BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,93
ALTIN 2.439,83
HABER /  DÜNYA

Erdoğan'ın PYD restine Rusya'dan yanıt!

Rusya'nın PYD'nin Suriye Ulusal Diyalog Kongresi'ne katılmasını istemesi Türkiye'nin tepkisine yol açtı. Erdoğan'ın "Türkiye olarak biz, terör örgütlerinin olduğu masada kesinlikle olmayız'' açıklamasına Rusya'dan yanıt geldi.

Abone ol

Rusya Devlet Başkan Yardımcısı Uşakov, PYD'nin Suriye Ulusal Diyalog Kongresi'ne davet edilip edilmeme konusunun çarşamba günü Soçi'de gerçekleşecek zirvede konuşulacağını belirtti.

Gazetecilerin Suriye Ulusal Diyalog Kongresi'nin tarihinin belirlenip belirlenmediği yönündeki sorusunu yanıtlayan Uşakov "Hayır, belirlenmedi" yanıtını verdi.

SOÇİ'DE GÖRÜŞÜLECEK

PYD'nin Kongre'ye katılıp katılmama konusuna da değinen Uşakov, konunun Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin çarşamba günü Soçi'de gerçekleştireceği görüşmede ele alınacağını söyledi.

Uşakov "Tüm bunlar konuşulacak" diyerek Suriye'de istikrar konusunun görüşüleceği zirvede askeri yetkililerin de yer alacağı bilgisini verdi.

EN SIKINTILI KONU PYD DAVETİ

Görüşme sürecine gelirken en sıkıntılı konulardan biri, Rusya’nın Türkiye’nin PKK’nın uzantısı saydığı PYD’nin soruna çözüm için bir yıldır sürdürülen Astana görüşmelerine dahil etmek istemesi. Rusya bu kapsamda öncelikle PYD’nin de katılımıyla ‘Suriye Diyalog Kongresi‘ toplamak istediğini açıklamıştı.

KALIN: PYD DAVET EDİLMEYECEK

Rusya’nın açıklaması üzerine Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, “Rusya’nın bize söylediği toplantının ertelendiği ve oraya PYD’nin davet edilmeyeceği” demişti.

ERDOĞAN: TERÖR ÖRGÜTÜYLE AYNI MASADA OTURMAYIZ

Türkiye'nin tepkisini çeken Rusya'ın PKK/PYD davetiyle ilgili olarak Erdoğan "Türkiye olarak biz, terör örgütlerinin olduğu masada kesinlikle olmayız. Bu, Cenevre için de geçerli Astana için de. Buralara bir terör örgütünün katılmasını kabul edemeyiz. Dolayısıyla bir masada terör örgütü olacaksa, hiç kimse bizim de oraya oturmamızı beklemesin. İki kere iki dört. Siyasetin namusu vardır, biz siyasetin namusundan taviz veremeyiz. Ben bu hususu Sayın Putin’e de söyledim. O tür bir adım atılamayacağını ifade ettim" demişti.

LAVROV: DETAYLARA GİREMEM!

"BM Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) 2254 sayılı kararı doğrultusunda Astana Süreci’nin nasıl devam edeceğine ilişkin görüşmeler yaptıklarını belirten Dışişleri Bakanı Lavrov ise, “Astana Süreci’nin nasıl güçlendirileceği konularında devlet başkanlarımızı bilgilendireceğiz. Rusya, Türkiye ve İran Dışişleri Bakanları toplantısında Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’ne Kürtlerin katılımı konusu ele alındı. Detaylara giremem. Bizim önerilerimiz liderlerimizin bilgisine sunulacak, onlar karar verecek” diye konuştu.