BIST 9.463
DOLAR 32,60
EURO 34,83
ALTIN 2.496,12
HABER /  SEÇİM

Erken seçim için kritik AK Parti şartı Metropoll iddiası

Metropoll Araştırma Merkezi Başkanı Özer Sencar, AK Parti oyunu yüzde 44'e ulaştıramadığı sürece erken seçim olmayacağını iddia etti.

Abone ol

Koalisyon tartışmalarının yerini erken seçime bırakmasıyla gözler erken seçimde partilerin alacağı oy oranlarına ilişkin kritik tahminler ve anketlere çevrildi. Metropoll Araştırma Şirketi'nin başkanı Özer Sencar, AK Parti'nin, yüzde 44'e ulaşamayacağı bir tablo görmesi durumunda erken seçime yanaşmayacağını ifade etti.

"AKP'NİN OYU YÜZDE 41-42'LERDE KALIRSA..."

Rudaw'a konuşan Sencar, MHP’nin azınlık hükümeti veya koalisyona yanaşmayacağını ifade ederek, "AKP'nin oyu yüzde 41-42 lerde kalırsa AKP-CHP koalisyonu beklenebilir" dedi. Ayrıca, HDP'nin bundan sonra baraj sorunu olacağını düşünmediğini belirtti.

İşte Sencar'ın o açıklamalarından çarpıcı veriler:

AKP oyunu %44'e ulaştıramadığı sürece erken seçim olmaz. Dolayısıyla bir koalisyon veya azınlık hükümeti olabilir.AKP, hükümeti paylaşmak istemez. Çok zorunlu kalmadıkça koalisyon olmaz. MHP azınlık hükümeti veya koalisyon yapmayacağını ilan etti. Dolayısıyla AKP'nin oyu %41-42 lerde kalırsa AKP-CHP koalisyonu beklenebilir.

"HDP'NİN OYLARINDA BİR DEĞİŞİKLİK BEKLEMİYORUZ"

( "Son PKK eylemleri HDP’nin oy oranını etkiler mi?" sorusuna cevaben) Hayır, sanmıyorum. Son olaylardan sonra da açıkçası HDP oylarında bir değişiklik beklemiyoruz. Olayların nasıl algılandığını 10 gün sonra göreceğiz. Bu konuda henüz araştırma yapamadık.

BARAJ DÜŞERSE...

Eğer baraj %7’ ye düşerse HDP aldığı ödünç oyları geri verebilir. Böyle bir durumda sözkonusu oyların CHP’ye gideceğini düşünüyoruz. Yani barajın düşmesinden en çok CHP yararlanacaktır.

"AKP KÜRTLERİ KAYBETTİ"

AKP'nin bölgede (Kürt illerinde) eski haline dönmesini beklemiyorum açıkçası. Antep ve Erzurum’da birkaç milletvekili çıkarabilir, o kadar. Bölgenin bundan sonraki siyasal görüntüsü tamamen HDP gibi görünüyor. Çünkü AKP Kürtler’i kaybetti. Ancak bu durum PKK ve HDP büyük hatalar yaparsa bir miktar değişebilir.

PKK'NIN TERÖR EYLEMLERİ VE SALDIRILARI

PKK sadece Türkler’le değil, aynı zaman HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş'la da uğraşıyor. Kandil’dekiler Demirtaş'ın yükselişini bir şekilde önlemeye çalışıyor. Ben bunu bu şekilde algılıyorum. Demirtaş önemli bir lider. Onu yok etmek istiyorlar ve Kürtler’in kaybına olur.