BIST 9.558
DOLAR 32,51
EURO 34,84
ALTIN 2.488,76
HABER /  MEDYA

Erken seçim kehaneti AK Parti'ye kritik uyarı

Erken seçim yapılırsa AK Parti'nin oyu düşer mi? Fehmi Koru'nun senaryosuna göre AK Parti erken seçimin kendilerine yarayacağı konusunda pek de emin olmamalı...

Abone ol

İNTERNETHABER.COM-7 Haziran seçimlerinin ardından, AK Parti'nin koalisyon kuracağı en yakın parti olarak görülen MHP'nin sert tavrı sonrası gözler AK Parti-CHP koalisyonuna çevrildi, ancak AK Parti-CHP koalisyonunun da 'sağlıklı' ve 'uzun ömürlü' olmayacağı iddiaları 'erken seçim' tartışmalarını gündeme getirdi.

Peki erken seçim olursa AK Parti oylarını yükseltir mi? Parti içinden ve partiye yakın isimlerce 'oyların yüzde 45-46' bandına çıkacağı zikredilse de, bazı anket şirketleri ve köşe yazarları AK Parti'ye sıklıkla 'erken seçim uyarısı'nda bulunuyor.

"ERKEN SEÇİM GÖZÜMDE SEVİMSİZLEŞTİ"

Habertürk yazarı Fehmi Koru, bugünkü 'Hükümetsiz Kalmayız' başlıklı yazısında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'erken' sıfatından ziyade 'yeniden' diye nitlediği seçim ihtimaline sıcak bakmadığını açıkça ifade ederek, 'gözümde bayağı sevimsizleşti' dedi.

Koru, erken seçim ihtimalinin kendisini neden rahatsız ettiğini ise şöyle açıkladı:

"SAÇMA..."

(...) "45 gün dolar ve kasım ayında yeni seçime gidilir... Peki, ya bu hesap doğru çıkmaz ve AK Parti’ye 7 Haziran’da oy vermemiş seçmen tutumunu değiştirmezse ne olur? Hatta yüzde 41 içinde yer alan seçmen kitlesinden yeni kişiler de onlara katılırsa? Olmaz demeyin, pekâlâ olur. Ne olur öyle bir durumda, yeniden 45 günlük süre kullanılıp o seçim de mi tekrar edilir? AK Parti, hükümeti tek başına kurabileceği Meclis çoğunluğunu elde edene kadar... İyi ki birilerinin aklına, ortalığı karıştırıp iyice içinden çıkılmaz hale getirmek üzere, “Öyleyse Cumhurbaşkanlığı seçimi de tekrar edilsin’’ saçma düşüncesi gelmiyor..."

Koru, erken seçim fikrini saçma bulmasını ise şu savlarla destekledi:

"OYUNCAK HALİNE GETİRMEYELİM DİYE..."

"Saçma, çünkü seçim ve sandığa yansıyan irade üzerine şaibe düşürecek her türlü spekülasyon, manevra ve ayak oyunundan kaçınmak gerekir. Seçim dediğimiz olay, demokrasilerin en hassas terazisidir ve asla oyuncak haline getirilmemelidir. Oyuncak haline getirmeyelim diye kötü hükümetlere mahkûm mu olalım?

Herhalde bugünkü durumu bir “açmaz” ve seçimi yenilemeyi çözüm olarak görenler, kendilerine bu soruyu sorup, ‘’Hayır, asla’’ cevabını veriyorlardır. Oysa seçmen, koalisyon hükümetini ve icraatını görmeden bunun kötü bir seçenek olduğuna inanabilir mi?

GENÇ SEÇMEN

İnanmaz, özellikle de oyunu bu kez esirgemiş eski AK Partili seçmen ile hayatları boyu tek parti tarafından kurulmuş hükümetlerle yönetilmiş genç seçmen kitlesi inanmaz. Sandığa yansıyan irade, daha çok onların eğilimlerini yansıtıyor."

"KOALİSYONA BİR ŞANS VERMEK GEREK"

Koru, koalisyona bir şans vermek gerektiğini söylerken, MHP'nin oyunun dışında kalmak istemesi dahilinde, geriye kalan bütün tercihleri deneyene kadar “tekrar seçim”in adını bile ağızlarına almaması gerektiği yönünde uyarıda bulundu. Koru, son olarak, "CHP’li koalisyon zorlanmalı, o da olmuyorsa AK Parti, HDP’nin kapısını çalmalıdır." diyerek, tamamen oyun dışı bırakılmış HDP'yi de koalisyon senaryolarına dahil etti.