BIST 9.792
DOLAR 32,51
EURO 34,94
ALTIN 2.434,94
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Ermeni Kilisesi kültür merkezi oluyor

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı, Kumkapı'daki Surp Vortvots Vorodman Kilisesi için, restorasyon çalışmasına başladı.

Abone ol

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı, planları saray mimarı Kirkor Amira Balyan ile Devlet Garabet tarafından çizilerek bir katedral (Meryem Ana) ve iki şapelden (Surp Haç ve Surp Vortvots Vorodman) oluşan ve 14 Ekim 1828'de ibadete açılan anıt yapının restorasyonu için çalışmalara başladı.

Kumkapı'da varlığı bilinen 3 Ermeni kilisesinden biri olarak 1641'den bu yana patrikhane kilisesi olarak hizmet veren, 1940'lı yıllarda zincir ve halat fabrikası olarak kullanılan kilise, Varto ve Lice depremleri sırasında, barınma ihtiyacını karşıladı.

Projeyle İstanbul'un çoktandır işlevsiz kalan kilisesi, sanatsal etkinlikler ve mimarlık yoluyla yeniden keşfedilecek. Şehrin yeni kültür odaklarından biri olması için çalışılan kilisenin kültür merkezine dönüşümü mimari açıdan örnek bir proje olacak. Projenin diğer kiliseler için de mimari bir örnek oluşturması amaçlanıyor.

Böylece kullanıcıları değişmeden bir dini yapının sahiplerinin kendi rızaları, iradesiyle dönüşümü İstanbul'da ilk kez yaşanacak.

Dönüşümün mimari ve sanatsal yönlerini geliştirmek için restorasyon projesi bütünsel bir yaklaşımla ele alınacak, düzenli atölye çalışmalarıyla mimarlara ve sanat insanlarının katılımına açılacak.

Bu açıdan bakıldığında, önemli bir kültür mirası olan bu yapının, çoğulcu bir mimari yöntemle tartışılması, kullanım özelliklerinin dini vecibeler dikkate alınarak yaratıcı bir biçimde yeniden tanımlanmaya çalışılması yanında bir kültür varlığının nasıl öncelikler gözetilerek korunabileceğine çok iyi bir örnek oluşturacak.