BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,73
ALTIN 2.501,04
HABER /  SAĞLIK

Erkeklerde kısırlığa 'kök'ten çözüm

Artık erkekler kısır kalmayacak!.. Testislere nakledilen kök hücrelerin sperm yapabilme özelliği kazandığı belirlendi.

Abone ol

Testislere nakledilen kök hücrelerin sperm yapabilme özelliği kazandığı belirlendi. Araştırma tıp dünyasında kısırlığın ortadan kalkması yönünde önemli bir adım olarak değerlendirildi.

rkeklerde kısırlığının ortadan kalkmasında kök hücre ile yapılan uygulamaların umut verici  olduğu belirtildi.Yurt dışında yapılan araştırmalarda, bazı hayvan testislerine nakledilen kök hücrelerin, buralarda sperm yapabilme özelliğini kazanmalarıyla ilgili çalışmaların ilk bulgularının olumlu çıktığı açıklandı. Avrupa İnsan Üremesi ve Embriyolojisi Derneği (ESHRE) Yönetim Kurulu Üyesi ve Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Timur Gürgan, erkeklerde kısırlık sorununun çiftlerin çocuk sahibi olmasında çok önemli bir engel olduğunu söyledi.

Erkeklerde kısırlık tedavisine yönelik yöntemlerin her geçen gün geliştiğini ve umut verici sonuçlar alınmaya başlandığını anlatan Gürgan, erkek kısırlığına son verebilecek araştırma olan sperm kök hücrelerinin kullanılması çalışmasının sonuç vermeye başladığını bildirdi.

ARAŞTIRMA ÇOK AZ KİŞİDE DENENDİ

Gürgan, dünyada ilk kez kez Prof. Dr. Herman Tournaye tarafından yapılan çalışma ile kök hücrelerin, sperm ve yumurta hücrelerine dönüştürülebilmesinin sağlandığını belirterek, ‘’Daha önceden saklanmış kök hücrelerin bazı hayvan testislerine nakli ile olgun sperme dönüşme özelliğini kazanması amaçlanan ilk çalışmalar olumlu sonuçlar verdi’’ dedi. Henüz çok az hastada denenen ve bir kısmında olumlu neticeler alınan uygulamaların hala araştırma aşamasında olduğunu ifade eden ESHRE Yönetim Kurulu Üyesi ve HÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürgan, gelişmelerin umut verici olduğunu söyledi.

KANSER TEDAVİSİ GÖRENLERE UMUT

Dr. Herman Tournaye’nin sunduğu araştırma   ile ergenliğe girmeden önce kanser tedavisi geçirmek zorunda olan erkek çocukları için ileride çocuk sahibi olabilmeleri amacıyla, ‘’Kök hücreden sperm hücrelerinin üretilmesi yolunun açıldığına’’ dikkati çeken   Gürgan, ‘’Bu yöntemle, kanser tedavisi öncesi testis dokusu dondurularak, tedavi  sonrasında sperm hücresi üretebilen kök hücreleri geri nakletmek mümkün oldu’’ diye konuştu.  

IMSI YÖNTEMİYLE İNCELEME

Erkeklerde kısırlık halinde tanı ve tedavi için sperm DNA kopma ve kırılmalarının tespit edilmesi yöntemiyle, hayat tarzı değişiklikleri, vitamin ve eser elementlerin takviyesi, stres azaltma teknikleri uygulaması ve sigaranın kesilmesi ile yapılacak düzenlemeyle 1.5-3 ayda gebelik oranlarında artış sağlanabiliyor. Bu çiftlerde, bazen aşılama ve tüp bebek tedavilerine gerek duyulmaksızın gebelik elde edilebiliyor.Yeni bir uygulama olan orta ve şiddetli erkek faktörü infertil çiftlerde uygulanan IMSI (High magnification ICSI = Büyük büyütmeli mikroenjeksiyon) yöntemi ise dünyanın seçkin birkaç merkezinde uygulanıyor. Etkinliği kanıtlanmış yöntemle, mikroenjeksiyon işleminde kullanılacak sperm, ileri teknolojik imkanlar ile binlerce kat büyütülerek inceleniyor ve en iyi sperm tedavi için yumurtanın içine konulmak için seçiliyor.