25 Mayıs 2012
Piyasalar
  • IMKB54.917
  • Euro2,3205
  • Dolar1,8425
  • Altın623,25
  • İstanbul
    21°C

     
  • Ankara
    21°C

     
  • İzmir
    22°C

     

YEREL

05 Ağustos 2010 Perşembe 12:520 Yorum843 okunma

Yüzlerce ailenin geçimi bu taşa bağlı


Palandöken Dağı’ndan getirilen tebeşir taşının tozu ile cila verilerek parlatılan kolye, küpe, yüzük, tespih, ağızlık, gerdanlık ve çeşitli süs eşyası olarak satışı yapılan ‘Siyah kehribar’ Oltu Taşı, ilçe turizmini canlı tutarken yüzlerce ailenin de geçimini sağlıyor.

Oltu’nun Sülünkaya, Güllüce, Dutlu, Güzelsu, Alatarla ile Olur’un Ormanağzı ve Taşlıköy köylerinde çıkarılan ve asıl adı ‘siyah kehribar’ olan Oltu Taşı’nın bilinen geçmişi iki yüz yıla yaklaşıyor. 1918’li yıllara kadar yaklaşık 40 esnaf tarafından işlenen Oltu Taşı madeninin çıktığı bazı köylerdeki ocak kalıntılarıyla yaşlı ustaların "Ben babamdan, babam dedemden, o da babasından öğrenmiş" şeklindeki canlı şahitlerinden bu sonuca ulaşılmaktadır. Maden Tetkik Enstitüsü’nün 1955’de yaptığı tahlil sonucu ardıç ağacı kömüründen meydana geldiği anlaşılan Oltu Taşı, hammadde olarak yer altında 1-7 santimetre damarlar halinde bulunan topraktan çıkarılıyor. Bazen diz üstü sürünerek 200 metre uzunluğundaki ocaktan çıkarılan Oltu Taşı’nın kıymeti, maden cevherinin az olması ve çıkarılmasındaki zorluk nedeniyle daha da artırmaktadır. Sürtünme ile elektriklenerek hafif maddeleri çekme özelliğine sahip olan Oltu Taşı, 3213 sayılı Maden Kanunu'nda kıymetli taşlar arasında olduğu tescillenmiştir.

ÇIKARIMINDAN SATIŞINA KADAR 5 FARKLI EL DEĞİŞTİRİYOR

Oltu Taşı'nı toprak altından bin bir güçlükle çıkaranlar, genellikle işlemesini yapmaz, işleyenlere hammadde olarak kilo işi satarlar. Taşı çıkartanlar, hammaddeyi işleyene pazarlayanlar, işleyerek mamul hale getirenler, işçiden alarak dükkanlara satanlar hep ayrı kişilerdir. Yani Oltu taşı tüketiciye ulaşana kadar 4-5 el değişmektedir. Satın alınan taşlar, yapılacak mamulün, tip ve cinsine göre uygun bir şekilde küçük bir keserle kütük üzerinde kırılarak içindeki yabancı maddeler, çatlaklar temizlenir. Bu aşamada taş çok fire verir. Öyle ki bir kilo hammadde Oltu Taşı'ndan ortalama yedi tespih çıkar. Keserle kırılan taşlar, bu kez bıçakla etrafı yontularak lobut haline getirildikten sonra tornaya takılan bir biz aleti ile teker teker delinir. Delinen taşlar çark denilen tornadaki mile takılır. Usta, bir eli ile çarkı çevirirken, diğer elindeki keski ile milde dönen taşı tornaya çeker. Milden çıkarmadan önce, çırtı ağacının kömürünün tozu ve Palandöken Dağı’ndan getirilen tebeşir taşının tozu ile cila verilerek parlatılır. Ağızlık, gerdanlık, kolye, küpe ve buna benzer süs ve ziynet eşyaları da elde tek tek ve özenle işlenir. Bu eşyalarında yapımı için kendilerine has değişik aletleri vardır.

EN ÇOK TANINAN ÜRÜN TESPİH

Erkek ve kadınların günlük yaşamda sıkça kullandığı tespih, kolye, gerdanlık, yüzük kaşı, sigara ağızlığı, pipo, kol düğmesi, küpe, rozet, kravat iğnesi, yaka iğnesinin yanı sıra çok nadir de olsa fincan takımı olarak satışı yapılan Oltu Taşı ürünleri içerisinde en çok tanınanı şüphesiz tespihtir. Oltu Taşı tespihlerinin ünü yurt dışına da ulaşmıştır. Oltu Taşı tespihi elde çekildikçe parlayıp güzelleştiği gibi insan, buna karşı bağışıklık kazanıyor. 33'lük olanına ‘tek sayı’, 99'lük olanına ‘üç sayı’ denilmektedir.
Kullanımı bu kadar yaygın olan Oltu Taşı’nın maalesef taklitleri de yapılmaktadır. Oltu Taşı ürünleri taklitlerinden ayırt etmek için şu yöntemlere başvurulabilir:
Oltu Taşı’nı elinize alıp nefesinizle buharlaştırdığınızda buharı çeker ve üzeri nemlenir. Oltu Taşı tespihlerinin kendine has ağırlığı ve tok sesi vardır (Cam tespihler çok ağır, plastikler çok hafif olurlar). Sürtünme ile elektriklendiği için küçük kağıt parçacıklarını kendine çeker. Bıçakla hafifçe kazındığında kahverengi toz çıkarır.
Kullandıkça parlar.

 
Bu elma her derde deva!
 
