BIST 9.080
DOLAR 32,36
EURO 34,96
ALTIN 2.324,54
HABER /  RAMAZAN

Erzurum iftar vakti bugün kaçta / Sahur saatleri Diyanet İmsakiye 2014

Erzurum bugün orucunu saat kaçta açacak, bu gece sahura hangi vakitte kalkacak. Erzurum imsakiye diyanet ve Erzurum namaz vakitleri bu haberde. Diyanet İmsakiye 2014 takvimine göre oruç saatleri şöyle;

Abone ol

ERZURUM Diyanet 2014 İmsakiyesine göre bugün iftarını saat 19.59'da açacak, sahur vakti ise saat 02.47'de bitmiş olacak. İmsak vaktinin girdiği bu saate kadar oruca niyet edilmesi gerekiyor

İmsakiye 2014'e göre Ankara için iftar saati bugün 20.30,İstanbul için iftar saati ise 20.50 olarak görünüyor. 

DİYANET İMSAKİYE 2014 

Kadir Gecesi
'nin de içinde yer aldığı bolluk ve bereket ayı Ramazan başladı, Türkiye ortalama olarak 17-18 saat arasında oruç tutacak, Diyanet işleri de İstanbul, Ankara, İzmir ve diğer illerdeki oruç saatleri ve imsak vakitlerini açıkladı. 

SAHUR VE İFTAR SAATLERİ TÜM İLLER İMSAKİYESİ 2014 (TIKLAYIN)

ERZURUM İFTAR VE SAHUR SAATLERİ DİYANET İMSAKİYESİ 2014

erzurum-imsak-ve-iftar-vakitleri-imsakiye-diyanet.20140630104704.png

Bugün iftar saatleri İstanbul için İmsakiye 2014'e göre şöyle;

istanbul-oruç-saatleri-ramazan-imsakiyesi.jpg


SAHURDA ORUCA NASIL NİYET EDİLİR?

Ramazan ayında oruca nasıl niyet edilir, saat kaçta niyet etmek gerekir, dua okunur mu ve sahura kalkmadan niyet edilebilir mi?

Oruç tutarken (niyet ederken) bugünkü veya yarınki ifadelerini kullanmak şart değildir. Gece yarısından önce veya sonra oruca niyetlenen bir kimse bugünkü orucu tutmaya diye niyetlenilebilir.

ORUÇ İÇİN NİYET ETMEK ŞART MI?

İbâdet niyet ile olacağı için, oruç ibâdetinde de niyet şarttır. Niyet, asıl insanın kalbindedir. Yarın oruç tutacağını bilmek ve içinden geçirmektir. Dil ile söylemek ise, şart olmamakla beraber sünnettir. Gece sahura kalkmak da niyet yerine geçer.

ORUCA SAAT KAÇTA NİYET ETMELİ?

Ramazan orucuna akşamdan itibaren ertesi günü kuşluk vaktine kadar niyet edilebilir. Haliyle sahura kalkmadan da yatmada önce niyet ettiğiniz takdirde ertesi günü orucunuzu tutabilirsiniz. Ancak İslam alimleri sahura kalkılarak niyet edilmesini öneriyor. 

ORUCA NİYET ETTİKTEN SONRA BOZARSAK NE OLUR?

* Bir kimse geceleyin herhangi bir oruç için niyet ettiği halde, imsâk vaktinden önce bu niyetinden dönse, bu dönme sahihtir.

* Ramazan-ı şerîfin her günü için ayrı niyet lâzımdır. Çünkü araya geceler girmekte ve her günün orucu, ayrı bir ibâdet sayılmaktadır.

* Bir kadın, henüz hayız hâlinde (adet dönemi) iken geceden oruca niyet etse, imsâk vaktinden evvel de hayız hâlinden çıksa, niyeti sahih olur, oruç tutması gerekir.

NİYET ETMEYİ UNUTURSANIZ ORUCUNUZ KABUL OLUR MU? 

