BIST 9.680
DOLAR 32,42
EURO 34,46
ALTIN 2.488,97
HABER /  GÜNCEL  /  EMLAK

Eskişehir'de kentsel dönüşüm başlıyor

Eskişehir'in Alanönü, Karapımar, Huzur ve Erenköy mahellelerini kapsayan 1536 konutluk kentsel dönüşüm projesi başlıyor.

Abone ol

Toplu Konut İdaresi (TOKİ), Eskişehir'in en büyük kentsel dönüşüm projesini başlatıyor. Alanönü, Karapınar, Huzur ve Erenköy mahallelerini içine alan bin 536 konutluk Karapınar Gecekondu Önleme ve Dönüşüm Projesi kapsamında, 5 yıldızlı otel alanı tahsis edilecek, kültür ve kongre merkezi ile alışveriş merkezi yapılacak. Projeye ilişkin ihalenin 3 ay içinde yapılması öngörülüyor. 

Son 8 yılda Eskişehir'e 8 bin 205 konut, 9 okul, 10 spor salonu, 4 cami, 6 ticaret merkezi, sosyal tesisler, karakol ve 4 kreş kazandıran TOKİ, 48 hektarlık (480 dönüm) alanda yeni bir kentsel dönüşüm projesi için düğmeye bastı. 

Karapınar Gecekondu Önleme ve Dönüşüm Projesi'nin daha önce yapılan benzer projelerden farklı olarak, gecekondusu yıkılacak olan vatandaşlar, yeni evleri yapılıncaya kadar eski evlerinde oturacak. Şehir merkezi ve tarihi Odunpazarı Evleri'ne yakınlığı açısından önemli bir bölgede yer alacak olan Karapınar Gecekondu Önleme ve Dönüşüm Projesi kapsamında bazı ''ilkler''in de gerçekleştirilecek.

GECEKONDU BÖLGESİNE 5 YILDIZLI OTEL

Türkiye'de ilk kez bir gecekondu bölgesine 5 yıldızlı otel kazandırılırken, boğazı ve denizi olmayan Eskişehir'e Boğaziçi Köprüsü'nü andıran bir de köprü yapılacak.

BAYRAKTA PROJE İÇİN NE DEDİ?

TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, Karapınar Gecekondu Önleme ve Dönüşüm Projesi'nin pek çok ilki beraberinde getirdiğini belirtti.

Proje kapsamında konut alanlarının yanı sıra, alışveriş merkezi, kültür ve kongre merkezi ve 20 hektarın üstünde (200 dönüm) yeşil alan yapılacağını, 5 yıldızlı otel alanı tahsis edileceğini kaydeden Bayraktar, açıklamada şu bilgileri verdi:

''Proje kapsamında açık ve kapalı gösteri alanları ile seyir terasları, dinlenme alanları, çocuk oyun alanları, spor alanları, aktif ve pasif su ögeleri, yürüyüş ve bisiklet parkurları, kapalı-açık botanik bahçeleri, çok amaçlı salonlar ve alışveriş merkezi ile otel alanın ulaşılabilirliğini desteklemek amacıyla yatay ve dikey asansörler yer alacak."

PROJEDE NELER VAR?

Bölgenin en büyük sorunlarından biri olan 'rampalı yolları' ortadan kaldırılarak şehir merkeziyle bağlantı sağlanacak. Yüzde 25'in üstünde eğimli alanlarda teras konutlar, eğim açısından daha uygun alanlara ise kent silueti de düşünülerek farklı kat yüksekliklerinde bloklar yapılacak. Hak sahiplerinin yanı sıra Eskişehir genelinde değişken aile büyüklükleri, ihtiyaçları ve ekonomik imkanları düşünülerek 8 farklı büyüklükte daireler üretilecek.

2 KATI FAZLA YEŞİL ALAN

Bölgede ayrılacak olan yeşil alanların ise Avrupa ortalamasının 2 katı olması planlanıyor. Bugüne kadar 947 hak sahibinin 827'siyle sözleşme imzalandı. Projenin 3 ay içinde ihaleye çıkması bekleniyor.