BIST 9.645
DOLAR 32,55
EURO 34,86
ALTIN 2.427,10
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan'ın tazminat isteği reddedildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kılıçdaroğlu'ndan talep ettiği tazminat mahkemece reddedildi. Bu arada Bilal Erdoğan ise hakaret davasını kazandı.

Abone ol
Ankara 1. Asliye Hukuk Mahkemesi, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hakkında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret ettiği gerekçesiyle açılan tazminat davasını reddetti. Bu arada Bilal Erdoğan'ın gazeteci Aliye Ulusoy'a açtığı tazminat davası mahkemece karara bağlandı. Ulusoy "basın yoluyla hakaret suçundan" bin 740 lira adli para cezasına çarptırıldı.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu aleyhine açtığı 100 bin liralık tazminat davasını kaybetti. CHP Basın Birimi'nden yapılan açıklamada, Kılıçdaroğlu'nun 1 Temmuz 2014'te partisinin grup toplantısında yaptığı konuşma nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın avukatı tarafından 100 bin liralık tazminat davası açıldığı belirtildi.
 
Açıklamada, 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin, söz konusu davanın reddine karar verdiği bildirildi.

BİLAL ERDOĞAN KAZANDI 
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan'a haberde kullandığı ifadelerle hakaret ettiği iddiasıyla yargılanan gazeteci Aliye Ulusoy, "basın yoluyla hakaret" suçundan bin 740 lira adli para cezasına çarptırıldı. 
 
İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya sanık Ulusoy katılmazken, müşteki Bilal Erdoğan'ı avukatı Hatice Özay temsil etti. 
 
Duruşmada söz alan avukat Özay, şikayetlerinin devam ettiğini belirterek, sanığın cezalandırılmasını talep etti. 
 
Sanık Ulusoy'un avukatı Ümit Kaplan ise dava konusu yazıda bir röportajın içeriğinin yayınlandığını ve ifade aktarımının söz konusu olduğunu savunarak, ifadelerin içeriğinde kişilik hakkına yönelik bir ihlal bulunmadığını öne sürdü. Kaplan, müvekkili hakkında beraat kararı verilmesini istedi. 
 
Davayı karara bağlayan mahkeme, sanık Ulusoy'un şikayetçiye karşı basın yoluyla hakaret suçunu alenen işlediğini belirterek, sanığın bin 740 lira adli para cezasına çarptırılmasına hükmetti. Mahkeme cezayı, 5 yıllık denetimli serbestlik şartıyla erteledi. 
 
İDDİANAMEDEN
 
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, Bilal Erdoğan'ın avukatı tarafından başsavcılığa verilen 22 Ağustos 2014 tarihli şikayet dilekçesinde, "Aydınlık Gazetesi'nin 19 Ağustos 2014 tarihli nüshasında Aliye Ulusoy tarafından kaleme alınan bir yazıdaki ifadelerle, doğruluğunu kabul etmemekle beraber nerede ve nasıl kaydedildiği belli olmayan ses kayıtlarına dayanılarak müşteki hakkında hakaret ve iftira içerikli sözler kullanılarak bu sözlerin yayınlanması ile suça ortak olunduğu, haberde hakaret ve iftirada bulunulduğu, soruşturmanın gizliliğinin ihlal edildiğinin" öne sürüldüğü belirtiliyordu. 
 
Şüphelinin ifadesi ile Yargıtay 4.Ceza Dairesi'nin örnek bir kararına yer verilen iddianamede, söz konusu haberde şüphelinin müştekiyi aşağıladığı, küçülttüğü, eleştiri sınırlarını aşarak haber yaptığı ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ile Yargıtay yerleşik içtihatlarına göre "hakaret" suçunu işlediğinin değerlendirildiği aktarılıyordu. 
 
Şüphelinin cezalandırılması istenen "gizliliğin ihlali" ve "iftira" suçlarının oluşmadığı kaydedilen iddianamede, şüpheli Ulusoy'un "basın yoluyla alenen hakaret" suçundan 3,5 ay ile 2 yıl 4 ay arasında değişen hapis cezasına çarptırılması isteniyordu.