BIST 9.080
DOLAR 32,34
EURO 35,15
ALTIN 2.301,00
HABER /  DÜNYA

Ermenistan'ın yeni başbakanının ilk işi Karabağ!

ERMENİSTAN'da günlerdir süren gösterilerin ardından muhalif hareketin lideri Nikol Paşinyan, tek aday olarak girdiği seçimi kazandı ve Ermenistan'nı yeni Başbakanı oldu. Ayağının tozuyla da Dağlık Karabağ'a gidiyor...

Abone ol

ERMENİSTAN Parlamentosu'nda başbakanlık seçimine tek aday olarak giren muhalif hareketin lideri Nikol Paşinyan, 105 milletvekilinden 59'unun oyunu alarak amacına ulaştı. Paşinyan, geçen haftaki oylamada gerekli çoğunluğa ulaşamamış ve taraftarlarına yeniden sokağa çıkma çağrısı yapmıştı.

KARABAĞ'A GİDİYOR... Ermenistan parlamentosunda ülkede nisan ayından beri devam eden siyasi gerilimin ardından düzenlenen ikinci oylamada bugün başbakan seçilen Paşinyan, yarın Karabağ'a gideceğini açıkladı. Paşinyan ziyaretinin ayrıntılarını ise paylaşmadı. Dağlık Karabağ bölgesi, hukuken Azerbaycan'ın parçası olsa da fiilen Ermeni güçlerin denetiminde.

SARKİSYAN'IN İNADIYLA BAŞLAMIŞTI... İktidardaki Cumhuriyetçi Parti kendilerine karşı protestoları sürükleyen Nikol Paşinyan'ın başbakan seçileceğini, bugünkü oylamadan dakikalar önce açıklamıştı. Türkiye'nin doğu komşusunu çalkalayan olaylar zinciri, eski cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ın başbakan olmak istemesiyle başladı.

YETKİLERİ OLAĞANÜSTÜ... Anayasal düzenlemeyle yetkileri olağanüstü artırılan başbakanlık için daha önce aday olmayacağını açıklayan Sarkisyan, geçen ay parlamentoda başbakan seçildi.

GÖSTERİLER SONUCU İSTİFA ETTİ?.. Oylama öncesi başlayan gösterilerin yoğunluğu o kadar arttı ki, Sarkisyan istifa etmek zorunda kaldı. Sarkisyan'ın yer aldığı Cumhuriyetçi Parti, yıllardır Ermenistan siyasetini belirliyor.

Yaşananları 'kadife devrim' olarak niteleyen Paşinyan, ülkeyi erken seçime götürmeyi vaat etmişti.