BIST 9.681
DOLAR 32,52
EURO 34,81
ALTIN 2.423,58
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI  /  EMEKLİ

Erken emeklilikte beklenen açıklama

Düşük maaşla erken emeklilik hayali kuranlara kötü haber. Tartışmalara son noktayı Mehmet Şimşek koydu.

Abone ol

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, maaşlardan kesinti yapılarak, erken emekli olunması konusunda herhangi bir çalışmalarının olmadığını söyledi.

Şimşek, bakanlığına bağlı 'İç Denetim Koordinasyon Kurulu'nun toplantısında basın mensuplarının gündeme dair sorularını cevapladı. Şimşek, bazı basın yayın organlarında SGK’nın emeklilik ile ilgili olarak yaşı bekleyenlere erken emeklilik hakkı sağlayacak düzenleme yaptığı haberlerinin anımsatılması üzerine, böyle bir şey olmadığını söyleyerek, "Sosyal güvenlik sistemi bütçeden 74 milyar TL destek alıyor. Böyle destek alan bir kurumun ilave gider getirecek bir yol izlemesi mümkün değil." dedi.

Akil İnsanları komisyonu için özel bir bütçe ayrılıp ayrılmadığı sorusuna Bakan Şimşek, "Akil insanlar için özel bir bütçe ayrılmadı. Komisyonun özel sekreterliğini Başbakanlık bünyesindeki kamu düzeni ve müsteşarlığı birimi üstlenecek büyük ihtimalle. Gerektiği halde masraflar bu birimden karşılanacak." karşılığını verdi.

Erken emeklilik formülü neydi?

Normalde emeklilik yaşınız 65 fakat siz 62 yaşınızda emekli olmak istiyorsanız, maaşınız %20 daha düşük bağlanıyor. Ya da normal yaşınızdan daha erken emekli olmak istediğiniz her yıl için %5 daha düşük aylık alıyorsunuz. Örneğin normalde 1000 TL emekli aylığı alacakken, 800 TL'ye razı oluyorsunuz ve 3-4 yıl daha erken emekli olabiliyorsunuz.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, THY’de yapılan grevlerle ilgili de "THY ülkemizin en güzide kurumudur. Buradaki çalışmaları sekteye uğratacak her türlü girişimin karşısındayız. THY yalnız değil. Türkiye’nin gelirleri arasında turizm ve döviz önemlidir. THY de turizmin önemli bir ayağı olduğu için bizim için çok önemli. Çalışmaları sekteye uğratmalarına izin veremeyiz." açıklamasında bulundu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, geçtiğimiz hafta sonu emeklilikte yaşı bekleyenlerle ilgili ''Bu konu ayaküstü konuşulacak, çözülecek bir konu değil. Şu anda bununla ilgili projeksiyonlar yapılıyor, çalışıyoruz'' diye konuşmuştu.

KONUŞMALARIMIZDA KİMSEYE ÜMİT VERMEDİK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, Türkiye'de 10 milyon emekli olduğunu hatırlatarak, şunları söylemişti:

''Bahsettiğimiz 5 milyon daha ilave... Bu konu ayaküstü konuşulacak, çözülecek bir konu değil. Şu anda bununla ilgili projeksiyonlar yapılıyor, çalışıyoruz. Avrupa'da benzer uygulamalar var. 'Olabilir mi, bunun bir altyapı çalışmasını yapalım' dedik. Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda (EKK)görüşürüz, henüz projeksiyon ortaya çıkmış değil. Maliyet hesabı emekliye nasıl yansıyacak, bunlar ortada yok. Bunlar çıktıktan sonra bu görüşülür ve ona göre de karar verilir. Ancak çok zor bir olaydır. Mali açıdan çok ağır müeyyideler getiren bir olaydır. Bu tablo ortaya çıktıktan sonra EKK'da net değerlendirme yapılır ve onlara cevap verilir. Biz kimseye konuşmalarımızda ümit vermedik, 'Böyle bir şey olur' diye bir şey söylemedik. Ancak madem böyle bir talep var. Bu çalışmayı yapalım, bir maliyet hesabını yapalım, ona göre de bilgilendirme yapacağız.''