BIST 9.774
DOLAR 32,52
EURO 34,98
ALTIN 2.435,20
HABER /  GÜNCEL

Ermenek son durum madencilere ulaşıldı mı?

Karaman Ermenek Maden Ocağı'ndaki 18 işçiye ulaşıldı mı? Ermenek madende çalışmalar ne aşamada? İşte son gelişmelerle birlikte Ermenek'te son durum...

Abone ol

Bugün Ermenek maden kazasının 9. günü... 18 maden işçisinin Ermenek Maden Ocağı'nda mahsur kalmasının üzerinden günler geçmesine rağmen henüz işçilerden bir haber yok. Tüm Türkiye'nin Ermenek'ten gelecek bir habere kilitlendiği şu günlerde, yaşanan süreci ve Ermenek'teki son durumu sizler için takip ediyoruz. 

Önce Ermenek maden kazasında neler yaşandı bir hatırlayalım. Ardından da 18 işçiyi kurtarma çalışmaları ve Ermenek'le ilgili yetkililerden gelen açıklamalara bakalım. 

ERMENEK'TE NELER YAŞANDI?

Konya'nın Ermenek ilçesinde özel bir kömür ocağında sıcak su kaynağının patlaması sonucu göçük meydana geldi. Yeraltına biriken sular maden ocağını bastı, 18 işçi madende mahsur kaldı. 8 işçi ise madenden kaçıp kurtuldu. 

Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürü Mustafa Aktaş, konuyla ilgili ilk açıklamasında''Şu an su çekme işlemleri başlatıldı. Allah’tan ümit kesilmez'' dedi.

Maden ocağı yetkilisi Şahin Uyar maden ocağındaki kazanın nasıl gerçekleştiğini anlattı. 

Uyar maden kazası ile ilgili olarak şunları söyledi; Maden ocağının için 50 metre su dolu. Su boşaltma işlemi devam ediyor. İşçilerin kaçmış olduğu galeriye şu boşalmadan farklı yolla bulaşmak mümkün değil. 

"YAŞAM ODASI YOKTU"

Olay, 12.15 civarında işçiler yemek yerken bacanın bir yerinden su gelmesiyle başlamış. Bazıları kaçmış, bazıları bir şey olmaz diyerek içeride kalmış. Daha önce böyle bir olay yaşanmamıştı. 18 işçinin durumu bilinmiyor ama hayatta kalması için yaşam odası yok. Yaşam odası olsa da işe yaramazdı. Yanlarındaki maskelerin dayanma süresi 2 saat.

Güvenli bölgeye kaçmak için zamanları olur mu bilmiyorum ama su seviyesi yükselince zor olur. Hava verme olayı da yok. Oradaki arkadaşların ekipmanları 2 saat için yeterli. Zaten olayın ardından yaklaşık 3 saat geçti. Bu saatten sonra malesef çok zor.

MADEN SAHİBİ SKANDAL BİR AÇIKLAMA YAPMIŞTI

Bütün bu açıklamaların ardından Ermenek maden ocağı sahibinden skandal bir açıklama gelmişti. O açıklamayı görmek için tıklayın: 

a.20141105021705.jpg
 

18 İŞÇİDEN HALA HABER YOK!

18 işçiden haber alınamayan Ermenek'teki son dakika gelişmelerine ilişkin Enerji Bakanı Taner Yıldız'dan dün bir açıklama daha geldi. Yıldız, yaptığı açıklamada madende beklendiğinden daha zor bir durumla karşı karşıya olduklarını söyledi.

ULAŞILAN MADENCİ VAR MI?

Taner Yıldız, arama-kurtarma çalışmaları sırasında hiçbir madenciye henüz ulaşılamadığını açıkladı.

BABASI ERMENEK MADEN OCAĞINDAYKEN DOĞAN BEBEK

VAGONLAR TAHTALARI SÜRÜKLEDİ

Taner Yıldız, "İşimizin kolay olmadığını dün söylemiştim, bugün bunun bir kez daha altını çizmek isteriz. Zamana ihtiyacımız olabilir. Ne kadar zamana ihtiyacımızın olduğunu da her geçen metreyle, her geçen yeni kabloyla beraber ancak o zaman belirleyebiliriz. Şu anki geldiğimiz nokta, tahmin ettiğimizin de daha üzerinde zor bir nokta" dedi. 

taner-yildiz.20141105015713.jpg

Yıldız şöyle devam etti:

"Hem nefeslikten hem de desandreden bu pasa çıkışlarını düzenli bir şekilde aktarmamız gerekiyor. Bir nevi bin 250, bin 300 metrelik maden ocağının altındaki bütün yapıyı belki de tek tek elden geçirmemiz gerekiyor. Şu anki karşılaştığımız tablo bu."

