BIST 9.722
DOLAR 32,55
EURO 35,01
ALTIN 2.427,00
HABER /  GÜNCEL

Eski Bakanlar son dakika Yüce Divan kararı

4 eski bakan hakkında Yüce Divan kararı. Komisyonda yapılan oylamada eski bakanları Yüce Divan'a gönderilmesi talebi reddedildi.

Abone ol

Meclis Soruşturma Komisyonu'ndan son dakika Yüce Divan kararı... Eski bakanlar Zafer Çağlayan, Egemen Bağış, Muammer Güler ve Erdoğan Bayraktar'ın Yüce Divan'a sevk edilmemesine karar verdi.

Komisyon 5'e karşı 9 oyla Yüce Divan'a sevk talebini reddetti. Komisyon Başkanı Hakkı Köylü, yaptığı açıklamada "Herkes görüşünü açıkladı, oyunu verdi. Dördünü ayrı ayrı değerlendirerek oy verdik. Gerekçesini kararda belirttik, kararımızda var" dedi.

ŞİMDİ NE OLACAK?

Bundan sonraki süreçte muhalefetin bir önerge vermesi ve TBMM Genel Kurul'unun toplanması istenecek. Oradaki oylama kapalı oylama şeklinde gerçekleşecek.

KOMİSYON'DA KİMİN KAÇ ÜYESİ VAR?

Komisyon'da AK Parti'den 9, CHP'den 4, MHP'den bir üye yer alıyor. HDP, daha önce Komisyon'dan çekilmişti. Komisyon, salt çoğunlukla toplanıp karar alıyor.

YARIN İKİ ÖNERGE DAHA GÖRÜŞÜLECEK

TBMM Genel Kurulu’nda yarın da CHP’nin, Seviye Belirleme Sınavı’yla (SBS) ilgili yargı kararını uygulamadığı gerekçesiyle Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ve “altın kaçakçılığına göz yumduğu” iddiasıyla da eski Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı hakkında verdiği soruşturma önergeleri ele alınacak.

İTİRAZ EDİLMİŞTİ 

Meclis Soruşturma Komisyonu'nda "yolsuzluk ve rüşvet suçlaması" yöneltilen 4 eski bakanla ilgili oylama bugün yapılacak. Bakanların Yüce Divan'a gidip gitmeyeceklerine yönelik oylama kararının 22 Aralık'ta çıkması bekleniyordu. Ancak, eski bakanlar Egemen Bağış, Muammer Güler ve Zafer Çağlayan bilirkişinin mal varlıklarıyla ilgili raporuna itiraz etmişti.

Bilirkişinin teknik incelemeyi 5 Ocak tarihine kadar yapabileceğini söylemesi üzerine erteleme kararı alınmıştı.

eski-bakanlar-son-dakika-yuce-divan-karari.jpg

İTİRAZLAR GENİŞLEDİ

3 eski bakan, geçen hafta komisyona yeni belgeler gönderdi ve rapora ilişkin itirazlarını genişletti.

Bu nedenle bilirkişinin pazartesi günkü toplantıda yeni bir rapor sunması bekleniyor. Muhalefet 4 eski bakanın Yüce Divan'da yargılanmasını istiyor. AK Partili üyelerin Yüce Divan oylamasında nasıl karar verecekleri ise merak konusu.

HANGİ BAKAN NEYLE SUÇLANIYORDU?

Soruşturma önergesine göre Zafer Çağlayan ve Erdoğan Bayraktar hakkında 2, Egemen Bağış hakkında 3, Muammer Güler hakkında ise 4 ayrı suçlama bulunuyor. Eski bakanlardan biri hakkında Yüce Divan kararı çıkarsa bu kez hangi suç veya suçlardan gönderileceği oylanacak.

ZAFER ÇAĞLAYAN

Zafer Çağlayan: Reza Zarrab’dan sağlanan, miktar ve değeri tespit edilemeyen maddi menfaatler karşılığında: 1- Zarrab’ın İran’a altın ihracatı yapması işlerinde imtiyaz sağlamak. 2- Gana’dan kaçak yollarla yurda sokulmak istendiği iddia edilen 1.5 ton altınla ilgili adli ve idari soruşturmaları engelleyerek altının Dubai’ye çıkışını sağlamak.

MUAMMER GÜLER

Muammer Güler: 1- Zarrab’ın araçlarına trafikte emniyet şeridi kullanma imtiyazı vermek ve koruma polisi görevlendirmek. 2- Zarrab’la birlikte gözaltına alınan bazı şüphelilerin ve yakınlarının yasaya aykırı olarak istisnai yoldan Türk vatandaşlığına geçirilmesini sağlamak. 3- Zarrab’la ilgili adli ve istihbari çalışma yapılıp yapılmadığının araştırılması için talimat vermek. 4- Zarrab’ın usulsüzlükleri hakkında basında çıkacak haberlerin engellenmesi için girişimde bulunmak.

EĞEMEN BAĞIŞ

Egemen Bağış: 1- İran asıllı işadamı Reza Zarrab’ın turizm belgeli bir otel kiralama girişimi ile yakınlarına vize alınması işleri için aracılık etmek. 2- Zarrab’la ilgili soruşturma olup olmadığı yönünde kurum ve kuruluşlardan araştırma yapılmasını sağlamak. 3- Zarrab’ın usulsüzlükleri hakkında basında çıkacak haberlerin engellenmesi için girişimde bulunmak.

TAVASSUT GÖZ YUMMA

Erdoğan Bayraktar: 1- Bir suç örgütünün yönetici ve üyelerinin kendilerine sağlanan miktar ve değeri tespit edilemeyen bazı menfaatler karşılığında; kişiye özel imtiyazlı imar planlarını onaylatmaları, imar planlarına aykırı olarak yapılan bazı projelerin usulsüzlüklerine göz yummaları ve denetimlerden sorunsuzca geçmelerini sağlamaları ve bu eylemlerin bir kısmını Erdoğan Bayraktar’ın görevde olduğu sırada ve onun bilgisi doğrultusunda gerçekleştirmeleri. Bakanlıktan iş alan şirketlerin yemek işlerinin yakınlarının ortağı olduğu şirketlere verilmesi için tavassut (aracılık) etmesi.