BIST 9.722
DOLAR 32,56
EURO 34,87
ALTIN 2.428,85
HABER /  DÜNYA

Ergenekon’da tahliye talepleri reddedildi

Anayasa Mahkemesi, devlete karşı terör suçlarında azami tutukluluk süresinin 10 yıla çıkaran düzenlemeyi iptal etmesinin ardından Ergenekon ...

Abone ol

Anayasa Mahkemesi, devlete karşı terör suçlarında azami tutukluluk süresinin 10 yıla çıkaran düzenlemeyi iptal etmesinin ardından Ergenekon davasında yapılan tahliye talepleri reddedildi. Tahliye taleplerini reddeden İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararının henüz yürürlüğe girmediğini savundu.
Anayasa Mahkemesi geçtiğimiz günlerde aldığı karar ile kamuoyunda 3. yargı paketi olarak bilinen kanundaki, “Devletin güvenliğine, Anayasal düzene, milli savunmaya ve devlet sırlarına karşı ve casusluk suçlarında CMK’da öngörülen tutuklama süresinin iki kat uygulanacağına ilişkin hüküm” anayasaya aykırı bularak iptal etmişti. İptal kararının ardından Ergenekon davasında tutuklu bulunan bazı sanıklar tahliye talebinde bulunmuştu.
Mahkeme aralarında eski Genelkurmay Başkanı Emekli Orgeneral İlker Başbuğ’unda bulunduğu 67 sanığın Anayasa Mahkemesi’nin kararı doğrultusundaki tahliye taleplerini reddetti.
Anayasa Mahkemesi’nin verdiği kararın henüz yürürlükte olmadığını belirten mahkeme kararında, “Anayasa mahkemesi bir kanun veya kanun hükmünde kararnamenin tamamını veya bir hükmünü iptal ederken, kanun koyucu gibi yeni bir uygulamaya yol açacak biçimde hüküm tesis edemez” ifadelerine yer veridi.
Kanun, kanun hükmünde kararname veya TBMM içtüzüğü ya da bunların hükümleri iptal kararlarının Resmi Gazetede yayımlandığı tarihte yürürlükten kalkacağı belirtilen kararda, “Gereken hallerde Anayasa Mahkemesi iptal hükmünün yürürlüğe gireceği tarihi ayrıca kararlaştırabilir. Bu tarih kararın resmi gazetede yayımlandığı günden başlayarak 1 yılı geçemez. İptal kararının yürürlüğe girişinin ertelendiği durumlarda TBMM iptal kararının ortaya çıkardığı hukuki boşluğu dolduracak kanun tasarı teklifini öncelikle görüşüp karara bağlar. Anaysa Mahkemesi kararları Resmi Gazete’de hemen yayımlanır ve yasama yürütme ve yargı organlarını idare makamlarını ve tüzel kişileri bağlar şeklinde düzenlenmiştir” denildi.
1982 Anayasasının 153. Maddesi hükmü karşısında Anayasa Mahkemesinin söz konusu iptal kararı ancak resmi gazetede yayınlanacak gerekçede belirlenen sürenin dolması ile yürürlüğe gireceğinden Terörle Mücadele Kanununda 6352 sayılı kanun ile değişik 10. Maddesi halen yürürlükte olup tutuklu sanıkların tutukluluk durumlar bu madde hükmüne ve dosya kapsamında göre değerlendirilerek karar verilmiştir denildi.