BIST 9.080
DOLAR 32,36
EURO 35,03
ALTIN 2.323,95
HABER /  DÜNYA

Eski başbakan açlık grevinde

Ukrayna'da tutuklu bulunan eski Başbakan Yulia Timoşenko açlık grevine başladı.

Abone ol

Ukrayna'da tutuklu bulunan eski Başbakan Yulia Timoşenko açlık grevine başladı. Eski başbakanın kararı, avukatı Serhiy Vlasenko tarafından, ülkede hükümetin Avrupa Birliği'ne (AB) yönelik tutumunun protesto edildiği gösteriler devam ederken kamuoyuna açıklandı.

Timoşenko, açıklamasında, göstericilerle birlik olmak ve Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç hükümetinin AB ile serbest ticaret anlaşmasının imzalanması yönünde baskı oluşturmak amacıyla açlık grevine başladığını belirtti.

Ukrayna'da on binlerce kişinin katılımıyla dün başlayan ve bugün de devam eden gösterilerde, halk ülkelerinin AB ile ilişkilerinin artırılmasını talep ediyor.

AB'nin Ukrayna ile anlaşmayı imzalama şartlarından biri cezaevindeki eski Başbakan Yulia Timoşenko'nun başka ülkede tedavi edilmesine izin verilmesiydi. Batı, Timoşenko'nun siyasi olarak cezaevinde tutulduğunu düşünüyor. Yanukoviç'in Timoşenko'yu siyasi açıdan tehdit olarak gördüğü yorumu yapılıyor.

Ukrayna hükümeti, AB ile gelecek hafta imzalanması planlanan serbest ticaret anlaşması hazırlıklarını, Rusya ile ticari ilişkileri kaybetmeyi göze alamayacağı gerekçesiyle askıya almıştı.

Ukrayna'da halen tutuklu bulunan eski Başbakan Yulia Timoşenko'nun serbest bırakılmasına olanak tanıyacak tasarı parlamentoda reddedilmişti.