BIST 9.525
DOLAR 32,60
EURO 34,72
ALTIN 2.498,79
HABER /  SAĞLIK

Erkeklerin beyni bu sese duyarsız!

Bir bebeğin ağlama sesine neden erkeklerin tepki vermediğini, kadınların ise asla kayıtsız kalamadığını uzmanlar araştırdı

Abone ol

Uzmanlar araştırma sonunda erkek beyninin bebek ağlama sesine tepki verecek şekilde tasarlanmadığını ortaya çıkardı.

ABD'de yapılan bir araştırmada kadınların beyninin bebek ağlamalarına karşı tepki vermeye bağlantılı olduğu buna karşılık erkeklerde böyle bir tepki verme mekanizmasının olmadığı ortaya çıktı.

ABD'deki Ulusal Çocuk Sağlığı Enstitüsü'nden uzmanların yaptığı araştırmada 18 erkek ve kadın üzerinde test yapıldı. Onlardan zihinlerini başıboş dolaştırmaları istendi. Katılımcıların aynı zamanda bu süre içinde beyin taramaları yapıldı.Uzmanlar daha bebek ağlaması sesi kaydedilmiş kısa videolar oynattı. 

KADINLARIN BEYNİ BEBEK SESİ DUYDUĞU AN ALARMA GEÇİYOR

Taramalar kadınların beyinlerinin bebek sesi duyar duymaz alarma geçtiğini, erkek beyninin ise dingin durumda kaldığını gözlemledi. Özellikle arka orta prefrontal ve arka singulat bölgeleri ki bu bölgeler zihnin başıboş dolaşmasıyla ilgili, MRI tarafından kaydedildi ve ve sonra sonuçlar üzerinde çalışıldı.

Araştırmayı yürüten Marc Bornsteinfrom bu tepkilerin erkek ve kadın arasında değişiklik gösterirken, yaş, anne veya baba olup olmadığı gibi farkılıkların da araştırılmasında yardımcı olduğunu söyledi.

Erkek ve kadın arasında beyin aktiviteleri farklılık göstermesine rağmen ebeveyn olup olmamalarının beyin durumlarında bir değişiklik yaratmadığı belirtildi. Hamilelik sonrası kadın vücudunun bebek seslerine tepki verdiği uzun zamandır biliniyordu. Doğumdan hemen sonra kadının "irtifa kaybı refleksi" -bu refleks göğüslerin süt vermesiyle ortaya çıkar- zamanı besleme duyusu ihtiyacına göre ayarlar. Çığlık sesi duymak veya belirli düşünceler memeden süt salgılamasını tetikler.

Araştırmada ayrıca bebek ağlamalarının daha sonra otizm olup olmayacaklarıyla da ilgili olduğu belirtildi. Uzmanlar bebek ağlamasının otizm tanısı koymada rol oynayabileceğini kaydetti. Daha önce yapılan araştırmada bebeklerin çığlığının optizmin gelişip gelişmeyeceğini gösterdiği ortaya çıkmıştı.