BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  POLİTİKA

Erken seçim anketi AK Parti'yi koalisyona mı sürükledi?

Seçim anketlerinde olası erken seçimde AK Parti'nin, yine tek başına iktidar olamayacağı sonucunun çıkması sonrası, CHP'yle koalisyona daha sıcak baktığı iddia edildi.

Abone ol

AK Parti'ye düzenli olarak anket yaptığı konuşulan ANAR Araştırma Şirketi'nin anketlerinden çıkan “Bu şiddet sarmalında gidilecek bir erken seçimden yine tek başına iktidar çıkmaz” analizi sonrası, parti yönetiminde CHP ile koalisyon kurulmasına daha sıcak bakılmaya başlandığı, bu anketler sayesinde Davutoğlu'nun erken seçimden yana olan Erdoğan'ı koalisyona ikna edebileceği umudunun doğduğu iddia edildi.

ANAR ANKETLERİNDEN ÇIKAN 'ERKEN SEÇİM' TABLOSU
HANGİ PARTİ OYUNU NE KADAR ARTTIRABİLİR?

AK Parti’de 'erken seçim mi koalisyon mu' kararı için seçim anketleri özellikle değerlendiriliyor. Bir erken seçime gidilmesi halinde AK Parti’nin ANAR'ın yaptığı bir ankete göre yüzde 1, bir diğer ankete göre de yüzde 2 oy artırdığı, HDP’de oy kaybı, MHP’de sınırlı bir düşüş yaşandığı, CHP’nin ise yerinde saydığı sonuçları görüldü.

ERDOĞAN-DAVUTOĞLU GÖRÜŞMESİNİN PERDE ARKASI

Cumhuriyet'ten Erdem Gül'ün haberine göre, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile dün yaptığı program dışı görüşmeyi önceki gün CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile gerçekleştirdiği koalisyon görüşmesinin öncesinde planladığı öğrenildi. Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün haberine göre, Davutoğlu, kurmaylarının isteği üzerine, Kılıçdaroğlu ile pazartesi akşamki görüşmesinden sonra Erdoğan ile CHP ile koalisyon konusunu değerlendirmek üzere görüşme kararı aldı.

erdogan-davutoglu.20150812101155.jpg 

ANKETLER AK PARTİ'DEKİ KOALİSYON YANLILARINI UMUTLANDIRDI MI?

AK Parti’de koalisyon yanlıları, bu görüşmeyle Davutoğlu’nun Erdoğan’ı koalisyona ikna edebileceği umudunu dile getirmeye başladı. Öte yandan, AK Parti’ye düzenli anket yapan ANAR’ın Genel Müdürü İbrahim Uslu’nun, “Bu şiddet sarmalında gidilecek bir erken seçimden yine tek başına iktidar çıkmaz” analizi de AK Parti yönetiminin gündemine geldi. Bu gelişmeler, parti yönetiminde CHP ile koalisyon kurulması yanlılarının da görüşlerini daha yüksek sesle ifade etmelerini sağladı.

"BÖYLE BİR İKTİDARLA ÜLKEYİ YÖNETMEMİZ ÇOK ZOR..."

Toplantılarda CHP ile koalisyon görüşü, “Diyelim ki erken seçime gittik. 18-20 civarında milletvekili artırdık ve bıçak sırtıyla 276’yı geçerek tek başımıza iktidar oldu. Böyle bir iktidarla ülkeyi yönetmemiz çok zor. İktidar birkaç milletvekilinin kaprisi ile sayısal olarak tehdit altında yürüyerek ülkeyi yönetemez. Ekonomik kırılganlık ve çatışma ortamı da seçim planlarını kaldırarak CHP ile koalisyonu gerektiriyor” şeklinde ifade edildi.

davutoglu-bahceli-koalisyon-gorusmesi.20150812101229.jpg

"AK PARTİ TABANINDA MHP DAHA ÇOK BENİMSENİYOR"

Toplantılarda parti tabanının görüşünü yanıstan anketler de ele alındı. AK Parti tabanının yüzde 75’i erken seçim istiyor. AK Parti tabanının ezici çoğunluğu CHP ile koalisyona soğuk bakıyor MHP daha çok benimseniyor.

AK PARTİ VE CHP'NİN ANLAŞAMADIĞI KONULAR

AK Parti yönetiminin gözüyle CHP ile heyetler ve Davutoğlu Kılıçdaroğlu arasındaki görüşmelerde anlaşmaya varılan ve anlaşılamayan konular hakkındaki değerlendirmesi şöyle:

İŞTE EN TEMEL ANLAŞMAZLIKLARI...

En temel anlaşmazlıklardan biri. CHP, 13 yıllık AK Parti dönemindeki adımların tamamen yeniden ele alınmasını reform olarak tanımladı. AK Parti ise reformu 13 yıllık adımların devam ettirilmesi olduğunu savundu.

EĞİTİM'DE 4+4+4...

Eğitimde CHP 4+4+4’ün tamamen değişmesini istiyor. Milli Eğitim Bakanlığı’nı istediğini hissettiriyor. AK Parti 4+4+4’den taviz vermek istemiyor.

EKONOMİ YÖNETİMİ

CHP, ekonomi politikalarının değiştirilmesi ve bu değişikliği sağlamak için ekonomi yönetiminde ağırlık istiyor. Maliye Bakanlığını almak istiyor. AK Parti ekonomi yönetimini elinde tutmak istiyor.

YARGI VE HUKUK

CHP, yargı reformu noktasında AK Parti döneminde HSYK’nin yapısı başta o lmak üzere kritik düzenlemeleri değiştirmek istiyor. AK Parti buna yanaşmıyor.

LAİK DIŞ POLİTİKA

CHP, dış politikanın tamamen kendisine devredilmesini istiyor ve bunun için iddialı vaatlerde bulunuyor. Başta Batı olmak üzere dünya ile bozulan tüm ilişkileri yeniden kurma vaadinde bulunuyor. AK Parti bunu gerçekçi bulmuyor. Laiklik dış politika konuşulurken gündeme geldi. CHP seküler dış politika istedi. AK Parti bu teklifin kendi dış politikasını mezhepçi olarak değerlendirmek anlamına geleceğini düşündüğü için karşı çıkıyor.

17-25 ARALIK

CHP 17-25 Aralık yolsuzluk dosyalarını hemen ve acilen kendisinin getirmeyeceğini ancak koalisyonda ortak olsa bile parlamentoya gelmesi halinde buna engel olmayacağını hatta bu konudaki soruşturma girişimlerine destek vereceğini, 17-25 Aralık’ın soruşturulmasını isteyeceğini söyledi. AK Parti buna şiddetle karşı.