BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,83
ALTIN 2.505,76

Erken Rezervasyon mu?

Yüzdesinde mi, fiyatında mı indirim? Otel fiyatlarında indirim nasıl belirleniyor?

Merhabalar,

 Ülkemizin dört bir yanından tatil planlaması yapan vatandaşlarımız, erken rezervasyon ne demek? Kampanyalar, oteller, acentalar, indirimli avantajlar, hangi oteli, hangi acentayı tercih etmeliyim? Gibi birçok tatil ile ilgili merak edilen sorunun cevabını arıyor ve çeşitli araştırmalar yapıyor. İşte tam bu noktada tarafıma ulaşan birçok mail sonucunda sizlerle böyle bir erken rezervasyon yazısını ve dikkat edilmesi gereken püf noktalarını paylaşmam gerektiği hissiyatını oluştu.

          

Peki Nedir Bu Erken Rezervasyon ?

Yurtdışından ülkemize gelmek isteyen turistlerin aylar öncesinden planlamalar yaparak tatil yapacakları oteli yabancı tur operatörleri kanallarıyla yaptırdıkları ve çok erken yapılan bu rezervasyonlar seyahat acentalarının sunmuş olduğu paket programlar ve uygun fiyatlandırmalar yabancı turistlere ülkemizde ucuz avantajlı tatil yapma imkanı sunuyor. Ve hep şu soru sorulur nedenleri merak edilirdi. Neden biz kendi ülkemizdeki otellerde daha fazla fiyat ödeyerek tatil yapıyoruz, kazıklanıyoruz, çifte standart uygulanıyor? Ülkemizde son yıllarda yerli tur operatörlerin başlattığı erken rezervasyon kampanyaları ve tatilcilerin bu kampanyalara gösterdikleri ilgi artık yerli turistlerinde erken zamanlama, doğru seyahat acentası tercihi ile istediği otelde daha uygun fiyatlarla tatil yapabilme imkanını sağladı.

          

 7 den 70’e herkesin ülkemiz gibi tüm dünyada tercih edilen sürekli yükselişte olan gerek otelleri, gerek gezilip görülmesi gereken tarihi mirası, kültürel değerleri, coğrafi özellikleri, tadılması gereken lezzetleri ile tam bir cazibe merkezi olan Türkiye’de bizlerin de uygun fiyatlara tatil yapmaya, gezip görüp keşfetmeye her zaman hakkı olduğunu düşünüyorum.

Tabi ki ülkemizde uygulanan erken rezervasyon kampanyaları tatilcilerin kafasını karıştırıyor olabilir çünkü aynı otel için çok farklı fiyat indirim oranlarıyla tüketiciye sunulan fiyatlarla karşılaşmaktayız. Peki burada tüketici neye dikkat etmeli, kriter olarak istediği tatile ve otele ulaşabilmek için kendisine öncelikle neyi hedef almalıdır?

Erken Rezervasyon, son 72 saat kalana dek iptal edebilme imkanı ile bir oteli yüksek sezondaki fiyatından çok daha uygun bir şekilde alabilmektir ve erken rezervasyonun parametresinde baz alınan kriteri şöyle açıklayabiliriz, söz gelimi bir uçakta uçuş satışa açıldığında ilk satışa çıkan koltuklar en düşük fiyatla başlıyor, koltuklar doldukça fiyatlar yükseliyor. Erken rezervasyonda da fiyat değişiklikleri de o otele olan talebe göre değişiklikler gösterebilir. Erken rezervasyon dönemlerini tatilcilerin iyi takip edip kendileri için en uygun oteli en uygun fiyata satın alabilirler.

Burada atalarımızın dediği gibi ”erken kalkan erken yol alır” misali gibi erken rezervasyon yapanda daha uygun fiyata istediği otele tatil rezervasyonu yaptırabilir.

         

Erken Rezervasyon yaptırırken en önemli noktalar şudur;

  1. Kesinlikle güvendiğiniz, sizi yarı yolda bırakmayacak, paramızla rezil olduk dedirtmeyecek, son pişmanlık fayda etmez kahretsin diye söyletmeyecek, nereye şikayet ederim diye kapı kapı dolaştırmayacak doğru tatil firmasını tercih etmekle ilk adımınızı atmalısınız. Araştırmalarınızı bu doğrultuda yapmalısınız.
  2. Size sunulan cazip fiyatlar ve indirimler kafanızı karıştırdığında A acentası %40 indirim yapmış B acentası % 35, C acentası %30 indirim yapmış.Baktığınızda % 40 size cazip gelecektir ama sadece oranlara göre. Burada dikkat edilmesi gereken önem şudur ki orandan çok o acentaya ödeyeceğiniz toplam fiyat tutarı. Yani sizin cebinizden çıkan tatil bütçesi o oteli satın aldığınızda nedir.  Tabi bu fiyatlarda size sunulan otelin oda tipleri de önemli. Kara manzaralı bir oda ile deniz manzaralı oda, deluxe oda gibi farklı oda tipleri ve kategorileri fiyat farklılıkları göstermektedir. Acentaların istisnai durum ve avantajlar dışında ilan çıktığı oda tipi kara tipidir.

             

Sektördeki bilgi, deneyim ve tecrübelerine inandığım Tatilstil’in Genel Müdürü Murat Bayındır’a da erken rezervasyon ile ilgili yönelttiğim sorularda aldığım cevap şudurki, “biz Türkiye’nin en güvenilir tatil firması olmak için yola çıktık ve operasyonumuzu, işbirliği yaptığımız otelleri bu doğrultuda tatilcilerle buluşturmak gayreti içerisindeyiz. Erken rezervasyon döneminde otel rezervasyonu yaptırmak isteyen tatilcilerimiz yapılan indirim oranlarından ziyade lütfen fiyatları kriter alsınlar. Tatilci memnuniyetini gerçekten önemseyen tatil firmalarını tercih etsinler.

              

Önümüzdeki 18.EMITT Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı’nda farklı oteller, fiyatlar, ve tatilcinin merak ettiği her soruyu yanıtlamak için tatil danışmanlarımız tatilcilerin hizmetinde olacaktır. Salon 7 deki 7341 numaralı standımıza uğrarlar ise bilgi, birikim ve tecrübelerimizi tatilcilerimizle paylaşmaktan onur duyarız”

Ülkemizden fuara iştirak edecek olan turizm profesyonelleri, il ve ilçe belediyeleri, valilikler, tanıtım ajansları, oteller, acentalar, tedarikçi firmalar, yurtdışından gelecek olan ülkeler ve temsilcileri ile ülkemiz turizmi adına yakışır başarılı, tanıtıcı, birleştirici, barışı ve dostluğu simgeleyen bir fuar olması dileğiyle tatil tadında kalın.