BIST 8.976
DOLAR 32,31
EURO 35,06
ALTIN 2.279,68
HABER /  EKONOMİ

Erken seçim öncesi ekonomi alarm veriyor

İngiltere'de yayınlanan Financial Times gazetesi, siyasi belirsizlikler ve çatışmalar gölgesinde Türk Lirası'ndaki (TL) kayıpların devam edebileceğini öne sürdü.

Abone ol

Haberde, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın erken seçime hazırlanılması yönündeki açıklamalarının ardından Türk Lirası yeni dip seviyeleri test etmeyi sürdürdü" denildi.

TL'deki son satış dalgasının geçen hafta başladığı ifade edilen haberde Merkez Bankası'nın özel bir önlem almaya gerek duymadığı da belirtildi.

Haberde TL'nin sert satış baskısı altında kalmasının nedenleri ise şöyle sıralanıyor:

"TL 7 GÜNDE YÜZDE 6 DEĞER YİTİRDİ"

"Ülkenin güneydoğusunda şiddetlenen çatışmalar, Merkez Bankası'nın bağımsızlığına dair endişeler ve siyasi belirsizlikler nedeniyle TL 7 günde yüzde 6 değer yitirdi. Yılbaşından bu yana yaşanan değer kaybı ise yüzde 22 seviyesinde."

erken-seçim-öncesi-ekonomi-alarm-veriyor.jpg

KOALİSYON VE TERÖR EYLEMLERİ PİYASALARI VURDU

Çatışmaların yanı sıra piyasaların koalisyon görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanmasından da rahatsız olduğu vurgulanan haberde "Erken seçime gitmesi beklenen Türkiye'de anketler yine koalisyon senaryolarına işaret ediyor" ifadeleri yer aldı.

"BEKLENEN BİR DURUM"

Şiddet ve siyasi belirsizlik gölgesinde Lira üzerindeki baskının Merkez Bankası'nın gelecek ayki toplantısına kadar devam etmesinin olası bir durum olduğunu belirten haberin devamında, "Merkez Bankası'nın gelecek ayfaiz artırımına gitmesi artık geniş çevrelerce beklenen bir durum haline geldi" denildi.

"FAİZ ARTIRIMI GEREKLİ OLABİLİR"

Haberde görüşlerine yer verilen Deniz Yatırım Başekonomisti Özlem Derici ise "Merkez Bankası'nın TL üzerindeki baskıyı hafifletici adımları atmakta gecikmiş olabileceğinden endişeleniyoruz. Eğer tablo daha da kötüleşirse daha fazla faiz artırımı gerekli olabilir" dedi.