BIST 9.717
DOLAR 32,50
EURO 34,93
ALTIN 2.439,64
HABER /  DÜNYA

Esnafın karşılıksız çek isyanı

Türkiye’de son dönemlerde yeniden gündeme gelen ’karşılıksız çek’ sorunu esnafı zor durumda bırakmaya devam ediyor.<br/>Son zamanlarda yenid...

Abone ol

Türkiye’de son dönemlerde yeniden gündeme gelen ’karşılıksız çek’ sorunu esnafı zor durumda bırakmaya devam ediyor.
Son zamanlarda yeniden gündeme gelen karşılıksız çek sorunu esnafın belini büküyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Jan Cardin Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Biratlı, yasayla kaldırılan hapis kararı yüzünden kimsenin çekini ödemediğini belirterek “Elimizde dünya kadar çek var sonuç yok. Kimse çekini ödemiyor. Çek koçanını cebine alan piyasayı dolandırıyor. Üretici ve imalatçı zor durumda. Ne yapacağımızı şaşırdık. Devlet bu işe artık el atmalı. Çekteki riski bankalar almalı. Herkes çek kullanamamalı” dedi.
İstanbul’da tekstilin kalbi Bayrampaşa’da karşılıksız çekler yüzünden tezgahların durma noktasına geldiğini söyleyen Cemal Biratlı, “Kimse çekini ödemiyor. Elimizde dünya kadar çek var sonuç yok. Özellikle üretici ve imalatçı zor durumda. Yüzlerce esnaf kepenk kapattı. Binlercesi de zor durumda. Çek koçanını cebine koyan piyasayı dolandırıyor. Tekstil sektörü Türkiye’nin lokomotifidir. En fazla istihdam tekstil sektöründedir. Acilen çek yasası değiştirilmeli, bu gidişe dur denilmelidir” ifadelerini kullandı.

"İŞSİZLİĞİN ÇARESİ TEKSTİLDİR, İNŞAAT DEĞİL"
Tekstil sektörünün Türkiye’nin lokomotifi olduğunu belirten Cemal Biratlı, tekstil sektörünün en fazla istihdam sağlayan sektörü olduğunu söyledi. Malatyalı girişimci Biratlı, “Tekstil sektörü Türkiye’nin lokomotif sektörüdür. Yüzbinlerce insana iş imkanı veriyor. Son zamanlarda inşaat sektörü deyip duruyorlar. 1 milyon liraya bir bina yaparsınız, 6 ay sonra biter. Çalışan 15-20 kişinin işi de biter. Ama 1 milyon liraya tekstilde atölye kurarsanız 300 kişi çalıştırabilirsiniz. Hem de sürekli olur. Türkiye’de işsizliğin çaresi tekstildedir" dedi.

RİSKİ BANKALAR ALMALI
Tekstil sektörünün yüzde 80 çekle döndüğünü anlatan Jan Cardin Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Biratlı, “Şu anki yasa diyor ki, çekini ödemeyenin evinde iki TV varsa, iki bilgisayar varsa biri alınır. Kimin evinde ikişer tane eşya var ki? Yaptırım olmadığı için kimse çekini ödemiyor. Mahkeme de, avukat da bir şey yapamıyor. Acilen çek yasasının değişmesi lazım. Çekin riskinin tamamının bankalarda olması lazım. Herkes çek alamamalı. Eğer risk bankada olursa 3-5 aylık çekler elden ele gezer ve vade farkı da ortadan kalkar. Bu da fiyatların düşmesine neden olur. Örneğin 50 liraya satılan bir ürünün fiyatı otomatikman 45 liraya düşer. Dolayısıyla enflasyon da düşer. İstihdam artar, işsizlik hızla azalır. Mahkemelerin işi azalır. Her türlü memleket kazanır. Türkiye’yi şaha kaldıracak sektör tekstil sektörüdür.” diye konuştu.
(İHA)