türkiye’yi Ziyaret Eden Amerikalı Prof. Dr. Craig Johnson Plastik Cerrahi’de “Kadın cerrahlar daha çok tercih ediliyor” diye bir açıklama y

Abone ol

Türkiye'nin önde gelen kadın estetik cerrahlarından biri olan Op. Dr Eser AYDOĞDU Prof. Craig Johnson'un sözleriyle ilgili olarak çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.
 İşte Aydoğdu'nun sorulara verdiği yanıtlar:

ABD'deki Mayo Clinic Plastik Cerrahi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Craig Johnson, dünyanın her yerinde kadın plastik cerrahların erkek cerrahlara göre daha çok tercih edildiğini söyledi. Siz bir kadın estetik cerrah olarak bu konuda neler söylemek istersiniz?

Bu konuda söyleyebileceklerim sadece gözlemlerime dayalı bilgiler olabilir. Bunun istatistikî  olarak bir açıklamasını yapmam mümkün değildir. Sadece kongrelerde konuştuğumuz kadın plastik cerrahlar veya hastalarımın bana yaptığı  yorumlar üzerinden konuşabilirim. Evet, doğrudur ki Türkiye’de estetik cerrahide kadın cerrahlar giderek artan bir şekilde tercih ediliyor. Bunun da sebebi kadın estetik cerrahların sayılarının artması ve başarılı işlere imza atmalarıdır.

Prof.Dr Craig Johnson Türk Plastik Cerrahisinin dünyada ses getiren önemli çalışmalara imza attıklarını söylemiş. Bu konuda bilgi verebilir misiniz? 

Gerçekten de günümüzde Plastik Cerrahi Türkiye’de çok fazla gelişmiştir. Bunun sebeplerinden biri olarak Türk plastik cerrahların Avrupa ve Amerika’daki kongreleri ve yenilikleri yakından takip etmeleri, yoğun bilimsel çalışmalar yapmaları ve bu kongrelere özel konuşmacı olarak davet edilmeleri en büyük etkendir. Bu sebeptendir ki Avrupa’da yaşayan gerek Türk gerek yabancı hastalar Türk plastik cerrahlarını tercih etmektedirler. Bu süreç içerisinde Estetik cerrahinin gelişmesi sayesinde sağlık turizmi diye bir kavram da ortaya çıkmıştır. 

Haberde kadın estetik cerrahların erkelere göre daha çok duygularını  kullandıklarını belirtilmiş. Dr. Eser Aydoğdu bu konudaki düşüncelerinizi öğrenebilir miyiz?

Yine bu soruya kendi tecrübelerimden yola çıkarak cevap verebilirim. Şöyle ki hastalarım ameliyattan önceki anestezi, iğne gibi veya ameliyat sonrasında ağrım olur mu şeklindeki korkularına yönelik rahatlatıcı açıklamalar yapmak ve en önemlisi empati kurmak duygusallık sayılırsa evet kadın estetik cerrahlarda bu yaklaşıma daha sık rastlıyor olabiliriz. 

Sadece Türkiye'de ya da başka bir yerde değil, dünyanın her yerinde kadın cerrah daha çok tercih ediliyor açıklaması  için siz neler diyeceksiniz?

Genellikle erkeklerin egemen olduğu iş alanlarında kadınların bu kadar çok tercih edildiğini duymak gurur verici bir olay. Amerika’da ve Avrupa’da durum böyle iken Türkiye’de de artık kadın cerrahlar sıklıkla tercih ediliyor.  Ve başarılarıyla gündeme geliyorlar.

Sizce erkek hastalar mı  yoksa kadın hastalar mı daha çok kadın cerrahı tercih ediyor?

Ben kendi hastalarımla yaptığım sohbetlere dayanarak bu soruyu şöyle cevaplamak istiyorum. Kadın hastalarım onlara daha kolaylıkla empati yapabildiğimi ve kendilerini bir kadın cerrahın yanında daha rahat hissettiklerini söylüyorlar. Plastik cerrahiye başvuran erkek hastaların da kadın plastik cerrah tercih etme sebeplerinden birisi de estetik planlamayı bir kadın bakış açısıyla yapmalarını istemeleridir.

Bu konuda söylemek istediğiniz bir şeyler var mı?

Öncelikle hem Mayo Clinic Plastik Cerrahi Bölüm Başkanı hem de bir erkek plastik cerrahın kadın plastik cerrahları övücü açıklamaları bir kadın cerrah olarak beni çok mutlu etti. Estetik cerrahi tıpla sanatın birleştiği bir bilim dalıdır. Hekimin cinsiyetinin çok önemli olmadığını düşünüyorum. Gerek cerrah erkek olsun gerek kadın olsun başarılı sonuçlar alındıktan sonra cerrahın cinsiyeti söz konusu olmamalıdır. Bu benim şahsi fikrim.  Her zaman söylerim ki bir estetik cerrahın doktor ve sanat yeteneği olması dışında psikologluk yeteneğinin de gelişmiş olması çok önemlidir. Dr Craig Johnson’ın açıklamasında da belirttiği gibi ‘‘kadın cerrahların işe duygularını katıyorlar’’ ifadesinden de bunu anlayabiliriz. Ülkemizde çok değerli ve dünya çapında ses getiren çalışmalara imza atmış hem kadın hem erkek estetik cerrahlar mevcuttur