BIST 9.717
DOLAR 32,48
EURO 34,93
ALTIN 2.434,74
HABER /  GÜNCEL

Eşi ölünce evini müzeye dönüştürdü

Zonguldak'ta bir kişi ölen eşinin anısına evini ve bahçesini müzeye dönüştürdü.

Abone ol

Zonguldak’ın Gökçebey ilçesinde, bir vatandaş ölen eşinin anısına evini ve bahçesini müze şekline dönüştürdü.

EŞİMİN ANISINI YAŞATMAYA ÇALIŞIYORUM

Gökçebey ilçesi Çay mahallesindeki bahçeli evinde tek başına yaşayan 68 yaşındaki Kadir Özmekik, bir ay önce ölen eşinin anısını müzeye dönüştürdüğü ev ile yaşattığını söyledi. Gökçebey’in eski esnaflarından Kadir Özmekik, evinde ve bahçesinde tarihi eserleri sergiliyor.

İSTEYEN HERKES ZİYARET EDEBİLİR



İsteyen vatandaşların da evini ziyaret edebileceğini vurgulayan Özmekik, tüm birikimini harcayarak evinde ve bahçesinde oluşturduğu müzeyle insanlara ışık tutacağını ifade etti. Oluşturduğu müze evin Zonguldak yöresinde örnek teşkil ettiğini anlatan Kadir Özmekik; “Bu merak insanoğlunun doğasında vardır.

Medenice yaşamak isteyen insanlar bu tür şeyleri merak etmeli, özenti duymalı, elinden geldiği kadar maddi manevi imkanlarını yaşantısına adapte etmelidir. Ben de bu düşünceyle yola çıkarak 40-50 senelik birikimimi buraya harcadım. Bu birikimlerimi burada göstermeye çalıştım. Ben yedi yaşımdan beri ticaretle uğraşıyorum. Gökçebey’in 1965-1975 yılları arasındaki eski eşraflarından birisiyim. 40 yıldır İstanbul’da ikamet etmekteyim. 30 yılım İstanbul Tahtakale’de geçti. Şimdi ise yaşımın gereği oradaki işimi çocuklarıma devrettim. Kendim 3-5 senedir burada eşimle beraber uğraşmaktayım.

Bir ay önce de eşim Hacı Nazmiye Özmekik hayata veda etti. Beni burada yalnız bıraktı. Ona yaşamım boyunca minnet duyacağım ve hiçbir zaman unutamayacağım. Onu evimin her köşesinde yaşatmaya çalışacağım. Ben yaşımın iki katı kadar ülke dolaştım. Gittiğim her yerde bir şeylerden esinlenerek burada onları canlandırmaya çalıştım. Doğup büyüdüğüm Gökçebey’de böyle bir efsaneyi yapmakla hizmet edeceğimi düşündüm. İnsanlara ışık tutacağımı, yöreye örnek bir ev yaptığımı, bahçe, çevre yaptığımı düşünüyorum. Her insanın böyle bir ortamda yaşamak doğal hakkıdır.

Her vatandaş buraya gelip görebilir. Buradan bazı esintileri alabilir, beyninde canlandırabilir, evinin çevresinde canlandırabilir, yaşatabilir ve yaşatmalıdır da. Biz örnek olduğumuza inanıyoruz. Bu evin Zonguldak yöresinde örnek olduğuna inanıyoruz. Burayı herkes gelip gezebilir, görebilir. Çünkü ben bu evi bu hale getirmem için hayatımdaki bütün kazancımı, bütün düşüncelerimi burada canlandırmaya çalıştım” dedi.

ekran-resmi-2012-06-13,-10.22.35-am.png