BIST 9.725
DOLAR 32,54
EURO 34,81
ALTIN 2.426,64
HABER /  DÜNYA

Esad'dan Rusya'ya karşı çıkan ülkelere sert sözler

Suriye Devlet Başkanı Esad, Rusya ve İngiltere'nin yaptığı hava operasyonları ve Suriye'deki son durum hakkında önemli açıklamalar yaptı.

Abone ol

İngiltere Başbakanı Cameron'ın 'Suriye'de 70 bin ılımlı muhalif' olduğu şeklindeki açıklamasını 'oyunun yeni perdesi' olarak niteleyen Suriye Devlet Başkanı Esad, İngiltere'nin hava operasyonlarının krizi daha da kötüleştireceğini vurguladı. Esad, desteğine büyük önem verdiği Rusya'nın Avrupa'yı da korumaya çalıştığını söyledi.

The Sunday Times gazetesine konuşan Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Suriye'de hava operasyonları düzenlemeye başlayan İngiltere Başbakanı Cameron'ın 'ılımlı muhaliflerle' ilgili açıklamalarını eleştirdi:

"Açık konuşacağım. Bu sözler, Cameron'ın klasik fars oyunlarının (kurgu, karakterler ve komedi unsurlarının abartılı olduğu bir tür tiyatro) yeni perdesi. Kabul edilemez bir şey. Hani neredeler? O bahsettiği 70 bin ılımlı muhalif nerede? Dillerindeki düşürmedikleri tek şey Suriye'deki ılımlı gruplar. Bu, gerçekleri değil gerçek olarak lanse edilmeye çalışılanları ortaya koymaya dayalı bir saçmalık."

"70 BİN DEĞİL, 7 BİN DEĞİL, BELKİ 10 TANE"

Rusya'nın hava operasyonlarına başladığından beri ABD öncülüğündeki koalisyondan bu 'ılımlı muhaliflerin' yerlerinin bilgisini istediğini ama cevap alamadığını hatırlatan Esad, şöyle devam etti:

"Suriye'de, krizin başından beri hiç ılımlı militan olmadı. Hepsi aşırıcıydı… Dünyanın geri kalan kısmı bunu kabul etmiyor. 70 bin ılımlı muhalif yok. 7 bin bile yok. Belki 10 tane."

CAMERON'DAN "ILIMLI MUHALİF" ÇIKIŞI

Öte yandan İngiltere'nin salı günkü tezkerenin ardından IŞİD hedeflerini Suriye'de de vurmasının meşru olmadığının altını çizen Esad, İngilizlerin hava saldırılarının başarısız olacağını savundu. "Kanserin bir kısmını kesip çıkaramazsınız. Tamamından kurtulmanız gerekir" diyen Esad, İngiltere'nin yeni başlayan hava operasyonlarının da buna benzediğini ve yalnızca kanserin tüm vücuda yayılmasını hızlandıracağını vurguladı.
Cameron'ın Suriye'de 70 bin 'ılımlı muhalif' olduğunu söylemesi tartışmalara yol açmıştı. Bunların çoğunluğunun Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) militanları olduğunu ve bunun yanında İngilizlerin birlikte çalışabileceği 20 bin Kürt savaşçı olduğunu savunan Cameron, bunun İngiltere Karma İstihbarat Komisyonu'nun verdiği tahmini sayı olduğunu söylemişti. Muhalefetteki İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn ise bölgede savaşabilecek güçler olduğu savına karşı çıkmıştı.

"RUSYA, SURİYE'Yİ HATTA AVRUPA'YI KORUMAK İSTİYOR"

Sputnik'in haberine göre, diğer taraftan Esad, Rusya'nın Suriye ordusuna verdiği desteğe de değindi. Rusya'nın hem askeri hem de siyasi alanda büyük etkisi olduğunu belirten Esad, Rusya'nın Suriye halkı ve hükümete en başından beri verdiği destek ile İran'ın sağlam desteğinin terörle mücadelede önemli rol oynadığını söyledi. Rusya'nın hava operasyonlarında başlamadan önce de Şam'ın yanında olduğunun altını çizen Esad, "Ruslar Suriye'yi, Irak'ı, bölgeyi, kendilerini, hatta Avrupa'yı korumak istiyor. Rusya'nın bugün de Avrupa'yı koruduğunu söylerken mübalağa yapmıyorum" ifadelerini kullandı.