BIST 9.525
DOLAR 32,60
EURO 34,76
ALTIN 2.497,48
HABER /  GÜNCEL

Erdoğan'ın yerli otomobil çağrısına Koç'tan cevap! 

Koç Grubu, Başbakan'ın Ford ve Koç Grubu yönetimine yerli otomobil üretme çağrısına bakın ne dedi?

Abone ol

Ford Otosan’ın Yeniköy’de 206 milyon euro yatırımla hayata geçirdiği fabrikasının 22 Mayıs perşembe günü gerçekleştirilen açılış töreninde yerli otomobil çağrısını yineleyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a Koç Grubu'ndan yanıt geldi. 

Koç Holding ve Ford Motor Company ortaklığı otomotiv üreticisi Ford Otosan'ın Yönetim Kurulu Başkanı Ali Koç, otomotiv sektöründeki yabancı ortaklarıyla sınırları çizilmiş anlaşmalara sahip olmaları nedeniyle Ford ve Fiat markalarını bırakarak başka bir marka yaratma pozisyonunda olmadıklarını söyledi.

Tören sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ali Koç, "Başbakanımızı Yeniköy Fabrikası'nın açılışına davet ettiğimiz görüşmede de anlattığım üzere her ne kadar fizıbıl, her ne kadar ekonomik veya en iyi fikir bile olsa; açıkça tarif edilmiş, sınırlara ve anlaşmalara sahip iki uzun vadeli ortaklığımız var. Koç Grubu olarak, anlaşmalarımız uyarınca Ford veya Fiat markalarımızı bırakarak bir başka marka yaratma pozisyonunda değiliz" dedi.

Hükümet yerli otomobil için şirketlere çağrı yapıyor

Otomotiv sektöründe 2023 yılı için 4 milyon üretim, 3 milyon ihracat ve 75 milyar dolar ihracat geliri hedefi koyan hükümet, Türkiye'de yerli otomobil üretmesi için şirketlere çağrı yapıyor.

Koç: Neredeyse yüzde 100'ü Türk olan bir kamyon markamız var 

Ali Koç, Ford Cargo gibi motorundan bir çok parçasına neredeyse yüzde 100'ü Türk olan bir kamyon markaları bulunduğunu ve bu açıdan bakıldığında yerli araç ürettiklerini kaydetti.

BUNLAR İDDİALI DOĞRU İSTİKAMETTE HEDEFLER 

Otomotivde 2023 yılı hedeflerini de değerlendiren Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Koç, "2023 hedefleri bizi heyecanlandırıyor, motive ediyor. Onuncu büyük ekonomi olmazsınız da 12'nci büyük ekonomi olursunuz, 6-7 kat büyümezsiniz de 4-5 kat büyürsünüz. Bunlar iddialı, doğru istikamette hedefler. Türkiye'nin bunu yakalayacak potansiyel olduğunu düşünüyorum" dedi.

Türkiye'nin iç pazarda ilerleme kaydedebilecek potansiyeli olduğunu söyleyen Koç, "Etrafımızdaki ülkelerin hepsinin penetrasyon seviyeleri düşük, hele bir İran'ın açıldığını düşünürseniz ivmemize ivme katar. 10 sene sonra biraz gerisinde kalmışsak bile doğru istikamete gittiğimizi, kısa vadede onu da kapatabileceğimizi düşünüyorum" dedi.

POLİTİKADAN ÇOK İŞİMİZE BAKMAYI SEVİYORUZ 

Gezi olayları sırasında geçen yıl Koç Grubu'yla hükümet arasındaki ilişkiler gerilirken, gelinen son noktada görüşleri sorulan Ali Koç şöyle konuştu:

"Kısa vadeli dalgalanmalarla uzun vademizi planlamıyoruz, daha dikkatli oluyoruz. Geçmişimiz de Türkiye de geleceğimiz de Türkiye. Doğru bildiğimiz yolda mümkün olduğu kadar iyi niyetimizle samimiyetimizle en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Bunun da hükümetimiz tarafından yakından görüldüğünü, takip edildiğini ve gerektiği zaman da alkışlandığımızı görüyoruz. Fitnenin ve iftiranın dizboyu olduğu ortamda bu gibi yanlış anlamalar olabilir. Politikadan, siyasetten çok işimize bakmayı tercih ediyoruz."

ERDOĞAN'IN İSTEDİĞİ BİR ÇOK ŞEYİ GERÇEKLEŞTİRİYORUZ

Ford Motor Company Yönetim Kurulu Başkanı Bill Ford da, "1928'den beri buradayız. Ford Courier'in mühendisliği burada gerçekleştirildi, Türkiye'den alım yapıyoruz. Aracı geliştirmek için Türk yeteneğini kullanıyoruz ve dünyaya ihraç ediyoruz. Erdoğan'ın istediği birçok şeyi halihazırda gerçekleştiriyoruz" dedi.

TÜRKİYE'NİN ÇOK İYİ İŞ GÜCÜ VAR

Ford, Türkiye'nin yatırım açısından güçlü yanlarını anlatırken, "Büyük teknik yetenek kapasitemiz var. Otomotiv know-how'ı ve çok iyi bir işgücü var. En önemlisi de Koç Ailesi'yle iyi ilişkilerimiz. Onlar yıllar içinde ilişkimize dünyada başka bir ülkede yerine koyamayacağımız bir istikrar ve anlaşılabilirlik getirdiler. Güven ve karşılıklı uzlaşı var, birbirimizi çok iyi anlıyoruz. Burada çok daha uzun süre kalmayı planlıyoruz" dedi.