BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

'Erken doğum sağlık riski yaratıyor'

Yeni bir araştırma yalnızca bir kaç hafta erken doğan bebeklerde bile sağlık sorunu riskinin zamanında doğanlara göre küçük bir oranda daha fazla olduğunu ortaya koydu.

Abone ol

Yeni bir araştırma bir kaç hafta erken doğan bebeklerde bile sağlık sorunu riskinin zamanında doğanlara göre küçük bir oranda daha fazla olduğunu ortaya koydu.

Doktorlar araştırmanın, 37 haftadan sonra doğan bebeklerin sağlık risklerinin normal doğumla aynı olduğu yönündeki yaygın görüşü doğrulamadığına dikkat çekiyor.

British Medical Journal adlı tıp dergisinde yayımlanan araştırma 10 yıl önce doğan 14 bin çocuğun beş yaşına kadar izlenmesine dayanıyor.

Bu dönem içinde çocukların hasteneye gidişlerinden astım gibi her türlü hastalıklarına kadar her türlü sağlık sorunu dikkatle izlenmiş.

Solunum rahatsızlıkları

Daha önceki çalışmalar 32 haftadan erken doğan çocuklar üzerinde odaklanıyordu.

Fakat Leicester, Liverpool, Oxford ve Warwick üniversiteleri ile İngiltere Ulusal Epidemiyoloji Dairesi tarafından ortaklaşa yürütülen son araştırma daha sonra doğan çocuklarla da ilgilenmenin yararlı olabileceğine işaret ediyor.

Sonuçta, yapılan gözlemler 39 hafta olan normal süreden bir kaç hafta erken bile doğmanın çocukların sağlık risklerini küçük oranlarda artırdığını, bebek ne kadar erken doğarsa bu riskin o kadar arttığını ortaya koydu.

Örneğin normal süresinde doğan çocuklarda 5 yaşına kadar astım ya da solunum yolları rahatsızlıklarına yakalananların oranı yüzde 15.

Ama normalden bir kaç hafta önce doğan bebeklerde bu oran birden yüzde 17ye çıkıyor. Bu bebeklerin çeşitli rahatsızlıklarla hastaneye götürülme oranı da normal sürede doğanlardan biraz daha yüksek.

İngiltere'de her yıl toplam doğumların beşte biri yani yaklaşık 100bin bebek 37-38. haftalarda doğuyor.

Araştırmayı yapan uzmanlar sonuçların anne babaları kaygılandırmaması gerektiğini çünkü bahsedilen sağlık riski artışının çok küçük düzeyde olduğunu özellikle vurguluyorlar.

Uzmanlar daha ziyade, bir kaç hafta da olsa erken doğan bebeklere ve ailelerine verilen sağlık hizmeti ve desteğinin nasıl geliştirilebileceğinin tartışılması gerektiğini düşünüyor.