BIST 9.080
DOLAR 32,36
EURO 35,02
ALTIN 2.324,17
HABER /  SEÇİM

Ertuğrul Kürkçü'den baraj açıklaması!

HDP Mersin milletvekili ve 25'inci dönem HDP İzmir milletvekili adayı Ertuğrul Kürkçü HDP'nin oy oranına ilişkin açıklama yaptı.

Abone ol

NESRİN YILMAZ
İNTERNETHABER-ANKARA

HDP'nin baraj problemi kalmadığını belirten Ertuğrul Kürkçü, şu anda partilerine yoğun bir ilgi olduğunu, bu ilginin oy oranını barajın üstüne taşıyacağını ama bu taşkının nerede duracağını öngöremediğini söyledi. 

"Temkinli olmakta fayda var" diyen Kürkçü, yerel seçimlerde İstanbul'da üçüncü parti olduklarını hatırlatarak, bunun Türkiye'ye taşınabileceğinin mümkün olduğunu ifade etti.

YURTTAŞA HAKKININ VERİLMESİ ATLA DEVE DEĞİL

HDP'nin seçim beyannamesini değerlendiren Kürkçü şunları söyledi:

Dikkatlice düşününce, AKP'nin olağanüstü israfı, yandaşlarına ve transfer ettiği kişilere sarfettiği maddi değerleri göz önünde tutulunca, bunlar kesildiğinde, kaynaklar başka yere akıtıldığında yapılmayacak bir iş gibi görünmemeli. Türkiye hakikaten sanıldığından çok daha fazla değer üretiyor ve çok israf ediliyor, olmayacak iş değil. Savaş ekonomisi son bulduğu taktirde doğacak kaynakları da düşündüğümüzde yurttaşların hakkı olanın onlara verilmesi atla deve değil. Bunlarla başa çıkacak ekonomik olgunluğa sahip olduğumuzu görüyoruz.

SEÇMENE GENEL BİR ETKİDE BULUNACAKTIR 

Seçim beyannamesi, seçmene genel bir etkide bulunacaktır, beyanname iyi düşünülmüş, talepleri göz önünde tutan, hiçbir temel talebi göz ardı etmeyen ve bunlara yaratıcı karşılıklar bulmaya çalışan bir beyanname olarak partinin düşünsel ve politik olgunluğu bakımından bir gösterge olarak hareket edecek. Bunun elimizde olmasının kendisi, partinin bir üst politik döneme sıçradığının işareti olarak değerlendirilecektir. Ama tabii ki halk bu kaynak dağılımının nasıl gerçekleşeceğine dair bir iktidar pratiğimiz olmadığı için, bizi daha çok muhalefet kapasitemizle ele alacaktır. Ama o açıdan baktığınız da iktidara cüret eden bir muhalefete daha çok ilgi göstereceği bence aşikar.

BİLDİRGENİN AÇIKLANMA ŞEKLİ ÖNEMLİYDİ

Tabii ki proğram sadece iktisadi taleplerden oluşmuyor, özellikle Başkanlık rejimine kapıyı sadece kategorik olarak kapatmakla kalmayan, bir yeni rejim çerçevesi çizen yönüyle de AKP'nin yerine bir demokratik yönetim arayışı içinde olanlara oy kullanma cesareti verecektir. Ben o açıdan bildirgenin açıklanması kadar açıklanma şeklinin de çok önemli olduğunu düşünüyorum.

Bir kadın sesinin, kadın sözünün, kadın dilinin bu proğrama damgasını vurması da bence şimdi öngöremediğimiz olumlu etkileri yaratacaktır. Şahsen partimin bu yeni kazandığı düzlemden ben çok memnunum, İzmir'de şu an sokaktayım, burada da bunun etkilerini hissediyorum, kadınlardan çok önemli tepkiler alıyorum.

HİSSETTİKLERİMİ SAKLAYAMAYACAĞIM 

Bu ilginin bizi barajın üstüne taşıyacağını söyleyebilirim ama bu taşkın nerede durur onu öngöremiyorum, ben genellikle iddialı konuşmaları sevmiyorum ama bu sefer hissettiğimi saklayamayacağım. Cumhurbaşkanlığı seçiminde pek çok arkadaşımız barajı geçebileceğimizi düşünürken ben baraja dayanabileceğimizi öngörüyordum, fakat şimdi bunun ötesine geçtiğimize dair o kadar çok gösterge gözümün önünde ki insan kendini kaptırabilir, çok yukarılarda görebilir ama yine de temkinli olmakta fayda var.

ÜÇÜNCÜ PARTİ OLABİLİRİZ 

2014 Mart yerel seçimlerinde İstanbul'da üçüncü parti olduk, İstanbul'da üçüncü parti olmak hiç kolay bir şey değildi ve bu trend devam ediyor, o yüzden bunun Türkiye'ye taşınabileceğini düşünebiliriz.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun HDP'yi paralel yapıyla işbirliği içinde olmakla suçlamasına gülerek yanıt veren Kürkçü şunları söyledi:

DAVUTOĞLU HAKİKATLE BÜTÜN BAĞINI KOPARMIŞ OLMALI

Ahmet Davutoğlu'nun paralel evrende yaşadığını düşünüyorum, hakikatle bütün bağını koparmış olmalı.