Hanefi mezhebine göre gece niyet etmeyi unutan kişi öğlene kadar niyet ederse orucu kabul oluyor. Şafii mezhebine göre ise niyetin vakti oruç farz olursa gecedir; gündüze bırakılmaz. Gece niyet getirilmediği takdirde bayramdan sonra gününe gün kaza etmek gerekiyor.

Maliki mezhebine göre Ramazan-ı Şerifin başında bir niyet getirilirse kafidir. Her gece niyet getirmek gerekmez.

ALMANYA, FRANSA, İNGİLTERE İFTAR VE SAHUR VAKTİ

Almanya, Fransa ve İngiltere gibi Avrupa ülkelerinde yaşayan gurberçiler Ramazan ayında ne kadar oruç tutacak belli oldu. Almanya'da ortalama 18 saat oruçlu olacaklar.

Almanya, Fransa, Belçika ve Hollanda'da yaşayan gurbetçiler, Türkiye'nin orucunu en geç açan ili Edirne'den bir saat sonra iftar yapacak. 

ramazan imsakiyesi diyanet 2014

Soydaşların yaşadığı Sofya'da ilk iftar saat 21.16'da, Kırcaali'de 21.04'te, Dobruca'da 21.01'de, Filibe'de 21.08'de, Varna'da 20.59'da yapılacak. Batı Trakya'daki İskeçeli Müslümanlar, saat 21.04'te, Gümülcine'de ise 21.02'de oruçlarını açacak.

EDİRNE İFTAR VAKTİ

Coğrafi konum ve güneşin doğuşu ile batışı hesaplanarak belirlenen imsak ve iftar vakitlerine göre oruç en geç Edirne'de açılacak.

Diyanet İşleri Başkanlığının internet sitesindeki Ramazan imsakiyesine göre, ramazanın ilk günü Hakkari'de imsak saat 02.50'de iftar ise 19.39'da gerçekleşecek.

Edirne'de ise saat 03.29'da başlayacak ilk oruç, akşam ezanının okunacağı 21.01'de açılacak. Hakkari ile Edirne arasındaki oruç açma süresi farkı 82 dakika olacak. Bir anlamda Hakkarili teravih namazını kılmaya hazırlanırken, Edirneli iftar sofrasına oturacak.

ramazan imsak sahur iftar imsakiye diyanet

HAKKARİ, IĞDIR VE VAN İFTAR SAATİ

Erken iftar açılacak illerde Hakkari'yi Iğdır, Van ve Ağrı, geç iftar açılacak illerde ise Edirne'yi Çanakkale ve İzmir takip edecek.

EN UZUN SÜRE ORUÇ TUTAN ÜLKELER

Coğrafi konumları nedeniyle dünyada en fazla süreyle orucu İskandinav ülkelerinde yaşayan Müslümanlar tutacak. Norveç, Danimarka, İzlanda ve İrlanda gibi ülkelerde oruç süresi neredeyse 19 saati buluyor. Saat 23.00'te orucunu dualarla açacak olan Norveç'te yaşayan bir Müslüman 03.00'da sahuru yapmış olacak.

Angola'da oruç 12 saat sürecek. 2014 FIFA Dünya Kupası'nın sürdüğü Brezilya'da ilk iftar 18.26'da, Arakan'da 18.55'te, Suriye'de 20.03'te, Somali'de 18.07'de, Mısır'da 19.07'de yapılacak.

RAMAZAN BAYRAMI NE ZAMAN BAYRAM TATİLİ KAÇ GÜN?

Ramazan Bayramı tatili 28 Temmuz 2014 Pazartesi günü başlayacak 30 Temmuz Çarşamba günü bitecek. Ramazan Bayramı hafta içine denk geldiği için beklenti bayram tatilinin 9 güne çıkması yönünde. 

RAMAZAN BAYRAMI TATİLİ 9 GÜN OLURSA

Ramazan Bayramı bu yıl Haziran ve Temmuz aylarına denk geldiği için yaz tatilinin de tam orta kısmını alıyor. Haliyle tatile çıkacak olan bir çok çalışan bayram tatilini de hesaplarına katıyor. Ağustos ayında Cumhurbaşkanlığı seçimi olacağı için en uygun tatil vakti Haziran ayı olarak görülüyor. Buna Temmuz'daki Ramazan Bayramı tatili de eklenince çalışanlar hem yıllık izinlerini hem de bayram tatilini dinlenmek için programlayacak. 

