BIST 9.548
DOLAR 32,51
EURO 34,57
ALTIN 2.504,45
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Eski cep telefonları hayat kurtarıyor

Yağmur ormanlarındaki yasadışı ağaç kesimlerindeki artışı engellemek için çare eski ve atılmış cep telefonlarında bulundu.

Abone ol

Birleşmiş Milletler’in yaptığı uyarıya göre, dünya çapında yağmur ormanlarındaki ağaç kesimlerinin %70’i yasadışı şekilde yapılıyor.

Dünyanın akciğerleri olan yağmur ormanlarının yokedilişi, yıldan yıla artıyor. Ormanların bilinçsiz kesilmesi, orada yaşayan hayvanlar ve doğal yaşamı tehlikeye atıyor.

Ormanlar çok büyük olduğu için kontrol artık yapılamaz hale gelmiş ve önlemler işe yaramıyor. Ama Rainforest Connection isimli grup, buna karşı birşeyler yapmaya çalışıyor. Grup eski ve atılmış cep telefonlarını topluyor, onlara güneş panelleri bağlıyor ve ormanda çeşitli bölgelerdeki ağaçlara monte ediyorlar.

Bu eski cep telefonları devamlı etraflarındaki çevre seslerini dinliyor ve bir elektrikli testere sesi duyulduğunda, hemen GSM şebekesi üzerinden merkeze uyarı yolluyorlar. Böylece cep telefonunun bulunduğu alana giden orman korucuları, yasadışı kesim yapan suçluları iş üzerinde yakalama fırsatı buluyor.

Cihazlar çok ucuza mal edilebiliyor ve doğaya zarar vermiyorlar. Ama Rainforest Connection’ın bu projeyi küresel olarak yayabilmesi için yardıma ihtiyacı var. Bunun için bir Kickstarter bağış kampanyası başlatmışlar ve henüz yarıda olmasına rağmen gerekli bağışı toplamayı başarmışlar. Ama yapılan her yardım, ormanların korumasında ileriye atılan bir adım daha anlamına geliyor.