BIST 9.797
DOLAR 32,52
EURO 34,97
ALTIN 2.435,96
HABER /  GÜNCEL

Ergenekon'da sonuç ne olur?

Ergenekon Davası'nda son dönemece girildi. Yarın savcının esas hakkında mütalaa vermesi bekleniyor. Nasıl bir sonuç çıkacak, CHP vekilleri çıkacak sonuç için umut taşıyorlar mı İnternethaber'e anlattılar.

Abone ol

NESRİN YILMAZ/İNTERNETHABER-ANKARA- Yarın bir karara varması beklenen asrın davası olarak da nitelendirilen Ergenekon davasından sürpriz bir karar çıkar mı? CHP Milletvekillerine sorduk, bakın onlar çıkabilecek sonuç için nasıl bir beklenti içerisindeler.

İsa Gök (CHP Mersin Milletvekili):

HİÇ UMUTLU DEĞİLİM

"Bu davanın sonucundan hiç umutlu değilim. Birincisi bu bir siyasi davadır, siyasi davalar hukuki ve kanuni gerçeklerle yürümezler, siyasi bir amaç için siyasi saiklerle yürütülen davalardır. Hele ki yargı üzerinden karşı devrim yapılan ülkelerin tümünde açılmış ve siyasi hedefe ulaştıran davalardır. Ergenekon davası baştan itibaren Türkiye'de muhalif olan veya olması muhtemel kurum, kuruluş ve önemli şahsiyetleri susturmak ve tasviye etmek için kullanılan bir araç davadır. Balyoz davasında hiçbir delil yok iken ordunun yüzlerce subayına ortalama 20 yıl ceza verildiğinde, Ergenekon'da da aynı cezaların verileceği ortaya çıkmıştı zaten. Çünkü, delilsiz, ispatsız ve evraksız yürütülen bir yargılama sonucu herkese mahkeme ceza dağıtabiliyorsa, bu hukuksuzluğa imza atılabiliyorsa Ergenekon Davası'nda da aynı hukuksuzluğa imza atılacağının ispatı oldu Balyoz Davası. Dolayısıyla yarın savcı esas hakkında mütaalsını okumaya başlayacak, mütaalayı okumayı 3-4 gün de sürdürebilir. Zira toplumda oluşan kamuoyu muhalefetinin kırılması ve dağılmasını bekleyebilir. "

KARAR ZATEN BELLİ

"Zaten mahkemenin kararı şu anda hazırdır. Eğer yürekli bir savcı varsa, mahkeme heyetinin bilgisayarlarında tespit yapsınlar, Ergenekon Davası'nda hüküm dediğimiz, sanıkların savunmasından sonra verilecek olan kararın şu anda bilgisayarlarında hazır olacağını görecekler. Bunun için yüreklibir savcıya ihtiyaç var. Hakimleri ve savcıları, bir program çerçevesinde bundan 1 ay önce bir yere götürdüler, bir konferans bahanesiyle ortak bir çalışma yaptılar. Bu iş, al gülüm ver gülüm. Avrupa, bu hukuksuzluğa karşı, bu kadar uzun tutuklama olmaz diyor. Gazeteci tutuklamasında dünyanın bir numarası olduk. Siyasi iktidar bu eleştirileri aldığı için, tutukluluk hallerini hükümlüye çevirip bu sefer hükümlü olarak içeride tutmaya devam edecek. Ve ne yazık ki bu insanların tahliyeleri 2014'ün sonuna kalacak. Çünkü büyük planda Abdullah Öcalan'ı çıkaracak genel af var. Bu insanları da o zamana kadar içerde tutacaklar. Abdullah Öcalan'ın afla çıkarılması projesinde kamuoyu muhalefetini engellemek için bu kadar insanı İmralı'ya feda edecekler."

Muharrem İnce (CHP Yalova Milletvekili): 

HERŞEY TERSİNE DÖNEBİLİR

"Ben 3 yıl önce, Silivri'de faşist hukuk, Silopi'de liboş hukuk, Deniz Feneri'nde işlemeyen hukuk düzeni icat edildi demiştim, haklılığım malesef ortaya çıktı. Türkiye'de yargı yok artık, türkiye'de sahte delillerle tutuklanan insanlar var, ama herkes şunu bilmeli ki herşey tersine dönebilir."

