BIST 9.548
DOLAR 32,50
EURO 34,58
ALTIN 2.485,31
HABER /  DÜNYA

Eski Mossad şefinden şok itiraf! Netanyahu savaş açma emri verdi

İsrail istihbarat servisi Mossad'ın eski başkanlarından Tamir Pardo, Başbakan Benyamin Netanyahu'nun 2011'de orduya 15 gün içinde İran'a saldırmak için hazırlık yapma emri verdiğini söyledi.

Abone ol

İsrail Başbakan Benyamin Netanyahu 'tüm insanlığın baş düşmanı' olarak sunduğu İran'la her daim savaş çıkarmanın eşiğinde gezinirken eski Mossad başkanı Tamir Pardo'dan kritik bir açıklama geldi.

Televizyon programı Ovda'ya katılarak Ilana Dayan'ın sorularını yanıtlayan Pardo, Netanyahu'nun 2011'de orduya 15 gün içinde İran'a saldırmak için hazırlık yapma emri verdiğini söyledi.

OYUN YA DA TATBİKAT DEĞİL: ''O zaman saldırının gerçekleşeceğine inanmış mıydınız'' sorusu üzerine Pardo ''Bu, tatbikat olsun diye yapılan bir şey olamaz. Biri bunu yapıyorsa ya birebir anlamını kast ediyordur ya da bir mesaj vermek istiyordur. Eğer size geri sayıma geçin diyorsa sizinle oyun oynamadığını anlarsınız'' dedi.

'EMİR YASAL MI? EMİR VERME YETKİSİ VAR MI: Başbakanın emrinin yasallığını sorguladığını ve hatta istifa etmeyi değerlendirdiğini anlatan eski Mossad şefi, şunları söyledi: ''En ince ayrıntısında dek araştırdım. Eski Mossad başkanlarıyla ve hukuk danışmanlarıyla görüştüm. Bir savaş başlatabilecek bir konuda emir verme yetkisinin kimde olduğuna dair ulaşabildiğim herkesle görüş alışverişinde bulundum.''

Emrin yasadışı olmadığından emin olmak istediğini, ama Netanyahu'nun yaptığı araştırmaların farkında olduğunu kaydeden Pardo, şöyle devam etti: ''Nihayetinde ben bir emir alıyorsam ve emir başbakandan geliyorsa, yerine getirmem beklenir. Bir şeyin yanlış gitmesi, hatta operasyonun başarısız olması halinde, benim yasadışı eylemde bulunduğum bir durum oluşmayacağından emin olmak zorundayımdır.'' ‘ABD ve İsrail, İran'a karşı iki cephede yürütülecek bir savaşı fiilen başlattı'

APAÇIK SAVAŞ İLANI: ''Sizin bakış açınızdan İran'a saldırmak savaş başlatma kararı almakla aynı şey midir'' sorusunu eski Mossad şefi ''Apaçık ve en basit şekliyle'' diye yanıtladı.

'EMRE YA UYARSIN YA DA…: Bu gerilim sırasında bir noktada istifa etmeyi düşündüğünü belirten Pardo ''Başbakan emir verdiğinde iki seçeneğin vardır: Ya uyarsın ya da çeker gidersin'' dedi.
İsrail: İran Suriye'den çıkmazsa Esad'ı öldürüp rejimini deviririz

NETANYAHU'YU VAZGEÇİRMİŞLERDİ: Daha önce dönemin ABD Başkanı Barack Obama'nın İran'la yakınlaşma adımlarına karşı Netanyahu'nun Tahran'a savaş açma kararı aldığı, ama Pardo ile eski Genelkurmay Başkanı Benny Gantz'ın sert muhalefeti karşısında vazgeçtiğine dair haberler çıkmıştı.

Eski başbakanlardan olup 2011'de Netanyahu hükümetinde savunma bakanlığı yapan Ehud Barak, Netanyahu'nun 2010 ve 2011'de İran'ı bombalamak istediğini, ancak İsrailli üst düzey yetkililerin bu plana karşı çıktığını dile getirmişti.