BIST 9.645
DOLAR 32,59
EURO 34,81
ALTIN 2.420,47
HABER /  GÜNCEL

Ermenek'te yürek yakan kareler!

Karaman'ın Ermenek ilçesindeki maden ocağında çekilen bir kare Türkiye'yi ağlatmaya yetti.

Abone ol
Karaman'ın Ermenek ilçesinde mahsur kalan 18 işçinin ailelerinin maden ocağındaki bekleyişi sürüyor. Önceki gün başlayan kurtarma çalışmaları dün de gece boyu devam etti. İşçilerden İsmail Gürses'in 3 yaşındaki oğlu Mustafa, "Babam bana mama getirecek" diyerek ağlayanları sustururken, gözü yaşlı bir annenin objektiflere yansıyan hali ise Türkiye'yi ağlattı.
 
Zamana karşı yarışan ekipler, Karaman'da geceden beri dalgıç pompalar ve motopomplarla su çekme işlemi yapıyor. Dün Saat 16.30 sularında İstanbul'dan gönderilen ultrasonic su deşarj makinası (ahtapot) çalışmaya başladı.
 
Türkiye'nin en büyüğü olan ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından gönderilen iki ahtapottan biri yolda kaza yaptı ve sadece bir tanesi su tahliyesi çalışmalarına dahil olabildi.
 
İzmir'den gönderilen ahtapotun montaj çalışmaları sona erdi. İstanbul'dan gelen makinanın montajı yaklaşık 5 saat sürdü. Böylece maden ocağında şu an iki ahtapot aracıyla su tahliye çalışmaları devam ediyor.
 
Ahtapot, dakikada 8 bin 500 litre su tahliye edebiliyor.
 
141028_ocak_grafik.jpg 
 
BİRKAÇ GÜN SÜREBİLİR
 
Şu anda olay yerinde 2 ahtopot, 4 motopomp, 8 dalgıç pompa su çekme işlemlerini sürdürüyor. 
 
Normal koşullara göre bu çaptaki ekipmanla madeni kaplayan 11 bin ton suyun 12 saatte bitmesi bekleniyordu. Ancak suyun çamurlu olması ve 377 metrelik derinliğin yarattığı basınç nedeniyle performansları düşüyor. Suyun temizlenmesinin 24 saat sürmesi bekleniyor. Daha önce gelen bilgilere göre bu süre en az üç gün olarak öngörülüyordu. Çalıştırıldıktan sonra kontrol edilen debiye göre yapılan analiz sonucunda süre kısaldı.

İŞÇİ AİLELERİNİN ENDİŞELİ BEKLEYİŞİ SÜRÜYOR

Ermenek ilçesindeki maden ocağında mahsur kalan işçilerden İsmail Gürses'in evinde hüzün ve gözyaşı hakim. Gürses'in eşi Fatma ve yakınları sinir krizleri geçiriyor. İki çocuğu olan Gürses'ten gelecek iyi bir haber umutla bekleniyor.
 
Ailenin 3 yaşındaki oğlu Mustafa ise "babam bana mama getirecek" diyerek ağlayanları susturmaya çalışıyor.
 
Gürses'in annesi 48 yaşındaki Ayşe Gürses, acılarının çok büyük olduğunu ancak hala ümitlerini yitirmediklerini söyledi.
 
Daha önce Soma'daki yaşananları da gözyaşları içinde izlediğini ifade eden Gürses, o olayın ardından sürekli oğlunu dikkatli olması konusunda uyardığını kaydetti.

141027_mustafakapak.jpg 
 
SOĞUKTA BEKLEDİLER
 
İsmail'in mahsur kaldığı haberinin ardından hemen maden ocağına gittiklerini, akşam olunca da evlerine dönmek zorunda kaldıklarını dile getiren anne Gürses, "Akşam soba yakamadım. İsmailim sular içindeyken evde soba yakıp ısınmaya yüreğim elvermedi. Evde televizyondan gelişmeleri takip ettim" diye konuştu.
 
O MADENDEN AYRILACAKTI
 
Kendisi de maden işçiliğinden emekli olan baba Mustafa Gürses ise oğluyla en son görüştüğünde kendisine başka bir madende çalışmayı düşündüğünü söylediğini kaydetti.

İŞTE TÜRKİYE'Yİ AĞLATAN KARELER 

Ermenek'teki kurtarma çalışmaları sürerken, objektiflere yansıyan bir kare Türkiye'yi ağlattı. Madende mahsur kalan bir işçinin yaşlı annesi, eliyle tahliye boruları için kanal açtı. İşte o kareler;

toprak.jpg

karaman-maden-ocagi-kazasi.jpg