BIST 9.722
DOLAR 32,56
EURO 34,93
ALTIN 2.427,58
HABER /  SEÇİM

Erken seçim ne zaman yapılacak YSK'dan flaş karar

YSK, 1 Kasım'da seçim yapılması için siyasi parti liderlerine seçim taslağını sundu. Seçim yenilenmesi kararı halinde YSK, hazırlıkların 60 günde tamamlanacağı bir taslak takvim oluşturdu.

Abone ol

YSK Başkanı Güven, erken seçim tarihiyle ilgili medyada çıkan spekülüsyonlar üzerine açıklama yaparak “1 Kasım diye bir seçim tarihi belirlenmesi söz konusu değil” dedi.

Güven, seçim kararı alınması halinde 60 gün içinde seçim yapılabileceğini sözlerine ekledi.

SEÇİM TARİHİNE SİYASİ PARTİLER KARAR VERİR

YSK Başkanı Güven, birkaç tarihini içeren seçim takvimi taslaklarından birisini siyasi partilere gönderdiğini belirterek, "Seçim kararı alınmadan seçim tarihini belirlemek mümkün değil. YSK'nın da şu an itibarıyla böyle bir kararı yok. Yani 1 Kasım diye bir seçim tarihi belirlenmesi söz konusu değil" dedi.

Güven, "Kurulumuz mevsim şartlarını da göz önüne alarak seçimlerin düzen içinde yürütülebilmesi için hangi tarihte seçimin yapılmasının doğru olacağını, siyasi partilerin de görüşleri geldikten sonra belirleyecek. Bu 1 Kasım olur, 8 Kasım olur, 25 Ekim olur, şu an ne olur bilemem" diye konuştu.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 1 Kasım 2015 tarihinde seçim yapılmasına ilişkin seçim takvimi taslağını siyasi partilerin görüşüne sunmuştu.

TASLAK TAVİM OLUŞTURULDU

Hükümet kurulması için Anayasa'daki 45 günlük sürenin dolmasına sayılı günler kalması ve seçimin yenilenmesi ihtimalinin güçlenmesi üzerine YSK, çalışmalarını hızlandırdı. Bu kapsamda, Milletvekili Seçimi Kanunu'ndaki 90 günlük süreyi kısaltma yetkisi bulunduğuna karar veren kurul, seçimin yenilenmesi kararı alınması halinde, hazırlıkların 60 günde tamamlanacağı bir taslak takvim oluşturdu.

Milletvekili genel seçiminin 1 Kasım'da yapılmasının planlandığı takvimde seçmen listelerine itirazlar, adaylık başvuru süreci gibi bazı konulardaki süreler kısaltıldı.

Taslak, YSK'daki 4 siyasi parti temsilcisinin görüşüne sunuldu. Temsilcilerin taslak üzerinde parti yetkilileriyle yapacağı çalışmanın ardından, varsa öneri ve görüşleri YSK'ya bildirilecek.

YSK, görüşler doğrultusunda taslağa son şeklini vererek kesin seçim tarihini belirleyecek.