BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  MEDYA

Esad mı YPG mi IŞİD mi hangisi daha kötü?

Akif Beki bugünkü yazısında Türkiye'nin değişen dış politikasına değindi ve 'Esad mı, YPG mi IŞİD mi daha kötü?' diye sordu.

Abone ol

Esad mı, YPG mi IŞİD mi daha kötü? Yeni Suriye politikasında hangisini tercih edeceğiz?

Can alıcı soruyu Hürriyet yazarı Akif Beki bugünkü köşesinde sordu.

Başbakan Binali Yıldırım'ın göreve geldiği ilk günlerde"düşmanlarımızın sayısını azaltmalı, dostlarımızın sayısını artırmalıyız” diyen Başbakan Binali Yıldırım, sözünü somut adımlarla gösterdi.

Kriz yaşadığımız Rusya ve İsrail'le ilişkiler normalleşiyor. Peki güney komşumuz Suriye meselesinde çözüm nasıl olacak? 

IŞİD SOPASIYLA ESAD'A RAZI EDİLMEK

Suriye politikasında radikal bir revizyona itildiğini savunan Akif Beki, İstanbul katliamını da bu gözle değerlendirdi. Akif Beki, "Fransa, IŞİD sopasıyla nasıl Esad’a razı olacak hale sokulduysa Türkiye üzerinde de benzer bir etki oluşturmak amaçlanıyor olmasın?" diye yazdı.

 IŞİD'in kullanışlı bir ikna aracı gibi işlev gördüğüne dikkat çeken yazar, "Ölümü gösterip sıtmaya razı etme aracı..." ifadelerini kullandı.

IŞİD'in barbarlığının Esad'ın katliamlarının örtbas etme aracı gibi kullanıldığını yazan Beki, kamuoyunu tercih yapmaya çağırdığı yazısını böyle tamamlıyor:

"AL BİRİNİ VUR ÖTEKİNE" DEMEK YOK

"Hangisi sizin için daha can yakıcı, daha tehlikeli, daha korkutucu bir tehdit? Ve hangisinin yok edilmesi daha büyük öncelik taşıyor?

Bizi, iki kötülük arasında Esad’ın daha az kötü olduğuna ikna etme kabiliyeti yüksek bir katliama uğradık.

Atatürk Havalimanı’na kadar sokulan melun bir düşmanın saldırısıyla silkelendik daha yeni.

Sınırlarımızın içindeki IŞİD mi öncelikli düşman, dışındaki Esad ve YPG mi bu durumda? İki kötüden birini tercih edecekseniz, hangisini diğerine tercih edersiniz?

Son bir hatırlatma; şıklar arasında ‘hiçbiri’ seçeneği tanınmıyor. ‘Al birini vur ötekine’ demek de yok. Ve seçeneklerden birinin ucu, Esad ve YPG’yle bir olup IŞİD’le savaşmaya çıkıyor.

Ona göre söyleyin, hangisi? Sarsıcı katliamlar, bütün Batı gibi bizi de Esad’la IŞİD melaneti arasında nihai bir tercihe sürüklüyor.

 Artık bununla yüzleşmemiz kaçınılmaz. Rusya ve yerel müttefikleriyle omuz omuza IŞİD’e karşı ortak cephede yer almak, mecburi istikamet görünüyor."