MADENE SU NEREDEN GELDİ?

"İki ihtimal var, baraj seviyesinin düşük olmasından dolayı yağmur ve yüzey sularından dolayı deponun bir anda boşalması, diğeri de ordaki nehir tipinin ya da akarsunun oraya akıyor olması. Ama şu anda beslenmiyor.

 
141028_ocak_grafik.jpg


(İşçilerin bulunma ihtimali yüksek olan bölge) Bugün o bölgelere de giriliyor. Hem oksijen hem metan gazı hem de karbondioksit seviyeleri olduğu için orada çok daha dikkatli çalışılması lazım. Dün bir keşif yapıldı ancak henüz bir kardeşimize ulaşabilmiş değiliz."

KURTARMA ÇALIŞMALARI BÖYLE YAPILDI:





SAVCILIKTAN ERMENEK AÇIKLAMASI

Ermenek Cumhuriyet Başsavcılığı, Ermenek'te 18 işçinin yer altında mahsur kalmasıyla sonuçlanan maden kazasıyla ilgili ilk inceleme sonuçlarını açıkladı.

Savcılıktan yapılan açıklamada, "Düzenlenen ön raporda kazanın eski imalat bölgesine yıllar içerisinde birikmiş olan suların zaman içinde basınç eşik değerini aşarak, zayıflayan topuktan çalışma alanlarında aniden su baskınına neden olmasından kaynaklı olduğu belirtilmiştir" denildi.



karaman-ermenek-maden-ocaği-şirketi.jpg

Savcılığın açıklaması şöyle:

"Soruşturma kapsamında kusuru olabileceği değerlendirilen diğer yetkili kişiler hakkında, daha önceki basın açıklamamızda belirtilen gerekçelerle CMK 109. maddesi uyarınca adli kontrol kararı talep edilmiş ve mahkemece talebimiz uygun görülmüştür. Bilirkişilerce düzenlenen rapor, ön rapordur. Olayın meydana gelmesiyle ilgili maddi gerçek, kurtarma işlemlerinin tamamen sonuçlanması sonrasında başsavcılığımızca bilirkişi refakatinde madende yapılacak incelemeler neticesinde tespit edilecektir." 

AFAD'tan Ermenek'le ilgili 'kapsamlı' açıklama

AFAD, Ermenek'te ocaktaki işçileri kurtarmak için 637 kişilik ekip, 2 uçak, 3 helikopter ve 138 araçla aralıksız devam ettiğini bildirdi.

AFAD'dan yapılan açıklamaya göre; Ermenek'teki maden ocağında yaşanan su baskının ardından, onlarca kamu kurumu ile özel sektör ve sivil toplum kuruluşu, Başbakanlık AFAD koordinasyonunda, imkanlarını mahsur kalan madenciler için seferber etti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ulaştırma-Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Karaman Valisi Murat Koca ile AFAD Başkanı Fuat Oktay çalışmaları yerinden koordine ediyor.

ermenek.jpg 

Mahsur kalan madencilerin aileleri ile sahada görevli personelin dinlenmesi ve barınması için tesisler oluşturuldu. AFAD ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın psikososyal destek ekipleri, kömür ocağında mahsur kalan madencilerin çocukları için çeşitli etkinlikler düzenliyor, ailelere destek oluyor. Çocuklar için bölgede oyun çadırı kuruldu.

Herhangi bir kazaya sebebiyet vermemek ve çalışma alanının güvenli bir hale dönüştürülmesi için su çekildikten sonra çamur ve moloz tahliye ediliyor, gerekli tahkimat çalışması yapılıyor. Alan temizlendikçe pompalar aşamalı bir şekilde daha aşağıya indiriliyor.

Gece gündüz, aralıksız devam eden çalışmalar, 637 kişilik ekip ile 2 uçak, 3 helikopter ve 138 araçla sürüyor. Çalışmalar için çok sayıda motopomp, jeneratör, çamur pompası, arazöz, hidrosap, sondaj aracı, seyyar aydınlatma cihazı, çadır, battaniye ve uyku tulumu, seyyar mutfak, mobil yatakhane, kumanya ve içecek sevk edildi. Çalışmalar sırasında kesintisiz iletişim sağlanması için 8 mobil baz istasyonu kuruldu.

 MADENCİ EŞİ BÖYLE İSYAN ETTİ: