BIST 9.458
DOLAR 32,59
EURO 34,79
ALTIN 2.497,94
HABER /  GÜNCEL

Ermenek: Oğlunu alan suya isyan

Karaman'da su baskınında mahsur kalan 18 işçi için umutlar azalırken, oğlu madende olan bir anne, suyu tahliye eden borunun başına çökerek feryat etti.

Abone ol

Karaman'ın Ermenek ilçesinde su baskını sonucunda 18 işçinin mahsur kaldığı madende kurtarma çalışmaları için umutlar azalırken, ilk günler metanetini koruyan ve "bir umut" bekleyen ailelerin ocak çevresinde ağıtları ve acı feryatları giderek artıyor.

Bazı kadınlar fenalaşıyor. Bazıları ise ocaktan tahliye edilen suyun başına geçerek isyan ediyor.

Oğlu madende mahsur kalan işçiler arasında bulunan bir kadın, suyun aktığı borulardan birinin başına giderek gözyaşları içinde feryat ediyor. Kadın suyu döverken, avuçlarına aldığı suyu içiyor.

Annelerden birinin acısı hafızlara böyle kazınırken, kurtarma çalışmaları ise ağır aksak devam ediyor. Ahtapot olarak adlandırılan ve günde 3 bin ton su tahliye etmesi planlanan motordan bir türlü istenilen sonuç alınamıyor. Ahtapotun egzozundan çıkan gazın madenin içindeki oksijeni tüketmesi, uzun süre çalıştırıldığında ısınması büyük sorun oluşturuyor.

Kurtarma ekipleri bu sorunları aşmak için uğraşırken dün akşam itibariyle çalışmalar neredeyse durma noktasına geldi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın verdiği bilgiye göre ocak içinde göçükler var ve bu göçükler ocağın ağzına yakın olduğu için ahtapot su tahliyesi yapamıyor.

İddiaya göre bakanlık yetkilileri ocaktan uzakta bir noktada sondaj tekniğiyle madene ulaşmayı ve suyu oradan tahliye etmeyi planlıyor.

İşveren zam için pazarlık mı yaptı?

Bu arada madendeki çalışma koşullarıyla ilgili iddialar da devam ediyor. Bunların başında da yeni çıkan maden yasası nedeniyle işçilerin 1 Ocak 2015'te alacağı zamları erken aldıkları, işverenin "zam karşılığı" işçileri madene indirdiği iddiaları sıralanıyor.

İşçiler ise böyle bir pazarlık yapılmadığını, yemek ve servis giderlerinin kendilerinden kesilmesi karşılığı işverenin zammı açıkladığını ifade ediyor. Öte yandan madenin 15 gün önce açılmış olması ve işçilerin bir aylık maaş istikaklarını henüz haketmedikleri için maaşlarını zamlı alıp almayacağı ise bilinmiyor.

Bakana mektup iddiası

Yine kazanın yaşandığı maden ve çevredeki madenlerde çalışan işçilerin Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanı Lütfi Elvan'a bir süre önce mektup yazdıkları ve madende yaşanan sıkıntıları aktardıkları belirtiliyor. Bakan Elvan'ın ise bu mektuba yanıt vermediği ifade ediliyor.

BBC Türkçe, Bakan Elvan'a bu iddiaları sordu. Elvan, "Onu bana da ifade ettiler ancak bana ulaşan herhangi bir şey olmadı. Milletvekilimiz Mevlüt Bey'e (Akgün) özellikle bu yemekle ilgili bazı talepler ulaşmış. Ama benim şahsıma doğrudan ulaşan herhangi bir şey olmadı. Yemeği yeraltında yemekle ilgili sıkıntı olmuş. İkinci husus, burada bulunan işçilerin 45 gün gibi bir süre işlerine son verilmiş, bunu bana aktardılar" diye konuştu.

Elvan konuşmasında, milletvekiline mektupla ulaştırılan iddialara ilişkin o tarihte herhnagi bir girişimde bulunup bulunulmadığı noktasında ise bilgi vermedi.