BIST 9.080
DOLAR 32,31
EURO 35,07
ALTIN 2.307,23
HABER /  GÜNCEL

Esed'le PKK anlaştı mı ? İbrahim Kalın'dan net tavır

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'dan gündeme ilişkin bomba açıklamalar... Esed ile PKK anlaşsa dahi Türkiye operasyonuna devam eder... Esed ile siyasi bir temas yok, zorunlu hallerde istihbari temas olabilir... Zina düzenlemesi için talimat verildi....

Abone ol

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Beştepe'de düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulunup gazetecilerin sorularını yanıtladı. TSK ve ÖSO gruplarının Suriye'de birlikte yürüttüğü Zeytin Dalı Harekatı'yla ilgili konuşan Kalın, ''Esad rejimiyle PYD-YPG arasında anlaşma imzalandı mı diye haberler çıktı. Burada bir anlaşma söz konusu değil. Böyle bir anlaşma olsa bile Türkiye olarak biz Zeytin Dalı Harekatı ile ilgili planlarımızı uygulamaya devam edeceğiz. Bölgenin yeni Kandil yapılmak istendiği görülüyor'' dedi. Kalın, Esed ile bir temasın olup olmayacağı sorusuna da "Siyasi bir temas söz konusu değil, ama zorunlu hallerde istihbari temas olabilir" karşılığını verdi...

İbrahim Kalın'ın konuşmalarından bazı satır başları...

ESED-PKK ANLAŞMASI: ''Esad rejimiyle PYD YPG arasında anlaşma imzalandı mı diye haberler çıktı. Halep civarından gelip Afrin'in güney uçlarına oradan da şehre girmeye çalışan 40-50 araçlık bir konvoyun bir grubun girme teşebbüsü olduğunu gördük bu topçu atışımızla çekildi. Burada bir anlaşma söz konusu değil. Böyle bir anlaşma olsa bile Türkiye olarak biz Zeytin Dalı Harekatı ile ilgili planlarımızı uygulamaya devam edeceğiz. Doğu Guta'daki masum sivillein öldürülmesi hiçbir şekilde kabul edilemez. Bölge yeni bir Kandil yapılmaya çalışılıyor.

Gerek ABD'nin YPG'ye verdiği desteğin sonlandırılması Münbiç'ten çıkarılması konusunda beklentimiz çok nettir. PYD ile yapılan işbirliğinin sona erdirilmesi gerekmektedir. FETÖ meselesinde de somut adımlar bekliyoruz. (FETÖ) Bizim bütün talebimiz, hakkında tutuklama kararı, davalar bulunan, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan ama şu anda Amerika'da bulunan kişilerin Türkiye Cumhuriyeti'ne iade edilmeleri ve yargının önüne çıkmalarıdır. Beklentimiz, Trump yönetiminin bu terör örgütüyle ilgili somut adımlar atmasıdır.

GELDİĞİ YERE DÖNDÜLER: Bizim Şam rejimi ile resmi temasımız söz konusu değil. Çatışmasızlık bölgelerini oluşturmak için kurduğumuz bir mekanizma var. Verdiğimiz mesajlar Rusya ve İran üzerinden Şam rejimine iletilmekteydi. Bizim doğrudan resmi temasımız söz konusu değil. Fakat olağanüstü şartlar gerektirdiğinde, belli sorunları çözmek için ilgili birimlerimiz, yani kastettiğim istihbarat birimimiz, doğrudan ya da dolaylı belli temaslar kurabilir. Bu, zaten istihbarat birimimizin temel görev tanımları arasındadır. Böyle bir girişimin ciddi sonuçları olur. Dün gördük topçu ateşiyle bunlar püskürtüldü geldiği yere döndüler. 

ESED İLE İSTİHBARİ TEMASLAR OLABİLİR: (Ankara ve Şam arasında temas olur mu?) Bizim Şam rejimi ile resmi temasımız söz konusu değil. Astana çerçevesinde 3 garantör ülke olarak bizim Suriye sahasında yaşanan gelişmeleri koordine etmek için kurduğumuz bir mekanizma var. Zaman zaman bu mesajlar, Rusya ve İran üzerinden Şam rejimine de iletilmekteydi. Dolaylı bir trafiğin olduğunu biliyoruz fakat olağanüstü şartlar gerektirdiğinde, belli sorunları çözmek için ilgili birimlerimiz, yani kastettiğim istihbarat birimimiz, doğrudan ya da dolaylı belli temaslar kurabilir. Bu, zaten istihbarat birimimizin temel görev tanımları arasındadır. Doğrudan Ankara-Şam arasında siyasi veya diğer alanlarda temas trafiğimiz söz konusu değil." (Türkiye ve Esad arasında siyasi bir görüşme söz konusu mu?) Siyasi bir temasın olmadığını söyledim. İhtiyaca binaen istihbarat üzerinden yapılır.

'İDLİB'DE GÖZLEM NOKTALARINI 12'YE ÇIKARTACAĞIZ': İdlib'de askeri gözlem noktalarının tesis edilmesi süreci devam ediyor. Bunu 12'ye çıkartacağız. TSK, Astana'da alınan kararla bu süreci hayata geçirmektedir. Doğu Guta'da 2 günde 160'tan fazla sivilin ölümü ile gerçekleşen saldırılar gerçekleştirildi. Suriye rejimine saldırıları durdurma çağrısında bulunuyoruz. Diplomatik girişimlerimiz de yoğun bir şekilde devam ediyor. 

'ZİNA İÇİN TALİMAT VERİLDİ': (Zina düzenlemesi) Cumhurbaşkanımız bu konu ile ilgili çalışma yapılması talimatını verdi. Adalet Bakanlığımızın çalışmasının detaylarını paylaşırız.

SEÇİM İTTİFAKI: Şu anda AKP ile MHP arasında ittifak üzerinde mutabık kalındı. Saat 15:00'de Meclis'e sunulacak. Saat 16:00'da açıklama yapılacaktır. 

ABD DIŞİŞLERİ BAKANI TILLERSON'IN ANKARA ZİYARETİ
(Kılıçdaroğlu) 'Devlet devre dışı bırakılmıştır' diyor mütercim midir devlet? Bu tür görüşmlere tercüman alınmaması verilen önemin işareti. Devlet devre dışı bırakılmıştır yorumu devlet tecrübesine sahip birisinin yapabileceği bir yorum değildir diye düşünüyorum.

ABD SAVUNMA BAKANI MATTIS'IN ''YPG'Yİ PKK'YA KARŞI SAVAŞTIRABİLİRİZ'' TEKLİFİ: "Öncesinde ve sonrasında böyle bir teklifi hiçbir Amerikalı yetkiliden duymadık.''