KADİR GECESİ NE ZAMAN? 

Bin aydan daha hayırlı denilen Kadir Gecesi bu yıl 23 Temmuz 2014 Çarşamba gününe denk geliyor. 

Bu gece Allah'ın müminlere bahşettiği çok yüce bir ikramıdır. Ramazan'ın her gecesinin dolu dolu geçirilmesi için bu gecenin zamanı gizlenmiştir. Ancak Kadir gecesinin Ramazan'ın son on günü içinde olduğuna dair güçlü işaretler vardır. 

2014 yılı kutsal geceler ve günler hakkında bilmeniz gereken tarihler;

Kadir Gecesi tarihi : 23 Temmuz 2014 Çarşamba günü 

Ramazan Bayramı arefe : 27 Temmuz 2014 Pazar günü

Ramazan Bayramı : 28 Temmuz 2014 Pazartesi günü (1. Gün)

Kurban Bayramı : 4 Ekim 2014 Cumartesi (1. Gün) 

ÜÇ AYLAR İÇİNDE YER ALAN KANDİL GECELERİ VE MANALARI

REGAİB KANDİLİ : Recep ayının ilk perşembeyi cumaya bağlayan gecesi Regaib kandilidir. Regaib, "pek çok ihsan" manasına gelen "Ragibe" kelimesinin çoğuludur. Bu gecede Cenab-ı Hakk engin rahmetiyle tecelli edip sonsuz mağfiretiyle muamelede bulunduğu için geceye bu isim verilmiştir.

MİRAÇ KANDİLİ : Receb ayının 27. gecesi ise Miraç Kandili'dir. Miraç, kelime manası itibariyle "merdiven", "yükselecek yer", "en yüksek makam" manalarına gelmektedir. Bu gecede Peygamberimiz bir mucize olarak Mekke'deki Mescid-i Haram'dan, Kudüs'teki Mescid-i Aksa'ya ve oradan da göklerin İlahi derinliklerine doğru yükselip ruhen ve bedenen Cenab-ı Hakk'ın huzuruna çıkmıştır.

ŞABAN: HAYIR AYI

Üç ayların ikincisi olan Şaban, kelime manası itibariyle "dağılan", "saçılan" manalarına gelmektedir. Bir rivayete göre Peygamber Efendimiz, Şaban ayında Ramazan için pek çok hayır dağıldığı için bu aya bu ismin verildiğini ifade etmektedir. 

BERAT KANDİLİ : Şaban ayı içerisinde Berat kandili vardır. Berat kelimesi, "borçtan, isnat edilen suçtan, ruha azap veren sıkıntılardan kurtulmak" manalarına gelmektedir. Bu gecede Kur'an-ı Kerim bir bütün halinde dünya semasına indirilmeye başlanmıştır. Bu sebeple bu gece hürmetine pek çok günah bağışlandığı için geceye Berat gecesi denilmiştir.

RAMAZAN: BEREKET AYI

Üç ayların sonuncusu olan Ramazan ayı on bir ayın sultanı ve ayların en faziletlisidir. Zira bu ayda Kur'an indirilmeye başlanmış ve ay boyunca oruç tutmak farz kılınmıştır. 

KADİR GECESİ BU AYDA : Kur'an'ın indirilmeye başlandığı bu ay içinde Kur'an-ı Kerim'deki ifadesiyle bin aydan daha hayırlı olan "Kadir Gecesi" vardır. Bu gece Allah'ın müminlere bahşettiği çok yüce bir ikramıdır. Ramazan'ın her gecesinin dolu dolu geçirilmesi için bu gecenin zamanı gizlenmiştir. Ancak Kadir gecesinin Ramazan'ın son on günü içinde olduğuna dair güçlü işaretler vardır.