BIST 9.717
DOLAR 32,49
EURO 34,90
ALTIN 2.437,16
HABER /  GÜNCEL

Eruygur için 'hazırolsun' talimatı

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Ergenekon davasının talep duruşmasında mahkeme heyeti, yapılan talepleri 4 saatte değerlendirdi.

Abone ol

Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese'nin, 9 sayfalık ara kararı okuması 34 dakika sürdü.

Buna göre mahkeme heyeti, davanın tutuksuz sanığı Şener Eruygur'un avukatı Filiz Esen tarafından Adli Tıp Üst Kurulundan yeniden rapor alınmasına ilişkin talebini, Adli TIp Kurumu 3. İhtisas Dairesi tarafından gönderilen ve Eruygur'un duruşmalara katılmasında sakınca olmadığına dair raporun yeterli olması nedeniyle reddini kararlaştırdı.

Mahkeme heyeti ayrıca, savunması alınmayan sanıklar Şener Eruygur ile birlikte Emrah Gönenci ve Murat Aplak'ın bir sonraki duruşmada hazır edilmesi için gerekli makamlara talimat yazılmasına karar verdi.

Tutuklu sanıklarından Veli Küçük ve Durmuş Ali Özoğlu'nun dilekçelerinde mahkeme heyetini hedef alan sözleriyle ilgili Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulmasına karar verildi. Ayrıca tutuksuz sanık Oğuz Alparslan Abdulkadir hakkında da gizli tanık 17'nin açık kimliğini söylemesi nedeniyle Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulmasına karar verildi.

Tutuklu sanık Serdar Öztürk'ün ise 25 Mayıs 2012 tarihli duruşmada üslubu ve tavırları nedeniyle mahkeme başkanının talimatıyla duruşma salonundan çıkarılırken tanık olarak dinlenen Bülent Orakoğlu'na hitaben bağırarak hakaret etmesi ve jandarma görevlilerinin de bu durum ile ilgili tutanak tuttuğu belirtilerek Serdar Öztürk hakkında Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunması karara bağlandı. Ayrıca tutuklu sanık Tuncay Özkan'ın avukatı Şahin Mengü ile tutuklu sanıklardan Doğu Perinçek ve Deniz Yıldırım'ın ise duruşmada sarf ettikleri sözler nedeniyle haklarında suç duyurusunda bulunulması kararlaştırıldı.

Doğu Perinçek'in talebi doğrultusunda, Ankara 1. Nolu Askeri Mahkemesi'nden, 1973 yılında görülen Kara Kuvvetleri Devrimci Subaylar örgütü dava dosyasının tüm ekleriyle birlikte, Genelkurmay Başkanlığı'ndan da arşivde bulunduğu belirtilen bu davaya ilişkin kitabın gönderilmesine karar veren heyet, yine Perinçek'in talebi gereği Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı'na yazı yazılarak, PKK terör örgütü yöneticisi Abdullah Öcalan ile PKK'lı Sabri Ok arasında gerçekleştirildiği iddia edilen telefon görüşme çözümlerinin, tanık olarak dinlenilen eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Bülent Orakoğlu'nun beyanlarının olduğu duruşma tutanakları eklenerek gönderilmesine de hükmetti.

Tutuklu sanık Doğu Perinçek'in tanık sıfatıyla dinlenmesini istediği eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök, AK Parti Milletvekili Şamil Tayyar ve eski emniyet müdürü Hanefi Avcı'nın tanık olarak çağrılması konusunda daha sonra karar verilmesi hükme bağlandı. Ayrıca tutuklu sanık İlker Başbuğ'un avukatı İlkay Sezer tarafından dinlenmesi istenen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, eski Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ve eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Işık Koşaner'in de aralarında olduğu 11 kişinin de tanık olarak çağrılması konusunun daha sonra karara bağlanmasına hükmedildi.

Daha önceki tarihlerde verdikleri davaya katılma talepleri reddedilen Ahmet Türk, Aysel Tuğluk ve Hasip Kaplan'ın, davaya katılma taleplerinin reddine ilişkin ara karardan dönülmesi taleplerinin ise bu kararda bir isabetsizlik bulunmaması nedeniyle reddedilmesi karara bağlandı.

Duruşma 21 Haziran 2012 tarihine erteledi.