BIST 9.076
DOLAR 32,32
EURO 35,11
ALTIN 2.299,84
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan'ın Tunceli talimatı

Tunceli Üniversitesi Aktuluk Yerleşkesi 1. Etap İnşaatı Temel Atma Töreni iki Bakan'ın katılımıyla gerçekleşti.

Abone ol

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ile Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Tunceli Üniversitesi Aktuluk Yerleşkesi 1. Etap İnşaatı Temel Atma Töreni'ne katılmak üzere Tunceli'ye geldi.

Tunceli Kültür Müdürlüğü'nde düzenlenen programa katılan Yılmaz ve Bayraktar, konuşmalarında Tunceli Üniversitesi'nin şehrin geleceği olduğuna vurgu yaparak kampusun açılış törenini gerçekleştirdi. 2008 yılında kurulan Tunceli Üniversitesi'nin modern kampusunun temel atma törenine katılan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, üniversitenin şehrin kalkınması için öncü olacağına vurgu yaptı. "Artık şiddet, terör, korku istemiyoruz. İnsanların fikirlerini zorla dayatmaya çalıştığı, birbirlerine baskı uyguladıkları ortam istemiyoruz. İnsanların farklılıklarını çatışma, ayrılma konusu olarak değil daha fazla birlik bütünlük konusu olarak görüyoruz. Çok nitelikli öğrenci getirmemiz lazım. Öğrenci getirmek için kampus alanı, sosyal donatılar önemli. Onları lüks görmemek lazım. İzmir'deki öğrenci de Akdeniz, Karadeniz'den öğrenci de gelmek istemeli, hem hocaların hem öğrencilerin" dedi.

Üniversitenin bölgeye katkısını çok önemsediğini dile getiren Cevdet Yılmaz, bilgi toplumunun insan unsuruyla, insanların da üniversitelerde gelişeceğini söyledi. 1980'li yıllarda dünyada 20 milyon üniversite öğrencisi varken bugün rakamın 150 milyona ulaştığını anlatan Yılmaz, "Bizim de geri planda kalmamız düşünülemez. Bütün üniversiteler için bütçeden 2000 yılında 249 milyon ayırıyormuşuz, 2012 yılında sadece yatırımlar için 2.8 milyar lira veriyoruz. Bugün 2 milyonu örgüt olmak üzere üniversitede 3 milyonun üzerinde öğrenci var. 2006 yılından sonra 50 devlet, 30 vakıf üniversitesi, yani 80 tane üniversite kurmuşuz, bu müthiş bir sıçrama. Ben Bingöllüyüm, bir meslek yüksekokulu vardı, bir tane fakültemiz olsun yeter diyorduk. Bingöl'e ne kadar katkısı olur diyorduk, dernekler kuruldu. Şimdi Bingöl üniversitesi, Tunceli Üniversitesi var. Gelişiyorlar, güçleniyorlar. Dünyadaki değişim sürecine ayak uyduracaksak, rekabet gücümüzü artıracaksak üniversitelere önem vermemiz gerekiyor. Birbirinin kopyası üniversiteler istemiyoruz. İçinde bulunduğu yöreye göre kendini farklılaştırabilen üniversite istiyoruz. Üniversite kalkınmanın lokomotif kurumlarından birisi." dedi

BAŞBAKAN, 'TUNCELİ'DE NE GEREKİYORSA YAP' DEDİ

Başbakan Erdoğan'ın kendisine "Tunceli'de ne gerekiyorsa yap" dediğini aktaran Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ise kampus için toplamda 300-400 milyon yatırıp yapılacağını, işsizliğin kalkmasına bunun yardımcı olacağını belirtti. Bayraktar, "Türkiye cumhuriyeti başbakanı, Dersim bizim için kara bir lekedir, devlet geleneğinde özür dilemek varsa ben Dersimlilerden özür diliyorum, dedi. Gerçekten biz de özür diliyoruz. Kalkınacağız, bütünleşeceğiz, ileri gideceğiz. Bu kapalı toplumla olmaz, demokrasi ile olur. Üniversitenin önü göl, arkası göl, orman içinde. Kampusu yeşilliklerle bezenmiş. Öğrenci yurtları var. Öğretim üyesi kalitesiyle cazibe
merkezi olacak, kaliteli öğrenciler gelecek"
dedi.

Tunceli'de öğrenci ve öğretim sayısının artmasıyla balıkçılık, arıcılık, küçük baş hayvancılık gibi alanların öneminin artacağını söyleyen Erdoğan Bayraktar, "Üniversite sadece bilim yuvası değil, o yörenin sosyal, kültürel, ticari insanların teşebbüs cesaretini artıran önemli bir argüman odu. Hizmet yaparken siyaset olmaz. Siyaset iktidar gelirken seçim zamanında olur. Kamer bey olsun, Hüseyin bey olsun. Vatandaşımız oy verdi, seçti. Biz Tunceli'ye yatırım yaparken kimse önümüzü kesmesin." dedi.

Tunceli Valisi Mustafa Taşkesen ise yeni kampusun şehrin kalkınmasına katkı yapacağını söyledi. "Devletimizin doğusuna sadece güvenlik perspektifiyle bakmadığını gösteriyor. Geçmişiyle yüzleşme ve ondan ders çıkarmanın tezahürüdür. Bu ilerlemenin sürmesi için birbirimizi sevmek, bağları yeniden kurmaktır." şeklinde konuştu.

600 dönüm alan üzerine kurulacak yeni kampus ile öğrenci sayısı 4 binden 10 bine çıkacak olan Tunceli Üniversitesi 2013 yılının ilk aylarında kampusun birinci etabı tamamlanacak, 14 bina teslim edilecek. 2015 yılından sonra ise Tunceli Üniversitesi'nin değişik binalardaki fakülteleri tek noktaya taşınacak.