BIST 9.080
DOLAR 32,39
EURO 35,11
ALTIN 2.325,82
HABER /  DÜNYA

Eşcinsel anneye üvey kızıyla evlenme izni çıktı

ARJANTİN'de mahkeme annenin üvey kızıyla evlenmesine izin verdi. Kararın temeli ise anayasaya dayandırıldı. İlk kez böyle bir karar çıktı.

Abone ol

Arjantin'de bir mahkeme Anayasa'daki 'mutlu olma hakkı' gereğince bir anne ile üvey kızının evlenmesine izin verdi. Eşcinsel evliliklerin yasal olduğu ülkede bu karar emsal niteliği taşıyor.

Arjantin'de aile mahkemesi kocası ölen 33 yaşındaki bir kadının 32 yaşındaki üvey kızıyla evlenmesinde sorun olmadığı kararına vardı.

Ülkede 2010 yılından beri eşcinsel evliliklerine izin verilmesine rağmen medeni kanuna göre kan bağı bulunmasa dahi ebeveyn-çocuk evlilikleri yasaklanmış durumda olduğu için mahkemenin kararı emsal niteliği taşıyor.

El Pais gazetesine göre sıradışı aşk hikayesi kadının kocasının 2010'daki evliliklerinin üzerinden 4 ay geçtikten sonra ölmesiyle başladı. Bundan sonra kadın üvey kızıyla bir ilişki yaşamaya başladı ve evlilik töreni için geçen ay bir yer ayarladı. Ancak Rosario kentindeki yerel yetkililerin evliliğin kanunlara aykırı olduğunu iddia etmesi nedeniyle çift evlilik planlarını durdurdu. Bunun üzerine ikili anayasal haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle mahkemeye başvurdu.

HAKİM ANAYASA'DAKİ MUTLULUK HAKKINI GEREKÇE GÖSTERDİ Hakim Ricardo Dutto 27 sayfa tutan kararında "Arjantin anayasası tüm yurttaşlarının mutlu olma hakkını garanti altına alır. Bu evlilik de dahil olmak üzere yaşamın tüm alanlarını içeriyor" dedi. Üvey kızıyla evlenmek isteyen kadının ölen kocasının 2. eşi olduğu, adamın kadından çok daha yaşlı olduğu ve adam hayattayken ikilinin aşk ilişkisi yaşamadığı da belirtildi. Çiftin bu ay içinde evlilik töreni için yeni bir organizasyon yapması bekleniyor.