Yaşam25 Mayıs 20121506 Kez İzlendi!
Yurdum insanından yaz manzaralarıYurdum insanı yine boş durmadı ve denize nasıl girilir, tatil nedir bize gösterdi...
Kültür-Sanat25 Mayıs 20121707 Kez İzlendi!
Eurovision yarı finalinden karelerEurovision şarkı yarışmasındaki temsilcimiz Can Bonomo'nun finale kalmayı başardığı yarı final'den en renkli kareler...
Güncel24 Mayıs 2012
İzmir'den inanılmaz yağış görüntüleri29807 Kez İzlendi!
Magazin24 Mayıs 2012
O karar sonrası böyle görüntülendi 13422 Kez İzlendi!
Güncel24 Mayıs 2012
Polise kılıçla saldırdı23059 Kez İzlendi!
Güncel24 Mayıs 20123148 Kez İzlendi!
Kenan Evren'nin ismi kaldırıldı Kenen Evren ilköğretim okulunun adı Teyyaredüzü ilköğretim okulu oldu
Yaşam24 Mayıs 20122657 Kez İzlendi!
Maylo çocukların yüzünü güldürdüTemizlik kağıtları sektörünün ilk sosyal sorumluluk projesini TEGV’e verdiği destekle gerçekleştiren Maylo, Mart ayında başlattığı bireysel hijyen projesiyle, çocuklara verdiği önemi bir kez daha gösterdi. İlköğretim okulu öğrencilerinin hijyen esaslı el yıkama ve tuvalet alışkanlıklarını geliştirmek üzere “ Maylo Temizlik Şenliği” adlı ikinci sosyal sorumluluk projesini hayata geçirdi.
Yaşam24 Mayıs 2012
Bu söz Türkiye'yi salladı61147 Kez İzlendi!
Güncel24 Mayıs 2012
Gül'ün ABD temasları Twitter'da7733 Kez İzlendi!
Güncel24 Mayıs 2012
PKK'nın finansör kaçakçıları adliyede 1953 Kez İzlendi!
Yaşam24 Mayıs 201220963 Kez İzlendi!
100 operasyonla bu hale geldiRusya'da Kristina Rei adlı bir kadın dudaklarına 100 kere operasyon yaptırarark dünyada eşi görülmemiş bir rekora imza attı.(haber365)
Magazin24 Mayıs 201231542 Kez İzlendi!
Acun Ilıcalı'nın kaşı yarıldıAcun Ilıcalı ve Alişan'ın organize ettiği ’Efsaneler Cup’’ turnuvasında talihsiz bir kaza yaşandı.
Magazin24 Mayıs 2012
Yapımcılarıyla davalık olan ünlüler14322 Kez İzlendi!
Güncel24 Mayıs 2012
Regaip Kandili'nde böyle dua edin254241 Kez İzlendi!
Magazin24 Mayıs 2012
Günün en çarpıcı gazete manşetleri19664 Kez İzlendi!
Yaşam24 Mayıs 201248593 Kez İzlendi!
Bu kareler gerçekten şaşırtıyorDünyanın farklı yerlerinde yaşanan birbirinden ilginç olayları sizler için derledik...
Güncel23 Mayıs 20125176 Kez İzlendi!
Rizeli çay üretici gerildiÖzel sektörün düşük bedellerle yaş çay almak istemesi ve Çaykur'un uyguladığı kontenjanı protesto eden üreticiler, Rize'de çayları yollara döktü.
Magazin23 Mayıs 2012
Arda ve Sinem'in barış sonrası ilk pozu!74621 Kez İzlendi!
Güncel23 Mayıs 2012
Memur eylemi savaş alanına döndü16484 Kez İzlendi!
Güncel23 Mayıs 2012
Memur eylemine coplu müdahale9457 Kez İzlendi!
Güncel23 Mayıs 201211590 Kez İzlendi!
Yeni işin hayırlı olsunUğur Acar Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde iş başı yaptı
Güncel23 Mayıs 201215197 Kez İzlendi!
Aile boyu çok çılgın bir eylem!Adana'da 80 gün önce işten çıkartılan işçiler, aileleriyle birlikte yol kesip, kendilerini yakmak istedi. Polisin müdahale ettiği işçiler ile zabıta memurları arasında da arbede yaşandı.

Kültür-Sanat23 Mayıs 2012
Eurovision yarı finaline nineler geldi60660 Kez İzlendi!
Magazin23 Mayıs 2012
İşte 2012'nin en seksi kadını24974 Kez İzlendi!
Magazin23 Mayıs 2012
Haluk Bilginer boşanıyor mu?16582 Kez İzlendi!
Güncel23 Mayıs 201210198 Kez İzlendi!
Abdullah Gül'ün dosta vefasıAbdullah Gül doçentlik yaptığı dönemdeki oda arkadaşılarını unutmadı.
Güncel23 Mayıs 201214940 Kez İzlendi!
Memur grev yaptı, hayat durduMemurun istediğini hükümet, hükümetin verdiğini memur beğenmeyince toplu sözleşme görüşmelerinde uzlaşma sağlanamadı. Memur ise soluğu grevde aldı.

Magazin23 Mayıs 2012
Hangi ünlü isim nereli?60534 Kez İzlendi!
Medya23 Mayıs 2012
Günün en bomba gazete manşetleri19053 Kez İzlendi!
Güncel22 Mayıs 2012
Sınırda kaçakçılık operasyonu12528 Kez İzlendi!
Daha fazla galeri ▼
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
İLGİLİ HABERLER
Diğer Sitelerİnternethaber Yayın Grubu Tüm Hakları Saklıdır © 2000-2011 - İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz
Tel : +90 212 266 99 99  /  Faks : +90 212 266 98 98
Yükleniyor...