BIST 9.717
DOLAR 32,52
EURO 34,89
ALTIN 2.439,01
HABER /  DÜNYA

Esad öyle bir yerden darbe yedi ki...

Şam, Tahran ve Bağdat üçgeninde temaslarda bulunan Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan, Cenevre'de BM Güvenlik Konseyi'ni video konferans yoluyla bilgilendirdi.

Abone ol

Annan, Şam'daki görüşmesinde Suriye lideri Esad'ın geçiş hükümeti kurulması olasılığını ele aldığını ve bir isim önerdiğini söyledi.

Beşar Esad'a ise kendi cephesinden bir darbe daha geldi. Suriye'nin Irak Büyükelçisi muhaliflerin safına geçti.

Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği Özel Temsilcisi Kofi Annan, Beşar Esad ile yaptığı görüşmede geçiş hükümeti olasılığının ele alındığını, Esad'ın bu süreci devralacak bir isim önerdiğini söyledi.

Ancak Annan bu kişinin kim olduğunu açıklamadı, henüz o isimle ilgili değerlendirme aşamasında olduğunu kaydetti.

"Bundan sonraki adımı BM Güvenlik Konseyi'nde atılacak yeni adımlar belirleyecek" diyen Annan'a göre, İran da geçiş hükümeti planını destekliyor.

Ancak Washington, şu ana dek Tahran yönetiminin yapıcı olmadığını söylüyor ve "Suriye'nin geleceğinde İran'ın rolü yok" diyor.

Bu arada, İngiltere Suriye'ye yaptırım içeren bir tasarıyı Birleşmiş Milletler'e sunma hazırlığı yapıyor.

Rusya ise karşı tasarısında yaptırımların en son çare olduğu, Birleşmiş Milletler gözlemci misyonunun görev süresinin uzatılması gerektiğine vurgu yapıyor.

Suriye cephesinde ise yeni gelişmeler var. Esad'ın af kararıyla yaklaşık 250 mahkum serbest bırakıldı.

Devlet Başkanı Esad ise üst düzey askeri yetkililerin ardından bir darbe daha geldi. Suriye'nin Irak Büyükelçisi Nawaf El-Fares muhaliflerin safına geçti. Fares, böylelikle taraf değiştiren ilk Suriyeli diplomat oldu.