BIST 9.080
DOLAR 32,35
EURO 35,13
ALTIN 2.302,01
HABER /  DÜNYA

Eroğlu'ndan Rumlara barış teklifi

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs'ta barışın sağlanması için Rumlar'ın fedekarlık yapmasını istedi.

Abone ol

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs sorununa çözüm bulunmasının Rumların tutumuna bağlı olduğunu ve Rumların fedakarlık yapması gerektiğini belirterek, ''Bizim bu topraklarda yaşama hakkımızı teslim ederlerse, bir anlaşmaya varılabilir'' dedi.

Muharip derneklerin temsilcilerinden oluşan bir heyet, şükran etkinlikleri çerçevesinde Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nu ziyaret etti.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, kabulde yaptığı konuşmada, herkesin Barış Harekatı'nı özlemle beklediğini ve 15 Temmuz Sampson darbesiyle Rumların buna davetiye çıkardığını anlattı.

Kıbrıs Türkünün özgürlüğüne kavuşması ve devletini kurmasını 20 Temmuz 1974 Barış Harekatına borçlu olduğunu belirten Eroğlu, New York'ta BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile 45 dakika görüştüklerini, bu süreye çok şey sığdırdıklarını, yazılı bir metin de sunduklarını kaydetti.

Müzakerelerin yıl sonuna kadar devam etmesinin ve Kasım'da BM Genel Sekreteri'nin raporunun şekillenmesinin önemli olduğunu, Kıbrıs Türkünün müzakere masasında eşit ortak olabilmesi gerektiğini vurgulayan Eroğlu, Rumların fedakarlık yapmaları gerektiğini söyledi.

Eroğlu, ''müzakereler başlarken Kıbrıs Türkünün çıtasının düşük tutulduğunu, Annan Planı'na 'hayır' diyen Rumların ise çıtayı yüksek tuttuklarını'' belirterek, ''Bizim de bu topraklarda yaşama hakkımızı teslim ederlerse bir anlaşmaya varılabilir'' dedi.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, ayrıca görüşmeler hakkında halkı bilgilendirme çalışmalarına gelecek hafta başlayacaklarını ve bu amaçla da ''Halk Konseyi'' kurma düşüncesinde olduklarını kaydetti.

Muharip dernekler adına konuşan Kıbrıs Türk Mücahitler Derneği (KTMD) Genel Başkanı Vural Türkmen, beklentilerinin, KKTC'nin Rumlarla bir anlaşma yapması olduğunu, ''ancak Türk tarafının müzakerelere çıtayı aşağıdan tutarak başladığını'' söyledi.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, bugün ayrıca, 33. Güzelyurt Portakal Festivaline katılmak amacıyla KKTC'ye gelen Mustafa Ak başkanlığındaki Keçiören Belediyesi heyetini de kabul etti.