BIST 9.525
DOLAR 32,52
EURO 34,74
ALTIN 2.489,14
HABER /  EKONOMİ

Erzurumlu motor ustasından yerli otomobil!

Erdoğan'ın "yerli otomobil üretimi" çıkışıyla kolları sıvayan motor ustası Sabit Çalışır, evinin altındaki atölyede 3 yılda alüminyum gövde üzerine iki kişilik otomobil üretti.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "yerli otomobil" çağrısının ardından çalışmalara başlayan Erzurumlu motor ustası Sabit Çalışır, 3 yıl süren çalışma sonucu ürettiği "Dadaşmobil" adlı otomobili Erdoğan'a hediye etmek istiyor.

Erzurumlu motor ustasından Dadaşmobil

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde "yerli otomobil üretimi" ile ilgili teşvik sözlerinin ardından kolları sıvayan motor ustası Sabit Çalışır (64), 50. Yıl Caddesi'ndeki evinin altındaki atölyede 3 yıl süren çalışmalar sonucunda alüminyum gövde üzerine iki kişilik otomobil üretti.

Erzurumlu motor ustasından Dadaşmobil

Otomobilin motor, şasi, silindir, şanzıman ve diğer tüm aksamlarını kendisi tasarlayan Çalışır, cam, dikiz aynası, boya ve döşemesini de kısa süre içinde bitirmeyi planlıyor.

Erzurumlu motor ustasından Dadaşmobil

Test sürüşlerine başladığı aracın üzerine "Cumhurbaşkanımıza yerli araba, Dadaş" yazan Çalışır, "Dadaşmobil" adını verdiği otomobilini Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hediye etmek istiyor.

Türkiye'nin yüzde 100 yerli bir arabası olsun" diye bu projeyi başlattığını belirten Çalışır, şunları kaydetti: "Ben 50 yıllık motor ustasıyım. Sayın Cumhurbaşkanımız 'bir yerli araba yapın' dedi, sanayiciler duymadı. Ben uzun zamandır vazgeçmiştim, araba yapmıyordum. Kimse destek olmuyor, sahip çıkmıyordu. 'Milli projemiz, bir arabamız olsun' diye ben de o kadar para harcadım. Cumhurbaşkanımızın sözü yere düşmesin diye bu arabayı imkansızlıklara rağmen, yılların getirdiği birikimimle yaptım. El emeği göz nuru bu arabayı Cumhurbaşkanımıza hediye edeceğim. İnşallah iyi olur, devamı gelir, bizim de yerli arabamız olur. Araba tek silindirli, dizel motorlu, iki kişilik ve üstü kapalı. Yüzde 100 yerli olabilecek bir araba. İnşallah bunun fabrikasını kurarız, üretiriz."

Erzurumlu motor ustasından Dadaşmobil

Aracın tüm aksamlarını kendisinin tasarladığını ifade eden Çalışır, otomobilin tamamlandığında 10 bin liraya mal olacağını belirterek, "Ömrümü bu projelere harcadım. Bu aracın camları takılacak, döşemesi yapılacak, aynaları ve elektriği eklenecek" diye konuştu.

Erzurumlu motor ustasından Dadaşmobil

Aracın yolda gayet iyi ilerlediğini anlatan, "Arabanın kaporta aksamı alüminyum. 100-150 seneye kadar çürümez. Gücüm ancak bu kadarına yetti. Ben 'Dadaşmobil' diyorum ama büyüklerimiz ne demek isterlerse o olur" dedi.

Erzurumlu motor ustasından Dadaşmobil

Recep Tayyip Erdoğan, 27 Eylül 2011'de, Türk Traktör'ün 600 bininci traktörünün üretim bandından indirilmesi için düzenlenen etkinlikte, yerli oto hatırlatması yapmış ve "Bu işe soyunacak bir babayiğit vardır" demişti.

Erzurumlu motor ustasından Dadaşmobil

Erzurumlu motor ustasından Dadaşmobil