BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,96
ALTIN 2.325,40
HABER /  SEÇİM

Erken seçimde 400 yeni vekili korkutan ihtimal

Son seçimde Meclis'e giren vekiller, erken seçimde tekrar seçilemezse, vekillere sağlanan emeklilik hakkından yararlanamayacak.

Abone ol

Koalisyon görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanması en çok 7 Haziran seçimlerinde Meclis'e giren 400 yeni milletvekilini etkileyecek.

Bu yılın sonuna kadar yapılması beklenen erken seçimde tekrar seçilemeyen yeni milletvekilleri, büyük bir hayal kırıklığı yaşayacak. Vekillere sağlanan emeklilik hakkından yararlanabilmek için 2 yıl süreyle vekillik yapmak gerekiyor. Yeni vekiller tekrar seçilemezse bu haktan yararlanamayacak.

MEVZUAT VEKİLLEİRN EMEKLİLİĞİ İÇİN NE DİYOR?

Mevzuata göre, milletvekillerine sağlanan emeklilik hakkından yararlanabilmek için 2 yıl süreyle vekillik yapmak gerekiyor. Bu süreyi tamamlayanlar, yaş ve prim günü koşulunu da yerine getirdikleri takdirde milletvekili emekli aylığına hak kazanıyorlar.

meclis.20150818121338.jpg

TEKRAR SEÇİLMEZLERSE NE OLACAK?

Yaş ve prim günü koşulunu tamamlamamış olanlar ise bu koşulları yerine getirdikleri tarihten itibaren milletvekili emekli aylığı alabiliyor. Sayıları 400'e ulaşan yeni vekiller, 2 yıl milletvekilliği yapma koşulunu yerine getiremedikleri takdirde, şu an için 8 bin 190 lira olan emekli aylığını alamayacaklar.

"HİÇBİR PARTİ BUNA YANAŞMAZ"

İki yıl beklemeden emekli aylığına hak kazanabilmeleri için 2012 yılında olduğu gibi bir defaya mahsus tek maddelik yasa değişikliği yapılması gerekiyor. Ancak, konjonktür gereği hiçbir partinin buna yanaşmayacağı yorumları yapılıyor.

MAAŞLARI ÜÇER AYLIK PEŞİN ÖDENİYOR

Milletvekillerinin maaşları üçer aylık peşin olarak ödeniyor. Erken seçim, 15 Ekim'den sonra yapılırsa milletvekilleri, aralık ayı sonuna kadar olan üç aylık maaşlarını peşin alacak. Yasa uyarınca, aylık 15 bin liradan üç aylık 45 bin lira tutan maaşların erken seçim dolayısıyla iade edilmesi gerekmiyor.