Özgür Özel (CHP Manisa Milletvekili) :

KALBİM BAŞKA SÖYLÜYOR, AKLIM BAŞKA

"Gönlümden geçen adalete uygun, adil bir sonuç çıkması. Kalbim böyle söylüyor ama aklım Balyoz Davası'nın sonucunun aynısıyla karşılaşacağımızı söylüyor. Çünkü Özel Yetkili mahkemeler, Olaağanüstü hal Mahkemelerinin ve DGM'lerin bir devamı. AKP'nin devlet intikamı modelini sürdüren mahkemeler. Kalbim, savcının arkadaşlarımızla ilgili talebinin hukuka uygun olmasını arzu ederken, aklım Balyoz davasının sonucuyla karşılaşacağımızı söylüyor. Zaten bütün göstergeler de bunu gösteriyor. Aynı Balyoz Davası'nda olduğu gibi sanıkların lehine olan delillerin toplanması ve delillerin toplanması aşamasının atlanmasıyla, doğrudan savcıya süre verilmesi ile  mütalaa hakkı verilerek aynı Balyoz'da olduğu gibi savunma hakkı kısıtlandı. O davada yargılanan tutuklu ve tutuksuz bütün sanıkların kendileri ile ilgili delillerde, delillerin tamamen düzmece olduğu, toplanan delillerin hukuka uygun olarak toplanmadığı, geçerli deliller olmadığı, gizli tanık meselesinin son derece sorunlu olduğu konusunda iddia ve talepleri var. Bunların tartışılması gerekirdi. Ama görüyoruz ki mahkeme aynı Balyozda olduğu gibi delillerin tartışılması aşamasını atlayıp doğrudan karar vermeye çalışıyor. Çok ümitli değilim. Başta milletvekillerimiz olmak üzere, suç işlememiş kişilerin, suç işlemiş kişilerle bilerek ve zorla yan yana getirilmesiyle adli bir davadan siyasi bir davaya çevrilmiş bu davada tüm bunları göz önünde bulundurarak sonuçtan fevkalede endişeliyim."

Süleyman Çelebi (CHP İstanbul Milletvekili):

TARİHE GEÇECEK BİR KARAR

"Bu karar yeni verilmiş bir karar değil. Bu karar daha önce bütün süreçleri hazırlanmış ve uygulamaya konulmuş. Türkiye'nin temel sorunu hukuksuzluk ve adaletsizlik. Yaşadığımız bu sürecin bütününe ilişkin ben şöyle bir tablo görüyorum, bütün bu süreçler hukukun ve adaletin eşit ve adil uygulanmadığı bir sürecin sonucu olarak tarihe geçecektir. Yarın çıkacak karar vicdanları rahatlatacak bir karar olmayacaktır. Hukuka uygun bir karar olmayacağını düşünüyorum."

Gökhan Günaydın (CHP Ankara Milletvekili) :

UMUDUM YOK

"Bağımsız yargının karar vermesi gereken bir süreç. Buna ilişkin bir beklenti içerisindeyiz. Ama eğer mahkemenin adı Özel Yetkili Mahkeme ise dolayısıyla doğal yargıç ilkesine aykırı ise, yargılamanın usullerinde çok sayıda hukuk ihlali yapılmış ise ortaya çıkacak sonucunda farklı olmayacağını düşünüyorum, umarım yanılırım."

 Levent Gök (CHP Ankara Milletvekili): 

ŞÜPHELERİMİZ VAR

"Yargılamada bugüne kadar geçirilen aşama ve yapılan uygulamalar büyük bir hukuksuzluğu göz önüne sermiştir. Bunca hukuksuzluğun içerisinde yine de adalete güvenmekten başka sığınacak bir yer olmadığını bil,iyoruz. Ancak siyasi iktidar destekli bir yargının da adaleti göstereceğine inanmıyorum. Umutlu olmak istiyorum ama elbette adalet ve onu uygulayanlar hakkında ciddi şüphelerimiz var."