BIST 9.691
DOLAR 32,59
EURO 34,87
ALTIN 2.492,27
HABER /  GÜNCEL

Ermenek'teki maden şirketi 'Doğal afet' dedi

Has Şekerler Madencilik Limited Şirketi, işlettiği madende tüm güvenlik önlemlerinin alındığını açıkladı. Madende mahsur kalan 18 işçi için ise umutlar azalıyor.

Abone ol

Karaman'ın Ermenek ilçesinde önceki gün su baskını sonucu 18 işçinin mahsur kaldığı madeni işleten şirket, olayı "Doğal afet" olarak nitelendirdi.

Has Şekerler Madencilik Limited Şirketi bugün ilk kez olayla ilgili bir açıklama yaptı.

Açıklamada şirketin bugüne dek tek amacının işçilerin maden ocağından sağ olarak çıkarılması olduğu belirtildi.

Şirketin açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

"Bu sebeple bu zaman kadar kamuoyuna bir açıklamada bulunamadık. İşletmekte olduğumuz maden ocağında tüm iş güvenliği tedbirleri alınmış, bu zamana kadar gerekli denetimlerin hepsi yapılmış, maden ocağı hukukun emrettiği şekilde işletilmiştir. Kazanın oluş nedeninin şu an itibariyle tespit edilebilmesi imkansız olmakla birlikte, içeriden kurtulan kardeşlerimizin bize verdiği bilgiye göre, doğal bir afetten bahsedilmektedir.

Türkiye'nin tüm maden ocaklarında yemek saatleri içeride kullanılmaktadır ki; buna devlet ocakları da dahildir. Ayrıca Torba Yasa ile getirilen uygulamaların yürürlüğü 2015 yılbaşından itibaren başlayacaktır. Bu konularda basına çıkan haberler ve diğer değerlendirmeler, bilgi kirliliğinden başka bir şey olmamakla birlikte bu sorunların 18 kardeşimiz halen kurtarılmayı beklerken irdelenmesi gereken meseleler olmadığının da altını çizmek isteriz.

Şu anki tek amacımız yıllardan beri birlikte çalıştığımız ailemiz, dostumuz, arkadaşımız olarak gördüğümüz emekçi kardeşlerimizin bir an önce güvenle ocaktan çıkarılmasıdır. Bunun dışında hiçbir amaç ve çalışmamız yoktur."

Has Şekerler Madencilik Limited Şirketi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarına kurtarma çalışmalarına verdikleri destekten dolayı teşekkür etti.

'Titiz inceleme' sözü

Has Şekerler Madencilik Limited Şirketi ayrıca işçilerin sağ olarak kurtarılmalarının ardından kazanın nasıl meydana geldiğinin titizlikle inceleneceğini bildirdi.

Enerji Bakanı Taner Yıldız ise bugün yaptığı açıklamada, madende mahsur kalan 18 işçi için umutların azaldığını söylemişti. Yıldız, "Her ulaştığımız metre bize yeni bir tablo çıkarıyor" demişti.

Mahsur kalan madencilerin ailelerinin endişeli bekleyişi ise devam ediyor.